söndag 28 februari 2021

Februari - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden februari, en månad där det inte har blivit så många böcker läst, men alla böcker har varit väldigt färska och har släppts på svenska i år. Jag vet inte riktigt varför det blev så få böcker lästa, annat än att det känns som att böckerna har tagit tid att läsa. Dessutom har det för ovanlighetens skull inte blivit läst någon bok av en svensk författare.  

Przewalskis häst av Maja Lunde

Caféet som aldrig sover av Libby Page

Lektioner i kärlek av Lucy Dillon

Snöblind av Ragnar Jónasson

Antal lästa böcker: 4

Antal pappersböcker: 4

Antal e-böcker: 0

Antal böcker utgivna 2021: 4

Antal på originalspråk: 0

Antal böcker lästa på svenska: 4

Antal böcker lästa på engelska: 0

Antal ungdomsböcker: 0

Antal deckare: 1

Antal klassiker: 0

Antal faktaböcker: 0

Antal poesi: 0

Antal noveller: 0

Antal serier: 0

Antal kvinnliga författare: 3

Antal manliga författare: 1

Antal kvinnlig och manlig författare: 0

Antal recensionsex: 1

Antal böcker lånade på biblioteket: 2

Antal köpta böcker: 1

 

Antal länder: 3 (Norge, England, Island)

 

onsdag 17 februari 2021

Lektioner i kärlek

 

Allt har gått så snabbt sedan den tysta och tillbakadragna Jeannie träffade den utåtriktade och sportiga Dan på en dejtingtjänst på nätet och sveptes med i en himlastormande romans. Det tog bara några månader innan Dan friade och nu ett år ett att de träffades är det dags för bröllop. När vigseln närmar sig börjar Jeannie tvivla, är det nerverna eller har allt gått för fort. Innan hon hinner prata med Dan får hon veta att han råkat ut för en allvarlig olycka och Jeannie undrar om det är hennes fel. När Jeannie får den oväntade pausen i livet får hon en möjlighet stanna upp och fundera över vad hon verkligen vill med sitt liv samtidigt som försöker skapa sig ett liv i Longhampton, dit hon nyligen flyttat med sin fästman.

Lektioner i kärlek är den senaste boken från den brittiska feelgood-författaren Lucy Dillon och det är en berättelse som lever upp till mina förväntningar med den mysiga fiktiva staden Longhampton och hundar som hjälper människor att läka. I den här boken får vi även återknyta bekantskaper med några av karaktärerna som har förekommit i några av Dillons tidigare böcker, men det krävs inte att man läst de böckerna för att hänga med. Det här är en berättelse som egentligen handlar kärlek, vänskap att ta kontrollen över sitt liv och den roll som hundar kan ha i människors liv. Det är en mysig berättelse som är ger en trevlig underhållning för stunden.

torsdag 11 februari 2021

Caféet som aldrig sover

 

Hannah och Mona är bästa vänner och de bor tillsammans och båda jobbar på Stellas Café, som är ett ställe där man kan äta en bit mat dygnet runt. Jobbet är ett sätt att för dem att finansiera drömmarna om en karriär inom musik eller dans. Vi får följa Hannah och Mona under ett dygn när de arbetar med att servera gästerna och reflekterar över sin vänskap. Det är också ett dygn där deras vänskap sätts på prov och allt kommer att förändras.

Caféet som aldrig sover av Libby Page är en bok som jag blivit tipsad om på Instagram. När jag lånade hem boken behövde jag läsa en lättsammare historia för att väga upp de tyngre böckerna som jag läst den senaste tiden. Tyvärr gillade jag inte boken särskilt mycket och jag känner inte att bryr mig om de olika karaktärerna särskilt mycket och de långa partierna där både Hannah och Mona tänker på olika minnen är lite väl många och långa. För att ärlig så funderar jag mest på hur det går till att driva ett café som är öppet dygnet runt på vad som verkar vara fyra servitriser och två kockar.

lördag 6 februari 2021

Przewalskis häst

 

Przewalskihästen har ansetts vara den sista vildhästen som upptäcktes i slutet av 1800-talet och som i mitten av 1900-talet var utrotade i det vilda och fanns bara kvar i europeiska djurparker och reservat. Det är dessa hästar som utgör navet i berättelsen och som binder ihop de olika tidsåldrarna. På 1880-talet reser zoologen Michail från S:t Petersburg till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna för att ta dem till både sin egen djurpark och sälja dem vidare till andra djurparker. På 1990-talet försöker veterinären Karin återintroducera hästarna på de mongoliska stäpperna efter Sovjetunionens fall. 2064 försöker Eva klara sig på sin gård i Norge tillsammans med dottern Isa, trots att samhället runt omkring henne faller sönder.

Przewalskis häst är den norska författaren Maja Lundes tredje roman och även den tredje delen i en planerad klimatkvartett, de tidigare böckerna, Binas historia och Blå, har handlat om en framtid utan bin och en framtid där vattenbristen gör att det inte längre går att leva i Sydeuropa. (Den fjärde boken är tänkt att handla om en pandemi, men den har Lunde tydligen pausat för tillfället) Jag hade höga förväntningar på boken och den levde upp till dem med råge. Även om boken inte ger någon ljus bild av framtiden, så är Przewalskis häst inte fullt lika klimatångestframkallande som Blå var.