onsdag 22 oktober 2014

Jorden runt

Den här veckan har Kulturkolla temat Jorden runt på sju dagar och veckans utmaning handlar om kultur från olika delar av världen.

Berätta därför om:
en bok från en världsdel,
en film från en annan världsdel,
en TV-serie från en tredje och
musik från en fjärde världsdel.


Det som borde vara lättast för mig att välja är en bok, men det visade sig vara den som krävde mest tankemöda. Slutligen hamnade jag i Nordamerika, som får representeras av John Steinbecks Vredens druvor som är en fantastisk roman om de fattiga jordbrukarna som under 1930-talets depression lämnade Oklahoma för att söka lyckan i det förlovade landet Kalifornien, för att där behandlas som andra klassens medborgare och var tvingade att bo i tältstäder. Idag är det en klassiker, men var en samtidsroman när den kom 1939 och byggde på de erfarenheter som Steinbeck samlat på sig när han besökt olika tältstäder och pratat med de som bodde där.

Den film som jag valt kommer från Asien, Kina närmare bestämt, Den gyllene blommans förbannelse (满城尽带黄金甲,Man cheng jin dai huang jin jia) är en berättelse som utspelar sig under Tang-dynastin och som handlar om en (dysfunktionell) kejsarfamilj som är fylld med svek, kärlek, mordförsök och en nypa incest. Det är också en film som är en fröjd för ögat med en massa påkostade, färggranna kulisser. Det är egentligen en film som bör ses på bio eftersom det är där den storslagna scenografin kommer bäst till sin rätt.

När det kommer till tv-serien så har jag valt en från Europa, jag är nämligen väldigt förtjust i det brittiska kostymdramat Downton Abbey, även om jag kanske tycker att den nya femte säsongen inte är fullt lika bra som de tidigare säsongerna. Britterna är fenomenala på att göra dramer om skillnaden mellan olika klasser.

Musiken får i det här fallet bli representerat av Oceanien och en favoritartist sedan ganska många år, men som jag inte riktigt brukar erkänna att jag lyssnar på, Darren Hayes. Darren Hayes började karriären som den ena halvan av Savage Garden, som släppte två skivor i slutet av 1990-talet, och har sedan dess släppt ett antal soloskivor (av varierande kvalitet). Kan verkligen rekommendera den senaste, Secret Codes and Battleships från 2011, som är en riktigt bra popskiva.

3 kommentarer:

Freja sa...

Vredens druvor läste jag när jag var så ung att jag nog inte riktigt förstod den. Dgs för en omläsning kanske... Den övriga kulturen du tar upp har jag kvar att upptäcka!

bloggbohemen sa...

Jag skulle också behöva läsa om Vredens druvor i vuxen ålder för att förstå den bättre. Downton Abbey tittar jag också på och tycker ändå att säsong 5 hittills har varit bättre än säsong 4. Bra serie!

Lyrans Noblesser sa...

Jag har faktiskt inte ens läst Vredens druvor och jag är säker på att det är en bok som skulle passa mig. Till sommaren kanske ...