lördag 31 maj 2014

En liten enkät

Det känns som att det blivit dags för en ny enkät här på bloggen, den här har cirkulerat ett tag, senast hos Lotten.

Vad läser du just nu?
Filippa Engelsk prinsessa – nordisk unionsdrottning av Marie-Louise Flemberg

Vad kommer du att läsa härnäst?
Tror att det blir Den hemliga historien av Donna Tartt eller Kanada av Richard Ford

En bok du sparat till ett speciellt tillfälle?
Det måste vara Tornet av Uwe Tellkamp, i alla fall med tanke på hur länge den legat och väntat här hemma

Den senaste boken du gav upp?
Då jag tycker att livet är för kort för att läsa dåliga böcker så ger jag upp på böcker ganska ofta och jag kommer inte ihåg vilken det var senast. Jag har i alla fall inte gett upp på Ensam i Berlin av Hans Fallada, den är bara pausad.

Den första boken du läste på engelska?
Jag kommer inte riktigt ihåg, men tror att det var en av Colin Dexters deckare om kommissarie Morse som lästes som en del av engelskaundervisningen.

Den senaste boken du läste på svenska?
Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald

Kan du citera några dikter?
Nja, delar av ett par stycken av Tomas Tranströmer och Harry Martinson

Hur hittar du tiden att läsa så mycket som du gör?
Jag vet inte riktigt, ibland känns det inte som att jag läser så mycket, men ändå blir det ganska många böcker på en månad (och ibland väldigt få böcker)

Vilka nya boksläpp ser du mest fram emot den här våren?
Nu är det mest sommaren som jag ser fram emot, och då särskilt augusti och september som verkar bli ett par lovande månader. Liv till varje pris av Kristina Sandberg och Till flickorna i sjön av Elin Olofsson är de jag ser mest fram emot.


fredag 30 maj 2014

Bokbloggsjerka 30 maj – 2 juni

Det har blivit fredag och det har som vanligt blivit dags för veckans bokbloggsjerka.

Jag läser i normala fall böcker som har 200 sidor eller mer och med få undantag finns det böcker med färre sidantal som känns riktigt lockande för mig. Kanske beror det på att jag behöver tid på mig att komma in i en story eller så handlar det om att bra böcker gärna få pågå för evigt. Eller så är det en kombination av båda. Ibland skulle det dock vara skönt att kunna läsa ut en bok på bara ett par timmar. Därav undrar jag om du kan ge tips på ditt bästa lästips när det gäller böcker under 100 sidor (eller däromkring)?

Jag är ganska förtjust i böcker som är mellan 100 och 200 sidor och tycker att de ofta är bättre än tjockare böcker då berättelsen blir mer koncentrerad och allt onödigt tagits bort. Bland favoriterna finns;
Vi kom över havet och När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka
Högläsaren av Bernhard Schlink
Inventering och Fvonk av Erlend Loe
Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri
God Jul av Jonas Karlsson

Våld, Djur och Mörkt vatten av Joyce Carol Oates

torsdag 29 maj 2014

Läsarna i Broken Wheel rekomenderar

Det började med att den tjugoåttaåriga Sara från Haninge brevväxlar med den sextiofemåriga Amy i den amerikanska småstaden Broken Wheel i Iowa och de brukar skicka böcker till varandra. När Sara efter två års utbyte av brev och böcker reser till Broken Wheel så visar det sig att Amy har avlidit, men det betyder inte att hon behöver klara sig själv eftersom hela staden hjälper till att ta hand om den svenska turisten. Det är människor som Sara tycker att hon redan känner eftersom Amy skrivit så mycket om dem i sina brev. Saras ankomst till staden ger invånarna ny energi och de får något nytt att ta tag i, vilket leder till att det börjar uppstå oväntade känslor mellan olika personer.


Jag har sett fram emot att läsa Läsarna i Boken Wheel rekommenderar efter att ha hört mycket gott om den och jag blev glad när den fanns i min bokpåse på Bokresan. Nu när jag har läst den så känner jag mig lite besviken på boken då den inte levde upp till mina förväntningar. Visst är det en charmig historia, men den griper inte tag i mig och jag tyckte att den emellanåt var lite tråkig och osannolik. Det är inte en dålig bok, men jag har läst finns charmigare berättelser av den här karaktären. 

onsdag 28 maj 2014

Trevligt

Det är alltid trevligt att komma hem och mötas av Vi Läser som ligger på hallmattan. Dessutom så kommer snart det andra numret av Fyrahundrafemtio, något som jag ser fram emot. Det kommer att bli trevlig läsning under den kommande lite extra långa helgen som kommer.

tisdag 27 maj 2014

Bokgeografi Israel

Den här gången går bokgeografin hos enligt O till Israel, ett litteraturland som jag inte är särskilt väl bekant med, men jag ska nog trots allt kunna svara på frågorna

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Jag läst några böcker som i alla fall delvis utspelar sig i Israel, till exempel Dick Harrisons Gud vill det! som handlar om nordiska korsfarare. Det är också så att om man som jag har en förkärlek för medeltiden, så brukar många i maktposition någon gång ta sig till Israel och Jerusalem, så jag har nog läst en del som delvis utspelar sig där även om jag inte kommer på så många exempel just nu.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Israel. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Etgar Keret är en författare som det pratats om den senaste tiden i samband med att novellsamlingen Plötsligt knackar det på dörren släpptes och han var på Sverigebesök.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.
Amos Oz är en författare som brukar nämnas i samband med nobelpriset och det är en författare som verkar intressant, framförallt så är jag sugen på att läsa Hur man botar en fanatiker.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Israel.
Ett minne från Eurovision som fastnat hos mig är när Dana International vann tävlingen med låten Diva.

måndag 26 maj 2014

Hustrun

Jodi lever ett bekvämt liv tillsammans Todd sedan tjugo år tillbaka, även om passionen mellan dem försvunnit och ersatts av kompromisser och tysta eftergifter. Jodi har vant sig vid det bekväma livet som Todds fastighetsaffärer gjort möjligt och som gör att hon kan bedriva en psykologmottagning på deltid, gå ut med hunden Freud och ta hand om hemmet. Hon har under många år sett mellan fingrarna när det gäller Todd kvinnoaffärer, men när han inleder en relation med den unga Natasha har det gått för långt och allting ställs på sin spets. Frågan blir nu hur långt hon är beredd att gå för att behålla sin bekväma tillvaro.


A.S.A. Harrisons debutroman Hustrun är en psykologisk roman om hur långt en människa är beredd att gå för att behålla den tillvaro som man är van vid. Det är en tätt skriven roman där historien berättas ut båda makarnas perspektiv vartannat kapitel. Dessvärre kommer vi aldrig få vetat hur Harrison hade kunnat följa upp sin debut då hon avled i cancer några månader innan Hustrun släpptes i Kanada.

söndag 25 maj 2014

Stughelg

Den här helgen har jag dragit mig tillbaka till släktens stuga i fjällen för att koppla av, ta det lugnt och läsa. Alla planer på arbete på tomten i form av gräsklippning och ogräsrensning ställdes in då det regnade i princip hela tiden, till exempel så har vi knappt kunnat se toppen på Renfjället på andra sidan Åresjön på hela helgen.

Som tur är finns det en chokladfabrik i närheten, där hittade jag en skylt med ett alldeles sant visdomsord

plus en ny favoritsort, nämligen Salt mandelnougat

fredag 23 maj 2014

Bokbloggsjerka 23 – 26 maj

Nu har det återigen blivit fredag och dags för veckans bokbloggsjerka.

Har du läst en bok som slutade på ett sådant sätt att du blev rejält besviken?


Det känns som att det hänt flera gånger, men jag kan inte komma på någon särskild titel. Det känns som att det här är ett fenomen som oftast finns inom deckargenren och att jag ganska ofta mot slutet av deckare skakat på huvudet och sagt ”nej, men sluta nu, lägg av, måste allt spåra ur så mycket”. Fast en gång läste jag vikingatrilogin Den leendeguden, Österhus brinner och Husfröjornas nycklar av Aksel Lindström så var hela tredje delen en stor orealistisk besvikelse. Även om Aksel Lindström har ett eget sällskap så är han nog mest känd här i Jämtland.

torsdag 22 maj 2014

Sommarenkät

Hos Bokhora hittade jag en rolig sommarenkät som känns passande nu när sommarvärmen verkar ha kommit hit.

1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinna läsas i sommar?

Den hemliga historien av Donna Tartt (måste kolla om den är så bra som alla säger)
Stål av Silvia Avallone
Kanada av Richard Ford
Pappersstäder av John Green
Liv till varje pris av Kristina Sandberg (tredje delen i trilogin om Maj som kommer i slutet av sommaren)

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Ensam i Berlin av Hans Fallada som jag börjat på och tagit en paus ifrån när det dök upp andra mindre tjocka böcker. Jag har i alla fall läst ungefär en tredjedel, vilket i det här fallet motsvarar en normaltjock bok.

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
På balkongen, i soffan och fåtöljen hemma och i stugan

4. Handen på hjärtat, var tror du att du faktiskt kommer att läsa någonstans?
Mest kommer det att läsas i soffan och fåtöljen hemma. Min balkong blir så fruktansvärt varm när solen ligger på mellan typ två på eftermiddagen till typ tio på kvällen. Sedan så hoppas jag att det blir en del läst i stugan också

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Ingen aning, det vore roligt om Den hemliga historien lever upp till sitt rykte

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
I sommar tycker jag att alla som inte läst Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson ska läsa den

7. Strand eller hängmatta?
Hängmatta

8. Deckare eller roman?
En blandning, men fler romaner än deckare

9. Favoritgenre?
Föredrar en blandning av det mesta


onsdag 21 maj 2014

Bokgeografi Sydafrika

Den här veckan går bokgeografin hos enligt O till Sydafrika, ett land som jag läst väldigt lite böcker ifrån. För att vara helt ärlig så kommer jag inte på en enda bok som jag läst från Sydafrika, så den här gången får jag fuska lite och använda mig av böcker som jag faktiskt inte har läst.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Sydafrika eller är skriven av en författare med anknytning dit.

En bok som det pratats mycket om och som jag i alla fall började på är Aagat av Marlene van Niekerk som utspelar sig efter apartheids fall och relationen mellan en svårt sjuk vit och den svarta kvinna som tar hand om henne. Jag köpte boken i pocket, började på den, gav upp och gav bort den.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Sydafrika. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Nobelpriset i litteratur har delats ut till sydafrikanska författare två gånger genom åren, 1991 fick Nadine Gordimer priset och 2003 gick det till J. M.Coetzee.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Sydafrika, som du inte läst, men är nyfiken på.
Då jag tycker om att läsa deckare som kommer från olika och lite oväntade delar av världen, så känner jag en viss nyfikenhet på Deon Meyers deckare. 
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Sydafrika.

Precis som så många andra så tyckte jag mycket om Malik Bendjellouls dokumentär Searching for Sugar Man, om den bortglömde amerikanske musikern Sixto Rodriguez som utan att veta om det var en stor stjärna i Sydafrika.

tisdag 20 maj 2014

Sigtuna litteraturfestival

I år sammanfaller min semester med Sigtuna Litteraturfestival och jag har bestämt mig för att åka dit, plus att jag tänker passa på att göra lite annat som ligger hyfsat i närheten (i alla fall med norrländska mått mätt). Boendet är i alla fall bokat och Breakfast Book Club kommer att ha en bokfrukost om den fantastiska Jag heter inte Miriam, så nu gäller det att jag kommer ihåg boken. Det ska bli så roligt att vara med på Litteraturfestivalen och träffa författare som Sara Lövestam, Majgull Axelsson, Christoffer Carlsson och Erlend Loe.

måndag 19 maj 2014

Tematrio - Norge

Så några dagar efter 17 maj så har Lyrans tematrio ett lite annorlunda tema, så här skriver hon;

Idag har jag pratat norska för första gången på många år. Det gick som en dans. Därför - och för att vi nyligen firat 17 mai - är veckans tema norskt. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter. För er som möjligen inte vet om ni är mest norska eller svenska är valet fritt. 

Harry Hole-serien av Jo Nesbø är en av de deckarserier som jag har svårt att låta bli trots att jag tycker att de senare böckerna inte håller samma klass som tidigare och att författaren börjar fresta lite väl mycket på i alla fall den här läsarens tålamod. Min favorit i serien är nog Rödhake.

Erlend Loe är självskriven i min norska trio och jag gillar så många av hans böcker att jag inte kan välja ut en favorit. Loes skruvade underfundiga humor är min typ av humor och jag blir glad så fort jag hör att han är på väg med en ny bok. Eftersom det precis kommit en ny bok på svenska, Inventering, så lär jag få vänta ett tag på nästa.

En av oss: en berättelse om Norge av Åsne Seierstad är den oerhört starka boken som handlar om Anders Behring Breivik och det fruktansvärda som han gjorde den 22 juli 2011. Det handlar även om några av dem som han så brutalt mördade och hur deras väg till lägret på Utøya. Ämnet till trots så är det en bladvändare och alldeles utmärkt skriven bok.

Den färglöse herr Tazaki

När Tsukuru Tazaki gick på gymnasiet så lärde han under ett volontärprojekt känna fyra kamrater och mellan dem växte det fram en stark vänskap och de kände att de bara behövde varandra. De fyra kamraterna hade färg i sina namn och fick därför smeknamnen Blå, Röd, Svart och Vit, medan Tsukuru blev den färglöse. Under sommarlovet på andra året på universitet kom det hela att ändras, när Tsukuru återvände från Tokyo, dit han flyttat för att plugga, så upptäckte han att han blivit utesluten ur gruppen utan någon förklaring. Händelsen blir ett trauma som följer med Tsukuru genom livet och det är först många år senare när han träffar Sara som han börjar söka svaret på vad det egentligen var som hände den där gången och varför vännerna vände honom ryggen.

Efter att jag försökt men gett upp på Haruki Murakamis 1Q84-trilogi så känns det extra skönt att han nu är tillbaka med en ny riktigt bra roman på svenska. För jag tycker att Den färglöse herr Tazaki är en av Murakamis bästa böcker. Det är också en realistisk berättelse i samma anda som Norwegian Wood, vilket Murakami behärskar lika bra som de mer fantastiska berättelserna. Den här gången är det Eiko och Yukiko Duke som har gjort översättningen, och det är något med deras översättningar som gör att böckerna lyfter lite extra jämfört med när någon annan översätter. Det är en underbar bok om vänskap, utanförskap och hur vi bär med oss vissa saker genom livet. Den är även svår att lägga ifrån sig.


Norstedts skickade boken

söndag 18 maj 2014

En efterlängtad bok

Jag har sedan jag fick upp ögonen för den idag nästan helt bortglömda nordiska unionsdrottningen Filippa, som var gift med Erik av Pommern, så jag tyckt att hon förtjänar att lyftas fram och jag har till och med lekt med tanken på att skriva en bok om henne. När jag upptäckte att Marie-Louise Flemberg skrivit en bok om Filippa klickade jag genast hem den från Adlibris, glad för att det ändå inte var jag som behövde gräva i alla arkiv. Det ska bli väldigt intressant att lära sig mer om denna drottning som på 1400-talet styrde landet när mannen var ute på korståg, dessutom så gjorde hon ett bättre jobb än kung Erik (vilket historieskrivarna i alla tider varit eniga om).

lördag 17 maj 2014

Bokfrågan: om barndomsfavoriter

Helena på Ugglan & Boken har ställt en ny bokfråga och så här skriver hon

Den här gången får vi i bokfrågan nostalgiskt drömma oss tillbaka till barndomen. Visst minns du en eller flera böcker som du läste om och om igen, och kanske nästan bläddrade sönder? Eller kanske du minns en bok som någon läste högt för dig?

Bokfrågan lyder:

Vilka var dina favoritböcker när du var barn?

När jag gav min äldsta systerdotter A Elsa Beskows klassiker Sagan om den lilla, lilla gumman i tvåårspresent så berättade mamma att jag älskade den som barn. Visserligen visste jag att det var en gammal favorit, men att jag återberättade hela boken i ett andetag för personer i min omgivning, vare sig de ville eller inte, hade jag ingen aning om. 

En annan stor favorit som jag älskade och tycker fortfarande mycket om är Lennart Helsings Den underbara pumpan, om Storbjörn och Lillbjörn som odlar en pumpa som blir så stor att de flyttar in i den och åker iväg på äventyr. Dessutom så avlutas den med att citera filosofen Descartes kända fras - Jag tänker - alltså finns jag till.

När jag blev lite större så upptäckte jag (via mamma) Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter, en bok som jag läst många gånger, som jag såg på bio när den kom (jag var 5 år och blev rädd för schamporeklamen) och som jag lekt mig igenom med kompisar otaliga gånger. Jag har även skrikit vårskrik och hade en kortade skinnrem som morfar ordnade åt mig.

Andra böcker som jag älskade under uppväxten var Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta och flera av Maria Gripes böcker som Agnes Cecilia - en sällsam historia, Toryveln flyger i skymningen, böckerna om Hugo och Josefin, Glasblåsarens barn, Pappa Pellerins dotter och Nattpappan

fredag 16 maj 2014

Bokbloggsjerka 16 – 19 maj

Det har återigen blivit fredag och dags för veckans bokbloggsjerka.

För dig som läser e-böcker: brukar du köpa en fysisk bok av en e-bok som du har gillat?
För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex. av?
När det gäller e-böcker så har det ännu inte hänt att jag även köpt ett fysiskt exemplar av boken, men det är inte uteslutet att det kommer att hända i framtiden.

Däremot när det gäller biblioteksböcker så har det hänt mer än en gång att jag gillat en bok så mycket att jag köpt ett eget exemplar när de kommit i pocket eller till ett bra pris på bokrean. Sofi Oksanens Utrensning och Bea Uusmas Expeditionen - min kärlekshitsoria är två exempel på sådana böcker.

torsdag 15 maj 2014

Stockholmshelg

I helgen som var åkte jag iväg på en minisemester till Stockholm, där en konsert med favoritbandet Manic Street Preachers var huvudattraktionen, men det hanns med en del annat också. Först var tanken att jag skulle åka själv, men när jag började prata om Waldemarsudde och Dramaten så kom mamma på att nog också ville ha en stockholmshelg, i alla fall början av den (hon åkte hem innan söndagens konsert).

Ett ställe som jag kollat och verkligen sett fram emot var Prins Eugens Waldemarsudde, som både har tillfälliga utställningar och en permanent utställning som visar hans våning och en del av hans egna fantastiska målningar. Två av de tillfälliga utställningarna kändes inte så intressanta, medan den tredje med tavlor av Karl Nordström var desto intressantare. Nordström har kallats för konstnärernas konstnär och är en av våra främsta landskapsmålare.

Trädgården runt slottet var väldigt trevlig, men hade nog varit ännu trevligare i ett bättre väder än åtta grader och duggregn. Jag förstår att prins Eugen valde att bosätta sig på Waldemarsudde, det är ett underbart läge och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo i hans våning om jag fick (det fanns ett underbart rum som var gjort för att läsa i). Däremot så undrar jag om han verkligen hade så många byster och tavlor av pappa kung Oscar II framme, särskilt som det bara fanns en tavla med mamma drottning Sophia (men den var å andra sidan målad av Anders Zorn och helt underbar då den visade en åldrad kvinna bekvämt tillbakalutad i en fåtölj). 

I museibutiken hittade jag ett praktverk om Skagenmålarna som jag genast slog till på. Det var inte så länge sedan de hade en tillfällig utställning med Skagenmålarna som det hade varit roligt att se om möjligheten funnits.

Vi hann även med ett besök på Dramaten för att se den hyllade uppsättningen av Richard III med underbare Jonas Karlsson i titelrollen. Det var en mäktig upplevelse att sitta i den pampiga salongen och se dessa begåvade skådespelare som man annars bara ser på tv i verkligheten. Skådespelarinsatserna var helt fenomenala och det gjorde inget att jag inte alltid hängde med i handlingen, vilket inte underlättades av att de flesta hade likadana kläder och spelade flera roller. Jag hade dessutom bokat riktigt bra platser till oss.


Dessutom så har jag hunnit med att äta god mat och dricka gott vin. Däremot så hann jag nästan inte läsa något, inte ens på tåget där jag blev åksjukare än jag varit på många år.

onsdag 14 maj 2014

Bokgeografi - Danmark

Den här veckans bokgeografi hos enligt O går till vårt nordiska grannland Danmark, vilket är ett land som jag funderar på att besöka under semestern. Jag blev i alla fall sugen på att åka till Lousiana Literature när jag hörde att min favorit Joyce Carol Oates kommer dit, dessutom så är det under min semester som jag inte planerat än.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Danmark eller är skriven av en författare med anknytning dit.

En av de böcker som jag älskade allra mest under de sena tonåren och som påverkade mitt sätt att se på världen var Peter Høegs De kanske lämpade, vilket är boken som han följde upp Fröken Smillas känsla för snö med.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Danmark. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

En författare som seglat upp som en av mina absoluta favoriter de senaste åren är Hanne-Vibeke Holst, som jag upptäckte genom romantrilogin om journalisten Therese Skårup. Även den politiska trilogin med Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret tyckte jag var väldigt bra, medan den senaste boken Förlåtelsen inte var fullt lika bra.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Danmark, som du inte läst, men är nyfiken på.

En av oss sover av Josefine Klougart är bok som pratas om överallt och som jag inte läst än, men som jag är lite nyfiken på.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Danmark.

Det finns så mycket annat trevligt som kommer från Danmark. När jag var barn så for familjen på bilsemester till Danmark några gånger, där besökte vi Legoland och badade längs Jyllands stränder (dock inte 1987 då vi mest frös). Det var under en av de semestrarna som vi besökte Skagen och Skagenmuseet, där jag förälskade mig i Skagenmålarna, men främst i Peder Severin Krøyers målningar. När jag för ett par år sedan gjorde ett nytt besök i Skagen eftersom de hade en stor specialutställning med Krøyer, så hittade jag en ny favorit i Anna Ancher. Dessutom kändes det som att museet hade krympt under de tjugo år som gått mellan besöken, eller så hade jag växt.

Danskarna är även väldigt duktiga på att producera högkvalitativa tv-serier, som nu senast den fantastiska Badhotellet.

tisdag 13 maj 2014

Manic Street Preachers

Jag har verkligen längtat efter att få se Manic Street Preachers spela live sedan flera månader innan de släppte nyheten att de kommer till Sverige och Stockholm. Jag satt hela hösten önskade att jag fick se dem live utan att behöva åka till England, så när biljetterna släpptes till konserten på Berns i Stockholm så skyndade jag mig att köpa en. I söndags var det äntligen dags, även om väntan kändes extra lång när det dåliga (i alla fall enligt min åsikt) förbandet höll på i 45 lååånga minuter, innan Nicky Wire släntrade in på scenen klädd som en äkta rockstjärna iklädd skinnjacka och solglasögon och bandet sparkade igång konserten med Motorcycle emptiness. Sedan höll de på i lite drygt 1,5 timme innan de avrundande konserten med If you tolerate this your children will be next utan att köra några extranummer. De tjugo låtarna däremellan bjöd på en fantastisk konsert upplevelse utan några svackor, även om jag saknade The masses against the classes. Bäst var nästan den akustiska versionen av The everlasting där det blev allsång. Manics visade verkligen att de fortfarande är ett band att räkna med och att deras låtskatt nästan görs sig bättre live än på skiva. Nu ser jag fram emot nästa skiva, Futurology, som släpps i sommar och skulle inte bli direkt ledsen om de skulle komma till Storjöyran i sommar.

Tematrio - Familjekrönikor

I den här veckans tematrio hos Lyran är uppgiften att berätta om tre fängslande familjekrönikor.

Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson handlar om tre generationer kvinnor i samma och berättelsen visar även hur samhället förändras under de år som boken spänner över. Det börjar med Hanna som lever ett hårt och fattigt liv nära norska gränsen i Dalsland och slutar med hennes dotterdotter Anna som lever ett modernt yrkesarbetande liv mot slutet av 1900-talet.

Föreställning om det 20:e århundradet av Peter Høeg är en familjekrönika av det lite mer absurda slaget med tid som står stilla, hus som sjunker och annat som inte riktigt är verkligt. Berättelsen följer olika personer i samma familj, i alla fall blir de samma familj när de gifter sig med varandra, och deras olika vägar genom livet. Det var med den här boken som Peter Høeg debuterade med 1988.

Tiden är ingenting av Hans Alfredson är en familjekrönika av det mer humoristiska slaget, men vem hade väntat sig något annat av honom. Berättelsen utspelar sig under drygt 150 år och följer åtta generationer av familjer Brosse, som har sin förankring i den skånska landsbygden. Karl Brosse är bokens berättare och han lyfter fram representanter för de olika generationerna, och man kan lugnt säga att det är en släkt med intressanta karaktärer.

söndag 11 maj 2014

Fyren mellan haven

Tom Sherbourne har återvänt till Australien efter att ha tillbringat fyra år på västfronten och eftersom han söker ensamheten tar han anställning som fyrvaktare den ensligt belägna ön Janus Rock. På den lilla ön som ligger en halv dagsresa från fastlandet bor Tom tillsammans med sin unga hustru Isabel. Efter att de varit på ön i några år så flyter det en aprildag iland en båt med död man och ett levande spädbarn. Tom vill först rapportera det till myndigheterna, men övertalas av Isabel att de ska behålla barnet och uppfostra det som sitt eget. Det är först när den lilla familjen ett par år senare återvänder till fastlandet för sin semester som de inser att deras beslut slagit en annan människas liv i spillror. Vid den insikten så sätts saker i rullning.


Fyren mellan haven är en bok som troligtvis hade gått mig förbi om den inte hade legat i bokpåsen som jag fick på årets bokresa tidigare i vår. Trots att den verkade intressant så var det en sådan bok som troligtvis skulle riskera att bli liggande här hemma ett bra tag i väntan på sin tur medan andra böcker hela tiden skulle tränga sig före i läskön. Det var tills jag upptäckte att boken fanns på Storytel inläst av den eminenta Anna-Maria Käll, och eftersom jag har svårt att hitta böcker värda att lyssna på så laddade jag genast ner Fyren mellan haven och började lyssna. Och hade sedan slut att lyssna och har varit lite asocial på jobbet under några dagar. Det är en stark och gripande berättelse om ensamhet, längtan, saknad och svårigheten med att veta vad som är rätt och fel.  

lördag 10 maj 2014

Kommande böcker

Samtidigt som jag kan tycka att antalet olästa böcker här hemma bara verkar öka (bristande läslust botas som bekant med bokinköp) så har jag hittat en del intressanta böcker som släpps i slutet av sommaren, framför allt i augusti (när jag passande nog har semester). De jag mest ser fram emot att läsa är

Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson (Piratförlaget) – den andra boken om Leo Junker
Systerland av Curtis Sittenfeld (Wahlström & Widstrand) – äntligen en ny bok av en favoritförfattare
Till flickorna i sjön av Elin Olofsson (Wahlström & Widstrand) – kommer i likhet med debuten Då tänker jag på Sigrid utspela sig här hemma i Östersund
Liv till varje pris av Kristina Sandberg (Norstedts) – den efterlängtade tredje delen i trilogin om Maj
Den lysande världen av Siri Hustvedt (Norstedts) – jag har förhoppningar om att kommer att vara i klass med hennes bästa

Det kommer även några böcker senare under året som jag ser fram emot, här gissar jag att listan kommer att växa framöver

Karthago av Joyce Carol Oates (Bonniers) – att det kommer en ny bok av den väldigt produktiva Oates är ingen överraskning, det är bara att hoppas på att det är en av hennes bättre böcker
Nätter i Reykjavik av Arnaldur Indriðason (Norstedts) – den förra boken Den stora matchen blev jag besviken på, men den här utlovar Erlendurs närvaro
Stalker av Lars Kepler (Bonniers) – egentligen tycker jag att böckerna om Joona Linna är lite för mycket av det mesta, men jag kommer ändå att läsa den femte boken och kommer troligtvis ha svårt att lägga ifrån mig den

Himmelsstrand av John Ajvide Lindqvist (Ordfront) – äntligen en ny bok från den svenske skräckmästaren 

fredag 9 maj 2014

Bokbloggsjerka 9 – 12 maj

Det har återigen blivit fredag och dags för veckans bokbloggsjerka


Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?

Jag tycker att ljudböcker kan vara ett bra komplement till vanliga och jag lyssnar i perioder ganska mycket på ljudböcker medan jag jobbar. Dock kan jag ibland tycka att det är svårt att hitta intressanta böcker att lyssna på eftersom Storytel verkar innehålla allt utom det jag vill lyssna på, och när jag hittar en intressant bok får jag ibland sluta lyssna eftersom jag inte klarar av uppläsaren. Det är ju så att uppläsaren spelar roll för hur bra en ljudbok är, vissa röster klarar jag bara inte av att lyssna på, medan andra gånger kan en bra uppläsare höja en medioker bok. 

Processen av Franz Kafka är en bok jag nog inte hade tagit mig igenom i pappersform, men som jag uppskattade väldigt mycket som ljudbok när den var inläst av skådespelaren Gerhard Hoberstorfer, som visade sig vara en fenomenal inläsare.

torsdag 8 maj 2014

Rocky tuffar på

Martin Kellermans tjugosjätte samling om hunden Rocky har fått titel Rocky tuffar på, vilket är en väldigt passande titel eftersom det är det han gör i boken, tuffar på som vanligt. Rocky umgås med sina kompisar Igge och Mange på festival, under grillning på balkongen och i en stuga som Igge hyr med sig tjej, och under hela tiden för de långa samtal om högt och lågt. Allt är som vanligt, och det är trevlig läsning. Sedan jag slutade prenumerera på DN så är det Rocky som jag saknar mest (plus Boklördag), men det ger en annan upplevelse att läsa serien i bokformat eftersom jag då upptäcker hur saker hänger ihop på ett annat sätt.

onsdag 7 maj 2014

Bokgeografi USA

Efter några veckors uppehåll så är bokgeografin hos enligt O tillbaka och den här gången går resan till USA.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i USA eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Vredens druvor av John Steinbeck är idag en klassiker som beskriver hur det såg ut i USA under 1930-talets depression. När boken kom så var det en samtidsskildring som Steinbeck skrev efter att ha pratat med dem som bodde i tältstäderna.

En helt annan typ av bok är Förr eller senare exploderar jag av John Green som handlar om vänskapen som växer fram mellan de cancersjuka tonåringarna Hazel och August Waters. Det är en bok som kräver att man har en näsduk till hands medan man läser.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till USA. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Spontant skulle jag säga att jag inte läser så många amerikanska författare (det kan vara nog så svårt att hålla reda från vilka engelsktalande länder som författarna kommer ifrån), men när jag tittar efter så har jag samlat på mig en rad favoriter bland amerikanska författare som Joyce Carol Oates, John Steinbeck, Curtis Sittenfeld, Gillian Flynn och Julie Otsuka.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till USA, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag brukar ibland tänka att jag någon gång borde läsa något av Ernst Hemingway, men jag vet inte om det kommer att ske inom den närmsta tiden.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från USA.


I likhet med många andra så konsumerar jag en hel del amerikansk kultur, främst genom tv-serier och filmer (dock inte så mycket actionfilmer). Jag planerar att någon gång besöka New York och då planerar jag att se en operaföreställning på Metropolitan, för även om det är trevligt att se föreställningarna på digitalbio så vore det häftigt att vara på plats.

tisdag 6 maj 2014

Tematrio - Krigets fasor

Den här veckan har Lyrans tematrio krigets fasor som tema och uppgiften är att skriva om tre bra krigsskildringar.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson läste jag nyligen och tyckte att den var både väldigt bra. Det är en berättelse som är väldigt stark om den romska flickan Mailka som byter identitet med död en judisk flicka för att överleva.

Stridens skönhet och sorg av Peter Englund är en väldigt intressant bok som handlar om första världskriget i 212 korta kapitel och där vi får följa ett tjugotal personers öden under krigsåren. En del av personerna är civila, andra har olika ställningar inom olika arméer och alla kommer inte att överleva kriget. Boken bygger på det material som personerna lämnat efter sig som brev, dagböcker och memoarer.

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson utspelar sig i Tyskland under andra världskriget och vi följa den unga Hedwig under krigets fasor som en del av civilbefolkningen. Det är också en berättelse om kärleken till en SS-man och om att försöka hitta sin identitet, där hon dras till nationalsocialismen för att passa in i samhället.

måndag 5 maj 2014

20 snabba

Hos Linda på enligt O så hittade jag en enkät med 20 snabba frågor och eftersom det är roligt med enkäter så har jag svarat på den.


Snabbläsare eller långsamläsare? I alla fall när jag hittar ostörd lästid
Tegelstenar eller tunnisar? Fast det går bra med tegelstenar också
Bibliotek eller bokhandel?
Ljudbok eller e-bok? Helst båda
Inbunden eller pocket?
Vampyrer eller spöken?
En i taget eller slalomläsning? Helst en i taget, men det brukar inte alltid bli så
Nytt eller gammalt? Är väldigt förtjust i nyutkomna böcker
Bokmärke eller hundöra?
Snacks eller godis?
Biografier eller memoarer?
Skräck eller chicklit?
Soffan eller sängen?
Inne eller ute?
Boken eller filmen? Få filmer gör boken rättvisa
Twitter eller Facebook?
Goodreads eller Boktipset? Eller egentligen ingen
Kokbok eller Bakbok? Lagar mer mat än jag bakar
Te eller kaffe? Helst båda, dricker te hemma och kaffe på jobbet
Nobelpriset eller Augustpriset? 

söndag 4 maj 2014

Bokfrågan: Vilken bok gav du bort i present senast?

Ugglan och boken har kommit med en ny bokfråga den här gången lyder den

Vilken bok gav du bort i present senast?


Jag brukar försöka ge bort böcker i present så ofta som jag kan vid födelsedagar och i julklapp. Senast jag gav bort böcker var som påskägg till mina systerdöttrar, den större fick Mamma Mu läser och lilla fick pekboken Kolla!

lördag 3 maj 2014

Weeping Willows

I år firade jag första maj genom att gå på Weeping Willows konsert på Gamla Teatern här i Östersund. När jag först såg att de skulle komma till stan under den här turnén så tänkte jag inte gå och lyssna på dem eftersom jag såg dem spela för ett par år sedan och dessutom ska åka till Stockholm nästa helg för att se ett annat favoritband, Manic Street Preachers. Nu är jag väldigt glad för att jag ändå beslutade mig för att gå på konserten, för gud vad bra de är och vilken låtskatt de skapat. Plus att Magnus Carlson är en av landets absolut bästa sångare och han levererar alltid live (i alla fall har han gjort det de fyra gångerna jag sett honom uppträda). Så även den här gången.


Jag tyckte att konserten började lite halvsegt, mest beroende på att de körde låtar som jag inte hade riktigt koll på. Men när de sedan körde favoriterna Blue and alone, While I’m still strong och Stairs efter varandra så lyfte konserten ordentligt. Sedan så fortsatte de med att spela en del från den nya skivan The time has come och en hel del från debuten Broken promise land (som jag älskat sedan den släpptes 1997) som Under suspicion, Eternal flames och det underbara titelspåret. Det hela avlutades passande nog med So it’s over som ett extra extranummer. 

fredag 2 maj 2014

Bokbloggsjerka 2 – 5 maj

Det har blivit fredag (även om det inte riktigt känns som fredag eftersom jag var ledig igår) och det har blivit dags för veckans bokbloggsjerka.

 Vilken är den bästa bok du har läst hittills i år? 


I år har jag inte hunnit läsa så väldigt många böcker än så länge, men de jag har läst har hållit en hög klass och jag har lyckats undvika dåliga böcker. Den bok som jag tycker har varit snäppet bättre än de andra är Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson (vilket även råkar vara den senaste utlästa).

torsdag 1 maj 2014

April - en sammanfattning

April har inte varit en varit en rolig månad, det har faktiskt varit den jobbigaste månad jag varit med om. Det har lett till att det bara blivit tre lästa böcker. Nu när det är en ny månad så tänker jag göra som kungen, vända blad och blicka fram mot trevligare tider.

Låt inte den har stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl
När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka
Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Antal lästa böcker: 3
Antal pappersböcker (inkl e-böcker): 3
Antal böcker utgivna 2014: 3
Antal kvinnliga författare: 3
Antal böcker lästa på svenska: 3
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 2

Antal länder: 2 (Sverige, USA)