tisdag 15 mars 2016

Veckans utmaning: Kokböcker och middagsskildringar

Den här veckan är det kokbokstema hos Kulturkollo och det är en typ av böcker som jag är väldigt förtjust i. Jag är faktiskt så förtjust i kokböcker att jag fått införa ganska stränga regler för att samlingen inte ska svälla allt för mycket, så nu är det en in, en ut som gäller plus att jag måste laga minst ett recept ur alla kokböcker, annars så åker de ut. Vid en snabb räkning här hemma så har jag för tillfället 27 böcker om mat, bakning, te och saftning och syltning.

Självklart så handlar även veckans utmaning om bokböcker.

Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
Som jag skrev ovan så har jag ganska hårda regler för kokböcker, men det finns ändå ett par böcker som fått vara kvar trots att de inte riktigt uppfyller kraven. Dit hör till exempel Tore Wretmans Svensk Husmanskost som jag köpte på bokrean för några år sedan och framförallt Stora kokboken från 1948 som inte bara innehåller recept utan även en massa råd om vad som ska serveras vid olika högtider och hur man placerar gästerna vid en rad olika typer av bjudningar.

Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
Den första kokbok som jag vänder mig till när det är något recept som jag undrar över är Vår kokbok och där är jag inne på min andra utgåva. Den kokbok som jag procentuellt sätt lagat flest rätter ur är dock Fransk bistro av Maria Zihammou, en väldigt inspirerande bok med recept som inte är alltför komplicerade.  

Bonusuppdrag: Har du någon favoritskildring på film eller i litteraturen av just mat?
En bokserie som alltid får mig att vilja åka till Shanghai och äta gatumat är böcker om Inspector Chen Cao av Qiu Xiaolong, där beskrivs allt som äts ingående (och det äts en hel del). Inte blir jag mindre sugen när Peiqin, som är gift med Chens kollega Yu, börjar laga mat, som även den beskrivs ingående.

En väldigt charmig film om mat är Julie& Julia, om Julie som i nutid lagar sig igenom Julia Childs Det goda franska köket, parallellt med berättelsen om hur Julia Child skrev kokboken. Det bjuds på mycket charm, god mat och en fantastisk Meryl Streep i rollen som Julia Child.

4 kommentarer:

Boklysten sa...

Ser att vi har ganska lika svar, i alla fall har vi samma böcker.

Viktoria/Kulturkollo sa...

Ja, klassikerna återkommer när det är de mest kladdiga och smutsiga kokböckerna men sedan varierar det ganska mycket. Gillar också att läsa böcker med mat i andra länder, får mig alltid att vilja åka dit. Ännu roligare om man faktiskt SKA dit, att peppa lite innan.

Monika sa...

Jag letar fortfarande efter första delen i Qiu Xiaolongs serie, älskar ju asiatisk mat :)

Hanneles bibliotek sa...

älskar gamla kokböcker