tisdag 20 juni 2017

Veckans utmaning: Yes or no?

Den här veckan har Kulturkollo det brittiska imperiet som tema och i vanlig ordning handlar även veckan utmaning om det,
Om detta kan man förstås tycka mycket. (ta bara engelska språket: bra att med ett språk kunna göra sig förstådd på de flesta platser – dåligt att ett språk ska få bre ut sig och ta all plats…?)
I veckans utmaning vill jag att du funderar kring allt detta brittiska vi på gott och ont har omkring oss, och sedan tar på dig två olika hattar: yes eller no.

Yes – det finns mycket av den brittiska kulturen som jag tycker om inom litteratur, film, tv-serier och musik och det är lätt att ta till sig den eftersom den ofta är på engelska och jag har inga problem med att läsa böcker på engelska och brukar inte ha textning på filmer och tv-serie (så länge de inte pratar med kraftig irländsk dialekt). Engelska är för övrigt ett väldigt praktiskt språk att behärska eftersom det gör att man kan kommunicera över nästan hela världen.


No – det finns även en del saker som jag inte tycker är lika positiva med det brittiska, som att den engelskspråkiga kulturen är väldigt dominerande och tränger undan det som kommer från andra språkområden. När det kommer till filmer och tv-serier så är jag så van att inte behöva läsa textningen att jag blir lite lat när det är på ett språk där jag faktiskt måste titta rakt fram och läsa texten (eller så är det ett tecken på att jag oftast gör annat medan jag tittar på tv). Sedan kan jag tycka att mycket av den kultur som kommer från det brittiska imperiet kommer från England och inte så mycket från andra delar av imperiet. Ett undantag är dock den fantastiska tv-serien Indian summers som utspelar i Indien när landet kämpar för att bli självständigt. Tyvärr gick den bara i två säsonger.

5 kommentarer:

FrökenChristina sa...

Det är nog sant att det är ganska ensidigt vad gäller brittiskt övertag i kulturdelen.

Hanneles bokparadis sa...

det är väl amerikanskspråkiga kulturen som tar mycket plats - unga kan engelska i många länder, men inte de äldre.

Robert W sa...

Som Hannele säger så kan det vara annorlunda med en äldre generation. För drygt sju år sedan var jag i Gaziantep i Turkiet. Vid ett tillfälle skulle jag köpa en flaska vatten i en butik. Då fick jag tala tyska med affärsinnehavaren för att vi skulle förstå varandra.

Jag håller även med om att det är den amerikanska kulturen som väller över oss. Många unga tror att amerikanska filmer visar hur det är hos oss. Ingen förlovningsring till mannen, bruden leds in i kyrkan av sin far och man ska klä ut sig till skelett på Allhelgonahelgen...

Kulturkollo /Carolina sa...

Jomen visst är det så att den brittiska kulturen spred sig ut i imperiet mycket mer än åt andra hållet. Fast tedrickandet tog de till sig ordentligt, i alla fall :)

Bokdamen sa...

Jag är lite av en anglofil och gillar det mesta, men maten är jag inte så förtjust i.