torsdag 31 oktober 2019

Oktober - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden oktober, vilket är en månad som fortsätter vara ganska blygsam när det kommer till det antal böcker som har blivit lästa beroende på att det funnits annat som tagit upp min tid och ork. Men nu är flytten väldigt nära och bara jag kommer i ordning i den nya lägenheten så kommer nog läsningen igång igen.

Lunchbox av Ellen Greider
Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone
PS från Paris av Marc Levy
Afternoons with the blinds drawn av Brett Anderson
Jul på menyn av Debbie Johnson

Antal lästa böcker: 5
Antal pappersböcker: 5
Antal e-böcker: 0
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2019: 5
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 0
Antal faktaböcker: 1
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 3
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 4
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 0

Antal länder: 4 (Sverige, England, Italien, Frankrike)

måndag 28 oktober 2019

Jul på menyn


Zoe är förkrossad efter att hennes bästa vän Kate dött i bröstcancer och hela hennes tillvaro vändes upp och ner när hon fick vårdnaden för Kates sextonåriga dotter Martha. Från att ha varit den snurriga bästa vännen och grannen som knappt kan hålla en blomma vid liv har nu ansvaret för en tonåring. För att de båda ska få en nystart i tillvaron flyttar de till byn Budbury vid Dorsets kust. Där finns även Café Havsbris, ett litet fik på klippkanten där alla vilsna själar är välkomna. Sedan ställs allt på ända ännu en gång när Marthas mystiska pappa plötsligt dyker upp.

Jul på menyn är den tredje boken i den brittiska författaren Debbie Johnsons serie Café Havsbris, men bara den andra som kommer på svenska. Jag tycker att det är lite synd att man hoppat från den första till den tredje boken i den svenska utgivningen eftersom det verkar ha hänt en del intressanta saker i den andra boken. Annars så är det här en trevlig berättelse om en trivsam miljö om en grupp originella karaktärer som alltid är beredda att ta hand om en ny vilsen själ eller hela ett brustet hjärta. Det gör mig ingenting att berättelsen till viss del är ganska förutsägbar. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker i den här mysiga bokserien när de kommer på svenska.

onsdag 23 oktober 2019

Afternoons with the blinds drawn


Brett Anderson inleder sin andra självbiografi Afternoons with the blinds drawn med att förklara att det här är boken som han aldrig tänkte skriva. Till vardags är Anderson sångare och låtskrivare i det brittiska bandet Suede och hand förra självbiografi, Coal black mornings, som kom förra året slutade med att bandet fick skivkontrakt. Den här boken handlar om 1990-talet då Andersson och Suede inledde sin karriär med att bli hyllade som Englands bästa nya band innan de ens släppt sin första singel, nådde stora framgångar över nästan hela världen och sedan splittrades (för att flera år senare återförenas igen med ny energi). Till skillnad från de flesta andra rockbiografier fokuserar inte Anderson inte så mycket på listplaceringar utan mer på att berätta historien ur sitt perspektiv. Utöver musiken så präglas boken av Andersons drogberoende som blir allt allvarligare ju längre tiden går och påverkar relationen till de andra bandmedlemmarna och musiken. Anderson även öppen med att han inte var klarade av att hantera en del jobbiga saker på ett så moget sätt som han i efterhand hade önskat att han hade gjort, som när det skar sig med gitarristen Bernard Butler som lämnade bandet när de spelade in sin andra skiva och sedan när keyboardisten Neil Codling blir sjuk och tvingas lämna bandet. En av de saker som jag tycker är finast i boken är hyllningen till just Neil Codling och den påverkan som han hade på bandets musikaliska inriktning efter att han av en slump kom in i bandet (han är kusin med trummisen Simon Gilbert och tittade förbi replokalen för att låna en kostym).

Afternoons with the blinds drawn är en bok som nog kräver att man är ett fan av Brett Anderson och/eller Suede, även om den skiljer sig från andra rockbiografier. Den kräver nog också att man har läst Coal black mornings för att hänga med. Jag gillar boken och det sättet som Anderson skriver på, framförallt att den har ett annat fokus än andra biografier som jag har läst genom åren. Nu återstår det att se om Anderson kommer att skriva en tredje del som spänner över solokarriären och bandets återförening.

Down, en av Suedes bästa låtar från 1990-talet i en avskalad version med Brett Anderson och Neil Codling



måndag 21 oktober 2019

De nominerade böckerna till Augustpriset 2019


Idag har det blivit dags för Augustpriset att presentera de böcker som i år är nominerade till vårt största nationella bokpris och i vanlig ordning sitter jag hemma och följer galan via direktsändningen på nätet.

Årets skönlitterära bok
Barnet. En sonettkrans av Olivia Bergdahl
Väderfenomen av Anna Fock
Odenplan av Daniel Gustafsson
Osebol av Marit Kapla
W av Steve Sem-Sandberg
Testamente av Nina Wähä

Årets fackbok
Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna av Alexandra Borg och Nina Ulmaja
Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris av Ingrid Carlberg
Världens yttersta platser. Judiska spår av Peter Handberg
Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker av Lotte Möller
Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf av Anna-Karin Palm
Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Årets barn- och ungdom
Sen kom vintern av Per Gustavsson
Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld
Vänta på vind av Oskar Kroon
Tiger, tiger, tiger av Åsa Lind och Joanna Hellgren
Jordgubbsbarnen av Sara Olausson
Dyksommar av Sara Stridsberg och Sara Lundberg

Av de 18 böcker som är nominerade till årets Augustpris har jag (i vanlig ordning) inte läst någon, men har i alla fall hört talas flera av böckerna. Flera av de nominerade låter intressanta, men det återstår att se om jag kommer läsa någon av dem.

Lilla Augustpriset
Hjärtat av Allis Sääsk Berglund
Förfäders vördnad av My Danvind
Rött, rött nagellack av Amelie T. Matousek
Den bästa dagen av Nanna Mikkelsen
Blunda så ser du av Alice Nylander
En ospelad fiol av Emma-Karin Rehnman

De nominerade texterna till Lilla Augustpriset går att läsa på Augustprisets hemsida och där kan man även rösta på sin favorit.

Den 25 november får vi veta vilka som är årets vinnare.

söndag 13 oktober 2019

PS från Paris


Mia är skådespelerska och på den vita duken spelar hon rollen som förälskad kvinna på ett lysande sätt. I verkligheten har hon fått nog av sin otrogne filmstjärna till man och är i akut behov av en paus. Mia tar sin tillflykt till Paris för att sova på sin kompis Daisys soffa, jobba på hennes restaurang i Montmartre och gömma sig bakom en ny frisyr. Paul är en amerikansk författare som i panik lämnade San Fransisco för Paris efter att hans debutroman blev en bästsäljare. När hans bästa vän kommer på besök lurar han iväg Paul på en dejt med Mia, vilket blir komplicerat eftersom ingen av dem egentligen vill bli kär.

PS från Paris av den franske författaren Marc Levy är en av höstens böcker från Sekwa och det är en lite annorlunda romantisk berättelse där ingen av huvudkaraktärerna vill hitta kärleken. Levy har ett lite annorlunda sätt skriva på som jag inte riktigt vet om jag gillar. PS från Paris är en bok som jag känner borde passa mig, men det är någonting med den som gör att jag inte dras in i berättelsen som jag borde.

söndag 6 oktober 2019

Där livet är fullkomligt


Adele är sjutton år och bor i höghusområdet Labriola, där livet är tufft och fattigt. När Adele blir gravid med den småkriminelle Manuel måste hon bestämma sig för om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det. Ska hon ge barnet, och sig själv, en chans till ett bättre liv genom att komma bort från förorten. Samtidigt inne i Bologna bor akademikerparet Dora och Fabio som de senaste åren gjort allt de kunnat för att få barn och när relationen ser ut att vara över få de en nytändning när de bestämmer sig för att adoptera istället.

Där livet är fullkomligt är den italienska författaren Silvia Avallones tredje roman och i likhet med de tidigare romanerna Stål och Marina Bellezza utspelar sig boken i ett Italien där det finns stora klassklyftor. Det handlar också om ett samhälle där könsrollerna är oföränderliga där kvinnorna tar hand om barnen och männen försvinner. Det här är ytterligare en stark roman från Avallone som visar att hon är en författare att räkna med och jag ser redan fram emot hennes nästa roman.