När jag fick frågan om jag ville ta över en gammal kokbok
som mormor inte längre behöver så tog jag med glädje emot den då den kombinerar
mina två intressen gamla böcker och kokböcker. Boken heter Stora kokboken –
Hushållets uppslagsbok i alla matfrågor, är ett praktverk på närmare 700 sidor
och som behandlar det mesta som man behöver veta om mat i olika former. Det här
är den femtonde upplagan från 1948 och är skriven av skolkökslärarinnorna Edith
Jonsson-Ekegårdh och Britta Hallman-Haggren.
När jag började bläddra i boken blev jag mer och mer fascinerad
ju mer jag bläddrade och läste. Utöver att det finns färgplanscher som visar
grönsaker, svamp, fiskar, styckningsdetaljer av olika djur och garneringar (två
sidor) så finns det många pedagogiska svartvita bilder som visar hur man gör
olika saker och serveringsförslag. I grönsaksdelen så finns det på tre sidor 14
bilder som visar grönsaksuppläggningar, 10 av dem innehåller intressant nog
ärtor. Det finns även en del rätter som verkar ha försvunnit, som fylld stekt
gurka och fylld stor lök.
Efter att man gått igenom näringslärans grunder och de olika
sorternas mat (bland annat bakning, ost, smörgåsar, grönsaker och soppa) så
kommer man till de mer intressanta delarna om matsedlar och dukning och servering.
För att underlätta för husmodern så har man gjort matsedlar för fyra veckor för
varje årstid, vinter, vår, sommar och höst, som innehåller frukost, lunch och
middag. Det finns även matsedlar för alla årets högtider (dessa är komponerade
1939) som även de innehåller förslag på vad man bör servera till dagens alla
måltider. Det finns så klart även menyförslag till olika sorters bjudningar som
supéer (flera sorters), herr- och damlunch, fina herrmiddagar, cocktailparties,
förmiddagsmottagning, kafferep och barn- och ungdomsbjudningar.
I kapitlet om dukning och servering så får man lära sig allt
man behöver veta om dukning och servering, både till vardag och fest, och så
klart med pedagogiska bilder. Man får veta att ”det är varje husmoders plikt
att se till att även måltiderna i vardagslag är ordnade med omsorg och bordet
prydligt” och att man alltid ska ha en plan vid dukningen, aldrig plocka fram
tillbehören på måfå och vikten av att alltid använda en bricka. Det finns även
en bildserie med 24 bilder som visar hur man går tillväga vid servering och
avdukning vid större middagar då man använder sig av serveringspersonal.