fredag 31 maj 2013

Bokbloggsjerka 31 maj – 3 juni

Det har blivit dags för veckans bokbloggsjerka, vilket även innebär att arbetsveckan går mot sitt slut.

Vilket är ditt favoritformat när det gäller böcker? (Observera att ni inte behöver begränsa er till bara till ETT)

Inbundet - är stadiga, rejäla och det format som nya böcker kommer ut i först. Då jag inte köper inte så många nyutkomna böcker så är de flesta inbundna böckerna som jag läser lånade från biblioteket.

Pocket - lätta, smidiga och enkla att bära omkring på. När jag köper böcker så blir det ofta pocket eftersom de är billigare, vilket passat bra till böcker som man vet bara kommer att läsas en gång, som deckare. Jag föredrar nästan att läsa tegelstenar som pocket eftersom de är lättare att hålla i, för plats i väskan och väger inte så mycket.

EPUB - sedan jag köpte min Letto för ett tag sedan så har jag allt mer börjat se fördelarna med att läsa e-böcker.

Ljudböcker - ibland tycker jag att det är trevligt när någon annan läser böckerna för mig.

torsdag 30 maj 2013

Bokbytarhylla

Jag har efterlyst en bokbytarhylla på jobbet där man kan ställa böcker som man inte längre vill ha kvar och där man kan göra nya fynd och litterära bekantskaper. Nu har den dykt upp, fast inte som en faktisk hylla utan som en bokbytarfönsterbräda. Eftersom det idag stod endast två ensamma böcker där, så har jag plockat ihop några böcker här hemma som ska så göra dem sällskap. Jag hoppas att det blir en stor omsättning på böckerna i fönstret.

måndag 27 maj 2013

Tematrio - Noveller

Den här gången handlar Lyrans tematrio om noveller, vilket är en litteraturform som jag inte läser så mycket av, varken enskilda noveller eller novellsamlingar. Jag har i alla fall lyckats få till en trio med novellsamlingar.

Brott/Skuld av Ferdinand von Schirach - två böcker som bildar en enhet med novller som bygger på riktiga fall som författaren stött på i sitt arbete som advokat.

Elefanten som gick upp i rök och andra berättelser av Haruki Murakami - boken består av ett antal noveller där Murakami luckrar upp gränsen mellan verkligheten och andra dimensioner.

Pappersväggar och Låt de gamla drömmarna dö av John Ajvide Lindqvist - jag gillar både Ajvide Lindqvists roman och novellsamlingarna, där han är lite mer lekfull och tar ut svängarna lite mer.

lördag 25 maj 2013

Antiloper

Antiloper av Ester Roxberg var en av alla de böcker som följde med mig hem från bokresan, och som jag sakta men säkert håller på att läsa.
 
Egentligen så har Astrid och Ellen inte så mycket gemensamt, men de hittar ändå varandra blir bästa vänner. Under sista året på gymnasiet så börjar Ellen dra sig undan och försvinner från Astrid. Antiloper är en finstämd berättelse om vänskap och det jobbiga i att stå bredvid någon man älskar när den mår dåligt utan att kunna hjälpa. Antiloper är Ester Roxbergs debutroman och det är en debut som lovar mer. Som tur är så fanns även Roxbergs andra roman, Fågelhuset, i goodie-bagen på bokresan och jag ser fram emot att läsa den.

fredag 24 maj 2013

Bokbloggsjerka

Äntligen har det blivit fredag och jag har klarat av min första femdagarsarbetsvecka på väldigt länge, dessutom så har det blivit dags för en ny Bokbloggsjerka och veckans fråga är

Brukar du läsa om böcker?

När jag var yngre så var det vanligt att jag läste samma böcker om och om igen, en del av de böckerna har jag läst om som vuxen för att se om jag fortfarande tycker om dem. Nu för tiden kan jag tänka att jag borde kanske om någon gammal favorit, men det blir inte av eftersom det finns så många nya böcker som väntar på sin tur. Oftast rör de tankarna sig kring Peter Høegs böcker som jag läste flera gången i de sena tonåren, fram för allt Föreställning om det 20:e århundradet och De kanske lämpade. En bok som jag dock läst flera gånger på senare år både på svenska och engelska är Jane Austens Stolthet och fördom. När jag ville läsa om Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos härom året så tog det emot att läsa dem i pappersform, eftersom det är tre tjocka böcker och en tunnare, då lyssnade jag istället på dem som ljudböcker.

torsdag 23 maj 2013

TemaTorsdag #15: Sommarläsning

Den här gången handlar Bokmärkts tematorsdag om sommarläsning, vilket känns extra aktuellt för mig eftersom det bara är två veckor kvar tills jag packar väskan och åker till Kroatien i en vecka.

Citadel av Kate Mosse – tredje boken i Languedocserien som kom på engelska och nu har jag tröttnat på att vänta på den svenska översättningen. Eftersom den engelska pocketutgåvan är på 926 sidor så passar den bra att läsa under några lediga dagar.

Den enes död av Peter James – det är alltid trevligt med lite mord under sommaren, i alla fall så länge de är fiktiva i böcker eller på tv. När jag blev tipsad om att Peter James böcker utspelar sig i Brighton, där jag bodde och arbetade i 2,5 år, så blev jag nyfiken och köpte en av hans böcker i pocket.

Before I met you av Lisa Jewell – en ganska ny bok av en av de bästa chick-lit-författarna som jag inte läst än. Precis som deckare så passar chick-lit bra på sommaren när man vill koppla av med lite lättsam litteratur.

Harry Martinson – efter att ha upptäckt Harry Martinsons författarskap under våren så tänker jag läsa mer av honom i sommar, i alla fall Vägen ut och Dikter 1958-1973.

tisdag 21 maj 2013

Spotify-humor

Jag använder mig ganska mycket av Spotify både i datorn och i mobilen och ibland skickar de mail där de föreslår vilka artister som jag kan tänkas gilla utifrån de artister som jag lyssnar på. Oftast är dessa baserade på min förkärlek för den franske tenoren Roberto Alagana. Den här gången blev jag rekommenderad Lill-Babs, vilket baserades sig på att jag lyssnat på följande artister;

Anders Glenmark
BWO
Olle Ljungström
Orup
Pernilla Andersson

Personligen så tycker inte jag att någon av dessa artister har särskilt mycket gemensamt med Lill-Babs. Den stora frågan nu är om de som lyssnar på Lill-Babs blir rekommenderande BWO.

måndag 20 maj 2013

Pol Pots leende

När jag var på bokresan för bra precis en månad sedan så bokcirklade vi om Peter Fröberg Idlings roman Sång till den storm som ska komma under söndagsfrukosten och under diskussionen var det flera som rekommenderade Fröberg Idlings dokumentärroman Pol Pots leende som kompletterande läsning. Det finns nämligen flera beröringspunkter mellan de två böckerna då båda handlar om Kambodja och Pol Pot. I Sång till den storm som ska komma som utspelar sig kring de första ”fria” valen i Kambodja 1955 är Pol Pot fortfarande Saloth Sar och en del av en kärlekstriangel med konkurrenten Sam Sary och fästmön Soeung Son Maly (som senare föder Sarys barn).
 
Pol Pots leende är en dokumentärroman som försöker reda ut vad det egentligen var som hände i Demokratiska Kampuchea och hur delegationen från vänföreningen Sverige-Kampuchea kunde resa runt i landet (visserligen guidat) utan se den svält och det enorma folkmord som härjade i landet. Under slutet av Vietnamkriget bombade USA även Kambodja, även om försökte hålla det hemligt, och efter krigsslutet invaderade Vietnam sin granne. I djungeln ledde Saloth Sar, som nu bytt namn till Pol Pot, röda khmererna som arbetade för en kommunistisk revolution och 1975 lyckades de ta makten och grundade Demokratiska Kampuchea (varför kommunistiska diktaturer har en förkärlek för att kalla sig demokratiska är en annan fråga). Sedan följde några blodiga år fram till 1979 där väldigt många som ansågs vara kontrarevolutionära avrättades och där en stor del av befolkningen svalt ihjäl. Det finns inga säkra siffror över hur många det var som dog, vilket bland annat beror på att det inte fanns någon säker folkräkning att utgå ifrån, men man räknar med att mellan 10-25 procent av befolkning dog. Folkmordet i Demokratiska Kampuchea är ett av de värsta i historien och efter att Pol Pot förlorat makten så drog han sig tillbaka till djungel där han fortsatte motståndet fram till sin död 1998, utan att ställas inför rätta för det lidande han orsakat.
 
Pol Pots leende är en intressant och välskriven dokumentärroman om ett land och en ledare som jag inte är särskilt bekant med. Fröberg Idling beskriver det ofattbara lidandet utan att frossa i våldet. Starkast blir det nästan när han låter några kambodjaner själva berätta sin historia under de åren, här finns bland annat änkan som förlorade tio av de femton barnen. Jag har dock lite svårt att ta in alla hemskheter, det är så ofattbart. Titeln kommer från att Pol Pot hade ett soligt och smittande leende.

söndag 19 maj 2013

Skön söndag

 
Ibland gäller det att njuta av nuet och ta tillvara på värmen när den behagar ta sig så här långt norrut. Idag åt jag min frukost på balkongen och blev sedan kvar där med min bok tills värmen blev allt för hög framåt eftermiddagen. Att jag från balkongen har både sjö- och fjällutsikt (Storsjön och Oviksfjällen) är helt klart en bonus.


Eftersom solen kommer till min balkong framåt eftermiddagen så försökte jag hitta lite skugga genom att sätta mig på golvet, men till slut blev det ändå olidligt varmt så jag fick söka svalkan inne ett tag.


I helgen har jag även besökt Vårmarknaden på Jamtli tillsammans med min syster och hennes familj, och där träffade vi ett par kaniner som inte läser.

lördag 18 maj 2013

Den store Gatsby - filmen

Inte så långt efter att jag i höstas läste F Scott Fitzgeralds klassiker Den store Gatsby kom det till min kännedom att det var en filmatisering på gång. När det gäller filmatiseringar av böcker så är jag lite kluven, ibland blir det bra men oftast så når filmen inte upp till samma nivå som boken. En sak som väckte mitt intresse för filmen är att boken inte är särskilt tjock, och min erfarenhet är att korta böcker blir bättre som film än tegelstenar (antagligen för att man inte behöver stryka lika mycket av historien). En sak som jag inte hade väntat mig var att filmen var gjord i 3D. Det visade sig att regissören Buz Luhrmann visste vad han gjorde, en storslagen film som utspelar sig på det glada 1920-talet med storslagna fester gör sig väldigt bra i 3D.
 
Det kändes även som att Leonardo DiCaprio skulle göra en bra tolkning av den mystiske Jay Gatsby, medan valet av Toby Maguire som berättaren Nick Carraway inte kändes lika självklart. Så här i efterhand så hade jag rätt om DiCaprio och nästan rätt om Maguire. Toby Maguire gjorde rollen bättre än jag trodde, men det känns som att han alltid spelar samma roll med samma ansiktsuttryck. En skådespelarinsats som imponerade på mig var Joel Edgerton i rollen som Tom Buchanan, mannen som är gift med Gatsbys stora kärlek Daisy, som spelade rollen helt fantastiskt.
 
Även om jag var lite tveksam till att de gjort en film på 2 timmar och 22 minuter av en bok som är bara drygt 200 sidor, så var det inget jag tänkte på när jag såg filmen eftersom jag var helt inne i den. Jag tyckte att det var en väldigt bra film och tyckte att den följde boken ganska bra.

fredag 17 maj 2013

Bokbloggsjerka – 17 – 20 maj

Det har blivit fredag och dags för en ny bokbloggsjerka.

Vilka böcker har du klickat hem under den senaste veckan? Om du mot all förmodan inte har gjort det finns det säkert böcker som du skulle kunna tänka dig att klicka hem redan i dag?

Det korta och kanske lite tråkiga svaret är inga. Eftersom jag inte brukar köpa särskilt många böcker så har jag inte heller någon särskild lång lista på böcker som jag är sugen på att klicka hem, den listan består av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar 3: Döden som inte kommer i sommar. Jag har inte heller reserverat någon bok på biblioteket den senaste tiden, så reservationslistan börjar bli ganska tom. Som tur är så har jag lite olästa böcker hemma i alla fall.

torsdag 16 maj 2013

TemaTorsdag #14: Internationell läsning

Den här veckan så handlar Bokmärkts TemaTorsdag om vilka språkområden som vi läser böcker ifrån och jag har listat de fyra språkområden som jag läser flest böcker ifrån.

Jag försöker läsa en del böcker som inte har svenska eller engelska som originalspråk, även om det blir väldigt många svenska författare. Utöver böckerna på svenska så läser jag en del på engelska, men har även gjort några försök att läsa på norska (helst tunna böcker och så krävs det lite fantasi för att förstå en del ord). Övriga böcker läser jag i svensk översättning.

Ett språkområde som jag faktiskt har läst en del ifrån och där jag har hittat en del favoritförfattare är det tyska. Jag skulle vilja kunna läsa böcker på tyska, men mina språkkunskaper i kombination med bristande tålamod sätter käppar i hjulet. Bland favoriterna finns Christa von Bernuth (deckarförfattare), Ferdinand von Schirach (deckarförfattare), nobelpristagaren Herta Müller och Uwe Timm. Ska jag lyfta fram en tysk bok så blir det ändå Bernhard Schlinks Högläsaren, Der Vorleser i original och filmad som The Reader. Det är en finstämd historia om en ung man som inleder ett förhållande med en äldre kvinna i efterkrigstidens Tyskland.

Två av mina favoritförfattare kommer från Danmark, och det är Peter Høeg och Hanne-Vibeke Holst. Av Peter Høeg rekommenderar jag främst debuten Föreställning om det 20:e århundradet och De kanske lämpade, som kom efter succén Fröken Smillas känsla för snö. Av Hanne-Vibeke Holst gillar jag både trilogin om journalisten Therese Skårup (En lycklig kvinna, Det verkliga livet och Thereses tillstånd) och den politiska trilogin om Charlotte Damgaard (Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret).

Det finska språkområdet får här representeras av den fantastiska Sofi Oksanen och hennes fantastiska böcker Utrensning, När duvorna försvann, Stalins kossor och Baby Jane.
 
Det fjärde och sista språkområdet som kommer med här är det japanska. Även om jag läst flera böcker som är översatta från japanska så har de en gemensam nämnare, Haruki Murakami. Enligt mig så är hans bästa böcker Fågeln som vrider upp världen, Kafka på stranden och novellsamlingen Elefanten som gick upp i rök och andra berättelser.

onsdag 15 maj 2013

Fjärilseffekten

Den bok som jag nästan blev gladast över att hitta i den generösa bokpåsen som vi fick på bokresan var Karin Alvtegens nya roman Fjärilseffekten, som ändå tänkt läsa ganska snart.
 
Fjärilseffekten börjar med en olycka där en personbil oförklarligt krockar med ett tåg och elva personer dör. Sedan backar vi fem månader tillbaka i tiden och får följa tre personer och de händelser som leder fram till olyckan. Det är Bodil som fått veta att hon är döende och har lämnat sin man efter trettio års äktenskap för att hitta sig själv innan det är för sent. Det är Viktoria som verkar vara en lyckad person, men som sakta äts upp inifrån av sin perfektionism. Det är Andreas vars liv slås i spillror när han en dag råkar vara på fel plats vid fel tillfälle.
 
Jag har tidigare läst och gillat de flesta av hennes deckare, men tyckte att den förra romanen, En sannolik historia, inte höll hela vägen. Det känns som att Alvtegen har hittat romanformen med Fjärilseffekten, som är en bra, tänkvärd, välskriven och genomarbetad historia som tog tag i mig på första och släppte inte förrän sista sidan.

tisdag 14 maj 2013

Det är aldrig försent

Det har tagit mig ungefär 1,5 år som bokbloggare innan jag kom mig för att be om recensionsex och debuten sker med Jo Nesbøs nya Harry Hole-deckare Polis från Piratförlaget.

måndag 13 maj 2013

Tematrio - Bröllopstider

Den här gången har Lyran inspirerats av att det är bröllopstider och frågan lyder;

Berätta om tre romaner/noveller/dikter/texter som innehåller ett bröllop.

Stolthet och fördom av Jane Austen - innehåller på sätt och vis tre bröllop, men det är Lydias som står ut mest. Lydia är den yngsta av de fem systrarna Bennet och som rymmer med den stilige och opålitlige Mr Wickham, som efter att ha förfört henne tvingas gifta sig för att inte förstöra familjen Bennets rykte och ära.

Att föda ett barn av Kristina Sandberg - den första boken i en tänkt trilogi om Maj som blir oplanerat med den betydligt äldre Tomas och som hon gifter sig med eftersom det inte var socialt accepterat att vara en ogift mor i 1930-talets Sverige, trots att hon egentligen varken vill ha honom eller barnet.

Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates - en av den produktiva Oates guldkorn om den unga Rebecca som som kommer till USA med sin tyskjudiska familj i slutet av 1930-talet på flykt undan nazisterna. Ung och ensam i tillvaron gifter sig en brutal och misshandlande man, som hon senare lämnar för att skapa sig en ny och bättre tillvaro tillsammans med den begåvade sonen.

lördag 11 maj 2013

Fler Harry Martinson-böcker

Efter att ha läst ut Harry Martinsons Dikter 1929-1953 förra veckan så kunde jag inte låta bli den andra delen av diktsamlingen, Dikter 1958-1973 från Bokbörsen och nu är den äntligen här.
Jag ville ha de båda delarna i samma utgåva för att de skulle matcha varandra, och när man lägger de båda böcker bredvid varandra så det man att omslagen är tämligen lika varandra. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta utforskandet av Martinsons lyrik.

fredag 10 maj 2013

Bokbloggsjerka – 10 – 13 maj

Äntligen fredag (även om det var helg igår så det är en fredag med måndagskänsla) och det har blivit dags för en ny bokbloggsjerka.

För en tid sedan ställde Bokhora frågan om det är finare att läsa på originalspråk. Jag deltog inte själv i debatten, men för att spinna vidare på frågan skulle jag gärna vilja veta om ni alltid försöker att läsa de böcker ni kan på originalspråket eller om ni hellre väntar på de svenska översättningarna?

Det beror på vad det är för bok och författare, vissa författare som Peter Robinson och Marian Keyes brukar jag läsa på engelska då jag inte orkar vänta på översättningarna, även om just de två blir översatta snabbt så är jag så van att läsa dem på originalspråk. Andra så som Qui Xiaolong som inte översätts till svenska läser jag på originalspråk (vilket är engelska namnet till trots). Det har även hänt att jag läst några böcker på norska för att jag inte orkat vänta på den svenska översättningen, men där har jag även hänt att jag fått ge upp och ändå tvingats vänta på översättningen.

En annan faktor för min är tillgänglighet. Eftersom jag varken har råd eller lust att köpa på mig massvis med böcker så lånar jag det mesta jag läser på biblioteket och då de inte köper in alla böcker på engelska så brukar jag vänta på att den svenska översättning går att låna.

onsdag 8 maj 2013

God natt, oktober

God natt, oktober är en uppväxtskildring där vi får följa Adam under 1980- och 90-talen i Göteborg, där han växer upp i den nya stadsdelen Landala. Adam bor i lägenhet med sina föräldrar och familjen hålls ihop av en ganska bräcklig yta. När den stora olyckan inträffar så förändras hela Adams tillvaro.
 
God natt, oktober är Valle Wigers debutroman och det är en finstämd historia om en uppväxt där familjens hemligheter till slut kommer upp till ytan. Berättelsen känns väl genomarbetad och det finns ett flyt i språket. Det är bra debut som lovar gott inför framtiden.

tisdag 7 maj 2013

Letto

Efter att ha funderat fram och tillbaka och läst på om e-boksläsare, så slog jag till slut och köpte en Letto. Idag kunde jag äntligen hämta ut paket, som även innehöll det röda fodralet som jag beställde samtidigt. Det visade sig till min glädje att den redan innehöll ett par böcker, Mari Jungstedts Den sista akten (som jag läst) och Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken (som jag inte läst), plus några noveller. Det visade sig vara superenkelt att föra över de e-böker som jag haft liggande i datorn och även att låna en bok från biblioteket och föra över via datorn. Nu återstår det bara att se om det är Letton som kommer att göra att jag börjar läsa e-böcker, eller om jag kommer att sakna att kunna klappa på böckerna.

måndag 6 maj 2013

Dikter 1929-1953

Idag skulle Harry Martinson ha fyllt 109 år om han fortfarande levt, så jag tyckte att det var passande att skriva om Dikter 1929-1953 idag (plus att jag blev klar med den i helgen). Dikter 1929-1953 var en av de böcker som jag köpte på Kupan, när jag i princip hade rensat deras klassikerhylla på Harry Martinson (någon enstaka dubblett lämnades kvar), och jag har i flera veckor burit med mig boken och i långsam takt läst alla dikterna. Som titeln antyder så är det här en samling med dikter från den första delen av Martinsons författarskap och dikterna kommer från Spökskepp (1929), 5 Unga (1929), Antologin Modern lyrik (1931), Nomad (1931-1944), Natur (1934), Passad (1945) och Cikada (1953).
 
Jag tycker att dikterna känns luftiga, som om de två stora temana, havet och naturen, gjort avtryck i språket och de känns inte svårttillgängliga, som en del lyrik kan göra. Vissa dikter tog tag i mig när jag läste dem halvhögt för mig själv och det kändes som om en del av mig virvlade iväg med orden. En del dikter är långa och episka, andra visar en förmåga att kunna sätta fingret på saker med några få rader, som i följande rader från dikten Blad i Passad;
 
Slåttern går
och alla som önskat sig vara blommor
förändra hastigt sina önskningar
 
En av mina favoriter kommer från 5 Unga och är mer åt det prosaiska hållet, den heter Klockbojen och är en finstämd berättelse om en klockboj i Zuidersee och måsen Giri (som är den enda mås som vågar sitta på klockbojen). Nu är det bara för mig att vänta på att nästa del, Dikter 1958-1973, som jag beställt på Bokbörsen ska komma så att jag kan fortsätta läsa Martinsons underbara dikter.

söndag 5 maj 2013

En välbevarad hemlighet

Trots att det bara är ett knappt år sedan jag läste min första bok av Kate Morton (I det fördolda, som jag ville flytta in i), så känns det som att jag läst hennes böcker länge. Under den tid som jag läst Kate Mortons böcker så har jag förutsatt att hon är engelska, mycket beroende på att böckerna utspelar sig på engelska landsbygden, så jag blev aningens förvånad när det visade sig att hon kommer från Australien. Det kanske är så att det är lättare att sätta fingret på det typiska brittiska när man ser det utifrån.
 
En välbevarad hemlighet är Kate Mortons fjärde roman och den har ett liknande upplägg som de tidigare genom att berättelsen utspelar sig i olika tidsepoker, det finns hemligheter gömda under ytan och det är kvinnor från olika samhällsklasser och generationer som står i centrum. 1961 är Laurel sexton år gammal och gömmer sig i sin träkoja när hon blir vittne till ett brutalt brott. Femtio år senare är Laurel en hyllad skådespelerska, men plågas fortfarande av minnet från den där sommardagen. För att kunna gå till botten med det som hände så återvänder Laurel till barndomshemmet där hon börjar nysta i det förflutna och kommer en familjehemlighet på spåret som leder tillbaka till andra världskriget.
 
Även om En välbevarad hemlighet har vissa likheter med de tre tidigare romanerna, Dimmornas lek, Den glömda trädgården och I det fördolda, så står berättelsen på egna ben. Återigen så har Kate Morton skrivit en bra, välskriven och spännande roman med karaktärer som känns levande. Boken handlar även till viss del om vad som händer med människor som lever under den stress som ett krig med nattliga bombningar för med sig. Det här är en mycket läsvärd bok och berättelsen hör till den kategori böcker där man bör veta så lite som möjligt om den innan man börjar läsa.

lördag 4 maj 2013

En liten leksak

För ett tag sedan bestämde jag mig för att sälja min digitala systemkamera och köpa en kompaktkamera isället. Anledningen till bytet är att systemkameran är ganska sparsamt använd (den har mest legat överst på ena bokhyllan) och jag ville ha en smidigare variant. Valet föll på en rosa Sony Cybershot, som visade sig vara väldigt liten och smidig när paketet anlände (beställde på nätet och  då är det svårt att få en exakt uppfattning om storleken). Som jämförelse så har jag på bilden lagt kameran på en excess-bok, som ju även de är små och smidiga. Den verkar i alla fall innehålla allt vad jag behöver för ta hyffsade bilder på böcker och annat.

fredag 3 maj 2013

Bokbloggsjerka 3 – 6 maj

Efter en lite konstig vecka så har det äntligen blivit fredag (fast det känns lite som tisdag eftersom jag hade måndag igår och söndag i onsdags) och dags för en ny bokbloggsjerka.

Kan du dela med dig av några boktitlar/författare som får en att vilja resa?

Den författare som mest får mig att vilja resa är den i USA boende exilkinesen Qiu Xiaolong och hans böcker om Inspector Chen Cao som får mig att vilja hoppa på första bästa flyg till Shanghai efter varje bok som jag läser. Inspector Chen Cao är inte riktigt som de flesta andra poliser i deckare, han tillbringar den mesta tiden med att recitera poesi och äta (all mat beskrivs noggrant och får det för det mesta att vattnas i munnen). Jag skulle vilja vandra i Inspector Chens fotspår i Shanghai och provsmaka en massa mat någon gång.

När jag läste Kate Mosses böcker Labyrinten, Kryptan och (i viss mån) Vintervålnader så kände jag en längtan efter att lära mig franska och åka till Carcassonne i södra Frankrike. Jag tror att jag får klara mig med de få franska glosor som jag snappat upp genom åren och någongång försöka ta mig till (vad som verkar vara) den vackra medeltida staden Carcassonne, kanske i kombination med Paris (som jag vill besöka igen).

onsdag 1 maj 2013

Sammanfattning april

Ännu en månad är till ända och det har blivit dags att summera aprils läsning. Det var en trevlig månad som innehöll nio lästa böcker och en väldigt trevlig i sällskap med likasinnade på bokresan. Det var extra roligt att äntligen få läsa den lokale debutanten Elin Olofssons hyllade Då tänker jag på Sigrid efter tålmodigt köande i bibliotekskön i ungefär två månader. Dessutom så var det en underbar bok.

Elefanten som gick upp i rök av Haruki Murakami
När skönheten kom till Bro av Anna Jansson
Sent i november av Tove Jansson
Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf
Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling
Fallet Collini av Ferdinand von Schirach
När duvorna försvann av Sofi Oksanen
Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson
Aniara av Harry Martinson

Antal lästa böcker: 9
Antal pappersböcker: 5
Antal ljudböcker: 4
Antal klassiker: 3
Antal deckare: 2
Antal böcker utgivna 2013: 3
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 4
Antal böcker lästa på originalspråk: 6
Antal lästa böcker som lånats: 5
Antal länder: 4 (Sverige, Japan, Tyskland och Finland)