söndag 31 maj 2015

SAOL

När nu mamma i år råkar fylla år på Mors dag så vad passar bättre än att ge henne den nya upplagan av SAOL i present, en bok som hon har önskat sig. Jag är dock lite besviken på att ordet skumvin har strukits i den nya upplagan, men å andra sidan får jag nu lägga ordet hen när vi spelar Alfapet.

lördag 30 maj 2015

Nyutgåva av Nässlorna blomma

Även om jag redan har två utgåvor (en förkortad och en fullång utgåva – båda köpta på Kupan) av Harry Martinsons fantastiska barndomsskildring Nässlorna blomma, så är jag ändå sugen på att köpa den här fantastiskt vackra pocketutgåvan som kommer i Bonniers klassikerserie i höst.

torsdag 28 maj 2015

Bokpaket

Vissa dagar är det extra trevligt att komma hem och hitta ett bokpaket som väntar. Den senaste tiden har jag haft lite svårt att hitta någon bok som passar mig och har mest börjat på böcker som jag lagt undan. Nu ser jag fram emot att börja på Henning Mankells nya Svenska gummistövlar, som är en fortsättning på den underbara Italienska skor.

onsdag 27 maj 2015

Blod på snö

Det är december i Oslo i slutet av 1970-talet och det är den kallaste vintern i mannaminne. Olav lever i ensamhet, vilket till stor del beror på att det är svårt att ha nära relationer till andra människor när man försörjer sig på att ha ihjäl folk. När Olav träffar Corina, som skulle kunna vara kvinnan i hans liv, så kompliceras det av att hon är chefens fru och att han fått i uppdrag att döda henne.

Blod på snö är inte en helt vanlig Jo Nesbø-bok, inte för att Harry Hole återigen lyser med sin frånvaro, utan för att den är riktigt tunn, 180 sidor jämfört med de tegelstenar han brukar skriva. Det är också trevligt att det inte är lika mycket våld och blod som det brukar kunna vara när Nesbø är i farten, även om det förekommer en del (huvudpersonen slår ändå ihjäl folk för pengar). Även språket känns annorlunda och mer poetiskt på något sätt. Blod på snö är det bästa som Nesbø skrivit på väldigt länge och jag ser fram emot den andra delen, Midnattssol, i den här fristående serien om två böcker som kommer i höst.


Piratförlaget skickade boken

måndag 25 maj 2015

Tematrio - Presenter till mor

På söndag är det Mors dag och då passar Lyran på att ha ett presenter till mor-tema. I min familj så brukar vi inte Mors dag, men å andra sidan så fyller mamma år nu i slutet av maj (i år passande nog på Mors dag) så vi brukar fira ändå.
Berätta om tre bra morsdagspresenter att ge eller få!

Böcker brukar gå hem hos mamma, även om det kan vara lite svårt att komma på böcker som hon inte redan har läst.

Presentkort på kulturella upplevelser som museibesök eller teaterbesök brukar också gå hem. Så klart ingår sällskap.


Något ätbart kan också fungera, som choklad, kakor eller rabarbersaft. 

söndag 24 maj 2015

Klassikerutmaning - Sommaren 2015

I sommar kommer Lyran att köra en klassikerutmaning och eftersom jag den senaste tiden läst ganska få klassiker så hoppas jag på att förbättra den statistiken i sommar. Främst så hoppas jag på att ta tag i de sista 500 sidorna i Hans Falladas Varg bland vargar och att lyssna på Thomas Manns Buddenbrooks, sedan får jag se vad det blir. Jag är också lite sugen på att läsa Fjodor Dostojevskijs Idioten med bokcirkeln i Lundströms bokradio. Annars så tycker jag att tegelstenar borde räknas som minst två böcker.

torsdag 21 maj 2015

Suede - the biography

Det brittiska bandet Suede är en grupp som jag lyssnade mycket på sommaren 1997 när jag upptäckte deras tredje album Coming Up, en fantastisk skiva som jag återkommit till med jämna mellanrum under åren. Det var även den sommaren som Suede spelade på Storsjöyran och blev betagen av sångaren Brett Andersons utstrålning. På senare tid har jag återupptäckt bandet och har lyssnat en hel del på både de tre första skivorna från 1990-talet (Suede, Dog Man Star och Coming Up) och den senaste skivan Bloodsports (som låter som de första skivorna). Däremot så hoppar jag över skivorna Head Music och A New Morning, som med några få undantag är ganska dåliga.


Då jag tycker att det kan vara intressant att läsa rockbiografier så blev jag glad när snubblade över David Barnetts Suede – the biography som e-bok. En fördel med boken är att Barnett arbetat nära bandet och därmed kan ge en annan bild av bandet, utan att han för den sakens skull blir inställsam. Det här är berättelsen om ett band som var nyskapande och blev hyllade och uppskrivna av musikpressen innan de släppte sin första singel, något som inte bara var positivt för bandet. Bandet, framförallt sångaren och textförfattaren Brett Anderson, anammade en androgyn stil både i fråga om klädval, uttalanden om att vara en bisexuell man utan homosexuella erfarenheter och med textrader som ”we kissed in his room to a popular tune”. Det är också berättelsen om ett band som gått igenom en rad olika bandmedlemmar bland annat beroende på bråk, droger och en lånad kostym. En sak som står klar är att det är ett smärre mirakel att Brett Anderson både lever och aldrig suttit i fängelse med tanke på hur mycket han knarkat. Det här är varken den bästa eller den sämsta rockbiografi som jag läst, den är läsvärd om man gillar Suede, annars kan man hoppa över den.

Efter att ha tagit en paus på sju år så återuppstod Suede för några år sedan, först för en välgörenhetskonsert, som sedan blev en turné och en ny skiva. De verkar ha åldrats med värdighet och Brett Anderson fortsätter att vifta på rumpan som tidigare (plus att han är lika smal som på 90-talet), som i den här livevideon från 2013 med en av deras bästa låtar, Trash.

onsdag 20 maj 2015

Tisdagsutmaning: Favoritdjur

Den här veckans tisdagsutmaning hos Kulturkollo handlar om favoritdjur inom kulturen.

Vilket är ditt fiktiva favoritdjur? 
(Och eftersom det är näst intill omöjligt att välja bara ett djur så är det fritt fram att berätta om hur många favoritdjur som helst!)
Det är svårt att inte tänka på Nalle Puh och alla hans vänner när det kommer till fiktiva favoritdjur. Det är berättelser som jag uppskattade både som barn och nu som vuxen (även om det var ett bra tag sedan jag läste böckerna).
Bland vuxenlitteraturen så tyckte jag mycket om kaninen i Agnès Desarthes Jaktturen och katten Maud och hunden Benny i John Ajvide Lindqvists Himmelstrand

tisdag 19 maj 2015

Män utan kvinnor

Den japanska författarstjärnan Haruki Murakami är har kommit med en ny novellsamling, Män utan kvinnor, som översatts till svenska av Eiko och Yukiko Duke. Det är den andra novellsamlingen som ger ut på svenska och till skillnad från den förra, Elefanten som gick upp i rök och andra berättelser, så har de sju novellerna alla ett gemensamt tema. Det gemensamma temat i novellerna är ensamma män utan fasta relationer med kvinnor och som tänker en hel del på sex. Här finns skådespelaren som anställer en chaufför som han börjar berätta sina innersta hemligheter för, en man som lever i isolering dit det kommer en kvinna två gånger för olika sorters förnödenheter, en man som blir lämnad av sin hustru och som öppnar en bar och en man som när han vaknar inser att genomgått metamorfos och blivit till förvandlad till Gregor Samsa, huvudkaraktären i Franz Kafkas Förvandlingen.

Murakami tillhör de författare som kan vara lite ojämn i författarskapet och Män utan kvinnor hör tyvärr inte till topparna. Det är inget fel på språket, men det blir i längden lite enahanda att läsa om alla dessa ensamma män. Jag är i alla fall tacksam att Murakami hoppat över att beskriva själva sexakterna, även om det förekommer en kanon som spänner ut morgonrocken. Jag hoppas att nästa bok är bättre, för jag tycker trots allt om Murakami som författare.


Norstedts skickade boken

måndag 18 maj 2015

Tematrio - Olästa klassiker

Eftersom Lyran planerar en klassikerutmaning i sommar så handlar veckans tematrio passande nog om olästa klassiker, vilket är något som det finns gott om.
Berätta om tre klassiker du inte läst, men är nyfiken på!

Buddenbrooks av Thomas Mann – är en bok som jag tänkt läsa länge utan att det blivit av, bland annat för att den är ganska tjock. Men nu när den finns som ljudbok så kanske det blir av att jag i alla fall lyssnar på den.

Mansfield Park och Northanger Abbey av Jane Austen – är visserligen två böcker, men det är de två böcker som jag har olästa av Austen. Någon gång ska jag ta i tu med att läsa dem.


Dvärgen av Pär Lagerkvist – är en bok som jag vann för ett tag sedan, men som jag inte kommit mig för att läsa än trots att den verkar intressant.

torsdag 14 maj 2015

Marina Bellezza

I en avfolkad liten stad i norra Italien som är omgiven av nedlagda fabriker och förfallna hus finns det inte mycket hopp och alternativ för de ungdomar som valt att stanna kvar. Marina Bellezza är en vacker tjugotvååring som drömmer om att bli sångerska och att musiken ska bli hennes biljett ut i världen, i alla fall till Milano, Rom och medverkan i talangshowen X-factor. Andrea är son till den förre borgmästaren och drömmer om att leva närmare naturen som mjölkbonde, precis som hans farfar gjorde en gång. Trots att Marina och Andrea är varandras motsatser så dras de till varandra i destruktiv kärlekshistoria.

Marina Bellezza är den italienska författarens Silvia Avallones första bok efter den fantastiska debuten Stål som kom för några år sedan och som jag älskade när jag läste den förra året. Mina förväntningar var höga inför läsningen av Marina Bellezza och till min stora glädje så levde den upp till mina förväntningar, och mer därtill. Det är en bra, stark och väldigt välskriven berättelse om att leva i en glesbygd som drabbats hårt av krisen och där arbetslösheten är väldigt hög bland de unga och där det inte finns så många möjligheter kvar. Det är en samtidsroman som jag tror kommer att stå sig länge.

I söndags intervjuades Silvia Avallone i Babel, se programmet här


Natur&Kultur skickade boken

tisdag 12 maj 2015

Peter Høeg

Eftersom min största favoritförfattare Peter Høeg kommer till Internationell författarscen på Kulturhuset i Stockholm den 17 september så tänkte även jag åka dit. Idag var det biljettsläpp till höstens samtal och har jag köpt min biljett, resten får jag ordna senare. Vid det laget bör jag dessutom ha hunnit läsa hans senaste bok Effekten av Susan som kommer i svensk översättning i augusti. Jag längtar redan efter att få lyssna på honom och kanske få en bok signerad (om jag har tur).

måndag 11 maj 2015

Tematrio - Andra Världskriget

Förra veckan firades andra världskrigets slut i och med det i åtanke så har Lyrans tematrio den här veckan andra världskriget som tema;

Berätta om tre romaner, filmer eller TV-serier som handlar om Andra Världskriget.

Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson – är en stark berättelse om Hedwig som lever i Tyskland under andra världskriget under svåra omständigheter. Här finns även hennes kärlekshistoria med SS-mannen Wilhelm.

Ensam i Berlin av Hans Fallada – klassikern om arbetarklassparet Otto och Elise Quangel som efter sonens död i kriget börjar göra motstånd genom att lägga ut handskrivna brevkort runt om i Berlin.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson – den oerhört starka romanen från förra året om den romska flickan Malika som tar den judiska Miriams identitet för att ha en chans att överleva koncentrationslägren (där romerna är längst ner i rangordningen).

lördag 9 maj 2015

En typ av logik

Vad gör man när högen med påbörjade böcker här hemma växer och det går lite trögt med läsningen? Jo, man stannar till vid tidningshyllan i del lokala mataffären och köper det senaste seriealbumet med Rocky.

fredag 8 maj 2015

Bokbloggsjerka 8 – 11 maj

Det har blivit dags för veckans bokbloggsjerka som den här gången har följande fråga;

Mia Eggimann undrar hur du får plats med alla böcker?


Jag måste säga att trots att jag läser så mycket som jag gör, och alltid gjort, så har jag aldrig känt ett behov av att äga alla böcker jag läser. Det gör att det inte kommer in så många böcker i mitt hem. Bokhyllorna börjar nu dock bli ganska fulla och det ligger lite bokhögar här och där som inte hunnit ta sig in i hyllorna (mest olästa böcker och påbörjade böcker). Jag har börjat läsa en del e-böcker och de tar de ju inte upp så mycket plats. Annars så är jag ganska duktig på att ge vidare böcker som jag inte vill ha kvar efter att jag läst dem.

onsdag 6 maj 2015

Äntligen!

Den danske författaren Peter Høeg hör till mina absoluta favoritförfattare och jag blir lika glad varje gång han kommer med en ny bok. Särskilt eftersom han inte hör till de mest produktiva författarna, den förra boken, Elefantskötarnas barn, kom 2010. Den nya boken, Effekten av Susan, släpptes i Danmark förra året och nu i augusti kommer den äntligen på svenska. Dessvärre så är min danska inte bra nog för att jag ska våga ge mig på den på originalspråk, så jag har snällt fått vänta på den svenska översättningen. Effekten av Susan är Høegs åttonde bok sedan debuten 1988 och det verkar på kritikerna att han är bättre än på länge. Dessutom så tycker jag att bokens omslag är riktigt snyggt. Jag kommer i alla fall att hänga på låset dagen den släpps.

Effekten av Susan finns att bevaka både hos Adlibris och Bokus.


tisdag 5 maj 2015

Vinterkriget

Det medelålders paret Max och Katriina gjorde en del misstag den sista vintern innan skilsmässan och att frysa ner barnbarnens hamster var definitivt ett av dem. Sociologen Max Paul fyller 60 år och borde kunna luta sig tillbaka för att njuta av livet som familjefar med de vuxna barnen och de två barnbarnen och i sin position som etablerad inom sitt forskningsområde, där en studie tidigare i karriären gett honom smeknamnet ”sexprofessorn” och som gjort honom till lite av en kändis. Istället känner sig Max inte tillfreds med tillvaron, arbetet med den nya boken står stilla och han tar ut en del av sin frustration genom att skriva anonyma kommentarer på diverse internetforum. När den före detta studenten Laura kontaktar Max för en intervju så väcks något inom honom.


Vinterkriget av den finlandssvenske författaren Philip Teir är en av alla de där böckerna som jag hört talas om länge, som lär vara bra och som jag nog tänker läsa någon gång i framtiden. När boken dök upp under ett spontant bokbyte under brunchen i Helsingfors för ett par veckor sedan så lade jag vantarna på den. Det visade sig vara en trevlig roman om relationer som går i kras och andra som inleds. Jag tyckte om Vinterkriget, men den infriar kanske inte riktigt mina ganska högt ställda förväntningar.

måndag 4 maj 2015

Tematrio - Kalasande

Den här veckan har Lyrans tematrio ett festligt tema med kalas,

Till helgen inleds sommarens födelsedagsfirande hos oss och kalasar gör de ju en hel del i böcker också. Berätta om tre böcker där man firar något; en födelsedag, en speciell händelse eller högtid eller något annat.

Sagan om ringen av JRR Tolkien – inleds med Bilbos storslagna 111 års kalas, ett kalas som slutar med Frodo får ringen och börjar sin resa.


Att föda ett barn av Kristina Sandberg – den första delen i trilogin om Maj, en kvinna som verkligen kan det här med att ställa till kalas enligt konsten alla regler. I den här första boken ställs det till med bröllop, jul, födelsedagskalas och en hel del bakning av småkakor.

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson – är kanske inte den första bok man tänker på när det vankas kalas, men faktum är att det är på sin 85-årsdag som Miriam avslöjar sin hemlighet.

söndag 3 maj 2015

Påbörjade böcker

Den senaste tiden har jag läst väldigt få böcker då jag verkar ha hamnat i en riktig lässvacka. Jag har i alla fall varit mycket bättre på att börja på böcker än läsa ut dem, vilket resulterat i att det just dräller omkring en hel hög med påbörjade böcker här hemma;

Vådan av att vara Skrake av Kjell Westö
Tango för vilsna själar av LucyDillon
Ryskt bläck av Tatiana de Rosnay
Varg bland vargar av Hans Fallada
Vinterkriget av Philip Tier
Suede – the biography av David Barnett
Barndrottningen Filippa och hennes värld av Eivor Martinus
I ljuset av Andrée av Karin Havemose


Planen är att försöka beta av i alla fall några av dessa, plus de olästa böcker som jag inte hunnit börja på än.

lördag 2 maj 2015

Bokbloggsjerka 1 – 4 maj

Det har blivit dags för veckans bokbloggsjerka och den här gången gör jag den på en lördag eftersom jag hade fullt upp igår.

Spin-offen på förra veckans fråga kommer frånRobert: Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år?


Det är svårt att sia om vilka böcker som fortfarande kommer att läsas om hundra, men det är helt klart så att de flesta av dagens storsäljande författare kommer att vara bortglömda vid det laget. Jag tror att Sofi Oksanens Utrensning är en bok som kommer att leva kvar väldigt länge eftersom den helt enkelt är så bra och stark. Kanske att någon av Joyce Carol Oates bästa böcker kommer att leva kvar om hundra år, som till exempel Blonde. Sedan så hoppas jag på att Kristina Sandbergs trilogi om Maj kommer att läsas i över hundra år.

fredag 1 maj 2015

April - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden april, en månad som visade sig bli den sämsta på väldigt, väldigt länge med bara tre lästa böcker. Om man ska positivt på saken så var det i alla fall tre bra böcker och Än skyddar natten kan mycket väl vara årets bästa deckare. Nu är det bara att hoppas på att läslusten kommer tillbaka snart och att jag kanske tar tag i alla påbörjade böcker som ligger lite överallt i lägenheten.

Ett rum i Berlin av Emanuel Litvinoff
Än skyddar natten av Anna Lihammer
Den bittra pajens sötma av Alan Bradley

Antal lästa böcker: 3
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 2
Antal ljudböcker: 1
Antal böcker utgivna 2015: 1
Antal klassiker: 1
Antal deckare: 2
Antal faktaböcker: 0
Antal kvinnliga författare: 1
Antal manliga författare: 2
Antal böcker lästa på svenska: 3
Antal böcker lästa på originalspråk: 1
Antal recensionsex: 1

Antal länder: 3 (England, Sverige, Kanada)