lördag 31 december 2022

December - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta årets sista läsmånad, december, en månad för ovanlighetens skull inte innehållit någon bok av en svensk författare. Året har avslutats med en ganska blandad läsning med feelgood, serier, en klaustrofobisk isländsk deckare och en speciell (på ett bra sätt) japansk bok om att inte vilja göra som alla andra. Dessutom har jag läst en diktsamling av min stora favorit Joyce Carol Oates, och kom fram till att jag föredrar när hon skriver romaner och noveller.
 
The Spanish love deception av Elena Armas
Jordbor av Sayaka Murata
Oddball av Sarah Andersen
Minnen av honom av Colleen Hoover
Framtiden arab 5 av Riad Satouff
Utlämnad av Ragnar Jónasson
Amerikansk melankoli av Joyce Carol Oates
Nya gäster på Hedgehog Hollow av Jessica Redland
 
Antal lästa böcker: 8
Antal pappersböcker: 6
Antal e-böcker: 2
Antal böcker utgivna 2022: 6
Antal på originalspråk: 2
Antal böcker lästa på svenska: 6
Antal böcker lästa på engelska: 2
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 1
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 1
Antal noveller: 0
Antal serier: 2
Antal kvinnliga författare: 6
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 5
Antal köpta böcker: 3
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 6 (England, USA, Frankrike, Island, Spanien, Japan)
 

torsdag 22 december 2022

Utlämnad

 

Fyra vänner från skoltiden beger sig ut på ripjakt i den isländska vildmarken och när de råkar ut för en oväntad snöstorm söker de skydd i en övergiven jaktstuga. De vet att om de inte lyckas bryta sig in i stugan så kommer de inte att överleva. Däremot är ingen av dem beredd på det som väntar dem i stugan. Medan mörkret och skräcken sänker sig över dem kommer en gammal tragedi upp till ytan. Frågan är om de kommer att överleva natten.
 
Utlämnad är den senaste boken som kommit på svenska av den isländske deckarförfattaren Ragnar Jónasson, även om det här är mer av en thriller än en deckare. Jag har läst alla Jónassons deckare som finns på svenska och jag brukar gilla dem och hade höga förväntningar på den här boken. Tyvärr lever den inte riktigt upp till mina förväntningar och även om premissen för berättelsen är intressant med fyra personer som är helt isolerade från omgivningen, tycker jag inte den håller hela vägen eftersom det händer lite för mycket som är lite väl osannolikt.  

måndag 19 december 2022

Framtidens arab 5


Den femte delen i Riad Sattoufs självbiografiska serieroman om sin uppväxt med ena foten i Syrien och den andra i Frankrike, och den här gången har vi kommit fram till åren 1992-1994. Den här delen präglas till stor del av att Riads pappa i slutet av den förra boken tog med sig den yngsta brodern, Fadi, till Syrien och mammans kamp för att få hem sin son igen. Samtidigt som Riad är en tonåring som försöker passa in i sin nya franska skola så präglas han ändå av åren i Syrien och de värderingar som släktingarna inpräntade i honom om vad som är rätt och fel. Jag vet inte vad jag ska säga om den här boken annat än att den är lika bra som de tidigare delarna och att jag längtar efter att få läsa den sjätte och avslutande delen när den kommer på svenska.

fredag 16 december 2022

Minnen av honom

Kenna har avtjänat ett femårigt fängelsestraff efter ett stort misstag och återvänder till staden där allt gick fel. Hennes mål är återförenas med sin fyraåriga dotter Diem, men det verkar som att alla broar är brända och omöjliga att reparera. Den enda som inte motarbetar Kenna är barägaren Ledger, som även är hennes enda länk till dottern.
 
Minnen av honom är den första bok som jag läser av den amerikanska författaren Colleen Hoover, en författare som jag har hört talas om ett tag, men som jag inte har läst förrän nu. Det är en berättelse om hur ett misstag kan förändra livet totalt och hur svårt det kan vara bevisa att man förtjänar en andra chans. Jag hade inga större förväntningar på boken, men den väckte en del tankar om skuld och sorg, även om delar av berättelsen är ganska förutsägbar.

tisdag 13 december 2022

Jordbor

 

Natsuki Sasamoto är elva år och lever i en familj som från utsidan verkar vara helt normal, men där Natsukis syster är elak mot henne och modern utsätter henne för systematisk mobbning. När hon utsätts för sexuella övergrepp av en vuxen man blir hon inte trodd när hon försöker berätta. Natsuki flyr in i en fantasivärld där hon tillsammans med sin kusin Yuu drömmer om att flytta till planeten Popinpobopia, som hon är övertygad om att hennes gosedjur Piyyut kommer ifrån. När Natsuki är vuxen har hon ingått ett resonemangsäktenskap med en man som också han kommer från en dysfunktionell uppväxt. Tillsammans med sin man och kusin Yuu bestämmer hon sig för att skapa ett eget samhälle som är helt avskärmat från den värld som ingen av dem vill tillhöra.
 
Jordbor är den andra romanen som jag läser av den japanska författaren Sayaka Murata och jag gillade även hennes förra bok Hur mår fröken Furukura? som jag läste för ett par år sedan. Även om de båda berättelserna skiljer sig åt, så finns det även en del likheter genom att båda böckernas huvudpersoner är två kvinnor som inte lever upp till de krav som omgivningen ställer på dem. Det här är en berättelse som gränsar till magisk realism och om att inte vilja leva i ett samhälle där man förväntas leva upp till omgivningens krav när det kommer till äktenskap, arbete och barnafödande. Det är en berättelse som griper tag i mig och som kommer att stanna kvar länge.


lördag 10 december 2022

The Spanish love deception

 

Catalina Martín är på desperat jakt efter en date att ta med till sin systers bröllop hemma i Spanien. Att hon efter att hon fått veta att hennes ex kommer att vara där med sin nya fästmö råkat säga att hon ska ta med sig sin pojkvän gör inte saken enklare. Nu har hon bara några veckor på sig att hitta någon som kan följa med henne hem och spela pojkvän så övertygande att hela hennes familj tror på det. När kollegan Aaron Blackford erbjuder sig blir Catalina inte det minsta lockad, för även om han är lång och vältränad, så är han även den mest irriterande person hon vet. Ju längre tiden går, desto mer lockande blir dock Aarons erbjudande.
 
The Spanish love deception av den spanska författaren Elena Armas är en bok som har figurerat flitigt i mitt Instagramflöde och tydligen har den varit väldigt populär på TikTok. Boken bjuder inte direkt på några överraskningar, men det gör ingenting under den första halvan av boken. Dock tycker jag inte att den andra halvan av boken är särskilt bra då den tappat lite väl mycket trovärdighet. Dessutom så är jag inget fan av detaljerade sexscener som pågår sida efter sida (och det finns flera av dem)

onsdag 7 december 2022

Systrar

 

Systrarna July och September är födda med tio månaders mellanrum och är starkt sammansvetsade. De känner att de inte behöver några andra än varandra och de stänger ute alla andra från sin speciella gemenskap. När något händer på deras skola flyttar de tillsammans med sin mamma från Oxford till ett förfallet hus i Yorkshire. I isoleringen på landet upptäcker July att bandet till September ändrats på ett sätt som hon inte förstår. Dessutom verkar huset leva sitt eget liv och de två systrarna utmanar varandra i en mörk lek.
 
Systrar av den brittiska författaren Daisy Johnson är en suggestiv berättelse om syskonkärlek och vad som händer när de inte riktigt förstår var den ena slutar och den andra börjar. Det är lätt att dras in i systrarnas speciella värld och relation, där det är svårt att veta vad som är sant och inte. Jag hoppas att det kommer fler böcker av Johnson på svenska för jag vill verkligen läsa mer av henne.

söndag 4 december 2022

Hundår

 

Sedan Georges fru dog är han mest arg på världen och vill helst bara sitta i sin fåtölj och lyssna på cricket. Han vill absolut inte att hans den tårtbakande grannen Betty ska försöka rädda honom och han vill definitivt inte ha den lilla taxvalpen Poppy. Dan är en terapeut med tvångssyndrom som är mycket bättre på att hjälpa andra än sig själv. Fram till den dag då en terapisession kommer att förändra allt, har hans mest givande relation varit med labradoren Fitz. Lizzy bor på ett kvinnohärbärge tillsammans med sin son Lenny. Hennes kropp är täckt av ärr och hon har skärmat av sig från omgivningen. När hon börjar rasta härbärgets terrier Maud börjar ett nytt liv glimta.
 
Hundår är den brittiska författaren Ericka Wallers debutroman och det är en lovande debut. Det är en berättelse om kärlek, sorg, om hur det är att vara människa och om hur hundar kan hjälpa människor att komma vidare i livet. Även om boken till viss del påminner om en klassisk feelgood-berättelse, så finns det ett ytterligare lager av svärta i den här boken. Plus att det inte är fokus på att hitta den stora kärleken. Jag ser fram emot att läsa mer av Waller framöver.

torsdag 1 december 2022

November - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden november, en månad där alla lästa böcker har varit nyutkomna och dessutom har alla utom lånats på biblioteket. Att det trillade in en massa reserverade böcker från biblioteket eftersom månaden har präglats av försäljningen av lägenheten och en konsekvens av det är att jag har haft svårt att hitta bland mina böcker då de flesta stått med ryggen inåt. Det har varit en bra blandning av böcker och jag har även hunnit med två julböcker.
 
Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist
Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund
Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth
En ovanligt vanlig familj av David Foenkinos
En drömresa för fyra av Milly Johnson
Rakbladstårar av S A Cosby
Hundår av Ericka Waller
Systrar av Daisy Johnson
 
Antal lästa böcker: 8
Antal pappersböcker: 8
Antal e-böcker: 8
Antal böcker utgivna 2022: 8
Antal på originalspråk: 3
Antal böcker lästa på svenska: 8
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 2
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 4
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 1
Antal böcker lånade på biblioteket: 7
Antal köpta böcker: 0
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 4 (Sverige, England, USA, Frankrike)
 
x
x

måndag 28 november 2022

Vinnare av 2002 års Augustpris

Idag har årets Augustpris delats ut på den årliga Augustgalan och årets vinnare är;
 
Årets svenska fackbok:
Jag har torkat nog många golv: En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink
 
Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg
 
Årets svenska skönlitterära bok:
Detaljerna av Ia Genberg

torsdag 24 november 2022

Rakbladstårar

 

Sedan Ike Randolph kom ut från fängelset för femton år sedan har han skött sig exemplariskt utan att ens få en fortkörningsbot. När polisen oväntat dyker upp hemma hos Ike vet han genom sin erfarenhet som svart man att det finns en anledning till oro. Överraskningen blir total när det visar sig att hans son Isisah har blivit mördad tillsammans med sin vite make Derek. Varken Ike eller Dereks pappa Buddy Lee har fullt ut accepterat sina söners sexuella läggning, men är båda förkrossade av sorgen. De två männen som inte har så mycket annat gemensamt än sina kriminella förförflutna och kärleken till sina söner, förenas nu i ett begär över att hämnas sönernas död och hitta mördaren.
 
Rakbladstårar är den andra romanen av den amerikanske författaren S A Cosby som kommer på svenska och mina förväntningar var ganska höga då jag verkligen gillade den förra boken, Asfaltsland. Jag hade inte behövt vara orolig, för den här boken är minst lika bra som den förra. Det här en stark berättelse om kärlek, homofobi, rasism och gängkriminalitet i det konservativa amerikanska sydstaterna. Inte minst handlar den om att möta båda sina egna och andras fördomar. Även om det här är en väldigt stark och bra berättelse, så är den också bitvis väldigt brutal.

måndag 21 november 2022

En drömresa för fyra

 

Roz, Olive, Ven och Frankie har varit vänner sedan de gick i skolan, där de drömde om en framtid full av fantastiska framgångar och rosaskimrande romantik. Tjugofem år senare ser vekligheten annorlunda ut. Olive jobbar som städerska och försörjer sin late man och hans sjukliga mamma. Roz hjärta har blivit stenhårt efter att hon fått det krossat för många gånger. Plus att hon har brutit kontakten med Frankie, som tidigare var hennes bästa vän. I samband med att Ven fyller fyrtio år bestämmer hon sig för att det är dags att gänget återförenas, och vad är bättre än att åka på den lyxiga medelhavskryssning som de en gång drömde om. När de fyra vännerna befinner sig långt hemifrån börjar de reflektera över sina liv och fundera på vad det egentligen är som väntar dem där hemma.
 
En drömresa för fyra är den senaste boken jag läser av den brittiska feelgoodförfattaren Milly Johnson. Det här en charmig berättelse om fyra vänner vars liv inte blivit som de tänkt sig och som hittar sig själva när de byter ut vardagen mot en lyxig tillvaro på ett kryssningsfartyg i Medelhavet. Boken ger en trevlig underhållning för stunden, även om jag har vissa invändningar mot delar av handlingen.

fredag 18 november 2022

En ovanligt vanlig familj

 

En parisisk författare med skrivkramp börjar ställa sig frågan om vilken människa som helst bär på en tillräckligt spännande historia som kan ge inspiration till en roman. Han ger sig själv i uppdrag att göra den första personen som han möter till huvudkaraktär i sin nästa bok. Ödet bestämmer att det blir den åttiåriga änkan Madeleine som han får be om hjälp. Det som till en början verkar vara en ganska tråkig berättelse utvecklas på olika sätt ju mer han blir involverad i Madeleines liv och i hennes familj. Här finns hemligheter, familjebråk, förlorad kärlek, problem på jobbet och skilsmässotankar. Vad mer kan en romanförfattare begära.
 
En ovanligt vanlig familj är den senaste romanen som kommer på ut på svenska av den franske författaren David Foenkinos. Det är en intressant fråga som Foenkinos ställer sig om vem som helst som man möter på gatan bär på en historia som kan inspirera till en roman. Det känns som om man bara skrapar lite på ytan så finns det berättelser att skriva om i de flesta familjer. Boken är skriven helt utifrån författarens perspektiv och hur han möter sina nya romankaraktärer och hans arbete med att skriva boken. Det här är en charmig berättelse som är mysig att läsa.

tisdag 15 november 2022

Julakuten för ensamma hjärtan

 

Elsa älskar julen, även om den de senaste åren mest har bjudit på stress, ensamhet och uppbrott. När hennes bästa kompis Sophia lanserar idén om att de ska göra i ordning en skåpbil för att ha ett rullande julfirande för alla ensamma och ledsna där ute, sker det med ett löfte om att de ska bli den bästa julen någonsin. Inför premiärturen måste dock Sophia akut åka och ta hand om sin mamma, vilket gör att Elsa står där ensam med en lista på okända människor som hon ska besöka. Från stugan som hon hyr vid Drottningholms slott börjar hon åka runt för att med hjälp av saffransbullar och kaffe försöka lappa ihop trasiga hjärtan. Till sin hjälp har hon en surmulen tonåring, en social grannedam och en flörtig tomte.
 
Julakuten för ensamma hjärtan är den andra boken som jag läser av en brittisk-svenske författaren Callum Bloodworth, och som den här gången har skrivit en julroman. Det här en klassisk feelgoodberättelse utan större överraskningar och som utspelar sig i jultid. Berättelsen är en lättsam historia som ger en trevlig underhållning för stunden.

lördag 12 november 2022

Den sista adventskalendern

 

Petra och hennes systerdotter Charlie kommer fram till Nyponvikens handelsträdgård mitt i en snöstorm i slutet av november. Det är en plats som ingen av dem har besökt tidigare, men som Petras syster Alice berättade om innan hon dog och sade att de skulle åka dit om de fick bekymmer. Handelsträdgårdens ägare Viveca tar emot dem med öppna armar och erbjuder även Petra ett jobb. Sakta börjar Petra och Charlie komma in i sin nya tillvaro och lära känna byborna. En dag hittar Petra ett paket med en adventskalender utanför dörren. Kalendern visar sig innehålla berättelsen om byns konstnär Lilly och det dröjer inte länge förrän Petra inser att det är något som byn invånare håller hemligt och att adventskalendern är nyckeln till svaret.
 
Den sista adventskalendern är den senaste romanen från den svenska feelgoodförfattaren Jenny Fagerlund och det är den andra boken som jag läser av henne som utspelar sig under advent. Det här är en ganska typisk feelgoodberättelse som bjuder på en trevlig underhållning för stunden och inte så mycket mer än det. Här finns kärlek, svek, komplicerade familjerelationer och vikten av att få en nystart och hitta hem i tillvaron.

onsdag 9 november 2022

Skriften i vattnet

 
Det är midsommarafton och affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike är på plats och hela sällskapet har satt sig ner för att äta vid det dukade bordet på bryggan när en öppen båt närmar sig bryggan. I båten sitter två män som öppnar eld mot sällskapet och på några sekunder förvandlas idyllen till ett blodbad. Julia Malmros är en före detta polis som numera är deckarförfattare och har fått i uppdrag att skriva en ny del i känd deckarserie. I researcharbetet för boken kommer hon i kontakt med den betydligt yngre datahackern Kim Ribbing och de två inleder en märklig relation. Av en slump dras Julia och Kim in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern, en utredning som leds av Julias exman Johnny.
 
Skriften i vattnet är den svenske skräckmästaren John Ajvide Lindqvists tionde roman, men det är hans första deckare och den första delen i en planerad trilogi. Ajvide Lindqvist skrev först boken som ett förslag till en ny bok i Milleniumserien och det märks på handlingen, även om den nu handlar om en författare som skrivit en bok i Milleniumserien som blir refuserad. Det här är en thriller som rör sig mellan Stockholms skärgård, Norge, Kina och Kuba och om försäljning av utsläppsrätter. Även om Ajvide Lindqvist främst har skrivit skräckromaner, så visar det sig att han är en väldigt bra deckarförfattare och att det här en av de bästa deckarna som jag läst på väldigt länge. Jag ser fram emot att läsa de kommande två delarna i trilogin när de kommer.
 
Ordfront förlag skickade boken

söndag 6 november 2022

Midattslöftet

 

Gemma och Spencer är det lyckliga paret som klarat av att hålla kärleken vid liv genom åren, men det finns saker som de inte pratar om. Caitlin har nyligen flyttat tillbaka till sin gamla hemstad för att resa ut sitt barndomshem efter mammans död och för att komma på vad hon vill göra med sitt liv. Saffron är en hårdnackad PR-kvinna som har flytt London efter att ha upptäckt att hon befinner sig i en oväntad situation som hon inte vet hur hon ska ta sig ur. Av en slump träffas de tre kvinnorna på en storslagen nyårsfest hemma hos Gemma och tillsammans ger de nyårslöften för det kommande året. Frågan är om de vågar göra verklighet av drömmarna?
 
Midnattslöftet är den senaste romanen av den brittiska feelgoodförfattaren Lucy Diamond som kommer på svenska. Det är en berättelse om tre kvinnor vars vägar korsas av en slump, vilket kommer att påverka hela deras liv. Även om fokuset ligger mer på att de tre kvinnorna ska våga följa sina drömmar istället för att hitta den stora (heterosexuella) kärleken, så är det ändå en ganska typisk feelgoodroman som bjuder på en trevlig underhållning för stunden och få överraskningar.

torsdag 3 november 2022

Våra förlorade hjärtan

 

Bird Gardner har inte sett sin mamma på över tre år, vilket är en lång tid när man är 12 år. Hon lämnade Bird och hans pappa sedan hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar som instiftats för att värna den amerikanska kulturen efter den så kallade Krisen, då landet drabbades av en djup ekonomisk kris. Birds pappa var en gång i tiden en respekterad lingvist, men har degraderats till att plocka böcker i hyllorna på universitetsbiblioteket, och han uppmanar sin son att hålla en låg profil. En dag får Bird ett brev med en mystisk teckning och inser att det är hans mamma som försöker komma i kontakt med honom. Bird bestämmer sig för att hitta henne.
 
Våra förlorade hjärtan är den tredje romanen som kommer på svenska av den amerikanska författaren Celeste Ng, som den här gången har skrivit en bok som känns som att den ligger närmare verkligheten än jag skulle vilja. Den utspelar sig i en alternativ verklighet där USA efter att ha drabbats av en ekonomisk kris pekar ut Kina som den stora fienden och stiftar lagar som ska skydda den amerikanska kultur mot inflytandet från Kina och Asien i stort, vilket leder till att det blir fritt fram att diskriminera landets asiatiska befolkning. Med tanke på hur utvecklingen ser ut i världen nu där partier som bygger på fascism får makt så känns boken mer aktuell än vad som känns bekvämt. Det är också en berättelse om den starka kärleken som finns mellan en mamma och en son.

måndag 31 oktober 2022

Oktober - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden oktober, en månad som har bjudit på en varierad läsning, även om det varit en viss övervikt på lättsammare berättelser och nyutkomna svenska böcker. Annars så har oktober varit en omvälvande månad som jag inledde med besök hos min kusin (vi har inte träffats på riktigt på länge) och en veckas arbete i Malmö och om avslutas med att jag har en hyresrätt som väntar på mig i Malmö och att min lägenhet ligger ute till försäljning. Jag har helt enkelt förälskat mig i Malmö som stad och har sedan jag var där i fyra veckor i våras så har känslan av att jag behöver en förändring i mitt liv växt sig allt starkare och jag har bestämt mig för att byta ut naturen och uppförsbackarna i Östersund mot Malmös kulturliv. Dessutom har jag turen att jag har ett jobb där jag bara kan föras över till en annan sektion.
 
Iskall sol av Lilja Sigurðadottir
Törnrosens triumf av Anna Laestadius Larsson
Kan innehålla spår av Tommy Roos av Cecilia Klang
Mats Jonsson drar åt helvete av Mats Jonsson
Carrie Soto is back av Taylor Jenkins Reid
Änglarummet av Ewa Klingberg
Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng
Midnattslöftet av Lucy Diamond
 
Antal lästa böcker: 8
Antal pappersböcker: 7
Antal e-böcker: 1
Antal böcker utgivna 2022: 8
Antal på originalspråk: 5
Antal böcker lästa på svenska: 7
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 1
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 7
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 2
Antal böcker lånade på biblioteket: 5
Antal köpta böcker: 1
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 4 (Sverige, England, USA, Island)
 

måndag 24 oktober 2022

Årets Augustprisnominerade

Idag har de arton nominerade böckerna till året Augustpris presenterats. Jag har i år inte läst någon av de nominerade titlarna och kommer mest troligt inte heller att göra det. Den bok som jag saknar mest bland de nominerade är Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti, som är en av årets bästa och starkaste romaner.
 
Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok:
Ixelles av Johannes Anyuru
Detaljerna av Ia Genberg
Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl
Minnen av infraröd av Iman Mohammed
Dröm,baby,dröm av Jenny Tunedal
Djävulsgreppet av Lina Wolff

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Såret av Emma AdBåge
Yani av Nora Khalil
Jaga inte oss av Eva Lindström
Bettan av Marie Norin & Elisabet Ericson
Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg
Ingen fara av Henrik Wallnäs & Erik Svetoft

Nominerade till Årets svenska fackbok:
Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger
Jag har torkat nog många golv : En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink
Pontus Hultén : den moderna konstens anförare - en biografi av Claes Britton
Girig-Sverige : Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika av Andreas Cervenka
Kläda blodig skjorta : Svenskt barnafödande under 150 år av Maja Larsson
Svart historia av Amat Levin

söndag 23 oktober 2022

Änglarummet

 

Angelica har tidigare varit anställd på begravningsbyrån Tranan, men har nu utbildat sig till dödsdoula och har startat eget, men en kundmottagning på badhotellet i Tranås. Det visar sig dock att det är svårt att livnära sig på att hjälpa människor som är livets slutskede. Det bli inte lättare när hon med kort varsel blir uppsagd från sitt kontor och måste flytta. När den excentriska Ladyn på Svaneholm ber om hennes hjälp har Angelica inte råd att tacka nej, trots att Ladyn utöver behöver någon vid sin sida även behöver en privatdetektiv.
 
Änglarummet är den första delen i Ewa Klingbergs nya serie Evigheten AB, som är spinoff på den charmiga serien om Begravningsbyrån Tranan. Den här gången är den excentriska receptionisten Angelica som står i centrum, även om många av karaktärer från de tidigare böckerna dyker upp även här. Överlag så är det mycket som är bekant i den här nya serien, även om handlingen inte rör sig lika mycket kring arbetet på en begravningsbyrå. Det här är en berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden, men som kanske inte stannar kvar så länge.

onsdag 19 oktober 2022

Carrie Soto is back

 

När Carrie Soto pensionerade sig från tennisen hade hon slagit alla rekord och vunnit 20 Slamtitlar. Under sin karriär offrade hon allt för att bli den bästa, vilket inte alltid gjorde henne till den mest populära spelaren. Sex år efter att Carrie slutade spela är hon på plats och ser finalen i US Open och när den brittiska spelaren Nicki Chan tangerar hennes rekord väcks något i henne. Vid 37 års ålder bestämmer sig Carrie för att göra comeback för att ta tillbaka sitt rekord, även om kroppen inte längre är lika fräsch som den en gång var och det är nästan ingen som tror på henne. Tillsammans med sin pappa som tränare förbereder Carrie sig för en sista säsong för att ta tillbaka sitt rekord.
 
Carrie Soto is back är den senaste romanen från den amerikanska författaren Taylor Jenkins Reid och den släpptes på engelska i slutet av sommaren. De senaste åren har Jenkins Reid blivit en favorit hos mig, och det är en position som hon förstärker allt mer för varje bok jag läser, trots att mina förväntningar bara blir högre för varje bok. Det hör är en berättelse om en kvinna som tagit sig till toppen och även om hon har dragit sig tillbaka, inte är beredd att acceptera att hon inte längre är den bästa genom tiderna. Det är också en berättelse om att offra allt, att våga vara obekväm och gå sin egen väg. Det tog lite tid för mig att komma in i boken, men när jag väl kom in i den kunde jag inte lägga ifrån mig den. Jag ser fram mot att läsa fler böcker av Jenkins Reid och en av hennes tidigare romaner ligger och väntar här hemma.

lördag 15 oktober 2022

Iskall sol

 

Áróra och Ísafold är två systrar som har växt upp både på Island och i England och som nu bor i olika länder och har inte kontakt med varandra. När deras mamma inte kan få tag på Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att ta reda på vad som hänt med systern, som det snart visar sig inte håller sig undan frivilligt. Áróra börjar ställa frågor till Ísafolds våldsamma pojkvän och deras grannar (som har sina egna skäl till att hålla sig undan), dras hon in i mörk väv av intriger.
 
Iskall sol är den första delen i den isländska författaren Lilja Sigurðadottirs serie om Áróra och den kom hem till mig som en överraskning från förlaget och den väckte ett intresse hos mig (jag gillar ju deckare som utspelar sig på ödsliga platser). Det här en berättelse som tar tag i mig från första sidan och som jag sedan har svårt att lägga ifrån mig. Det är den bästa deckaren som jag har läst på länge och den spårar inte heller ur på slutet, som många deckare har en tendens att göra.
 
Modernista skickade boken

onsdag 12 oktober 2022

Törnrosens triumf

 
Sommaren 1848 anländer Sophie Sager till Stockholm efter att ha lämnat åren som guvernant på den småländska landsbygden bakom sig. Även om Sophie sett framemot de äventyr och möjligheter som huvudstaden bjuder på, så visar det sig snart att det även finns en mörk baksida. När hon utsätts för ett grovt övergrepp tar hennes liv en ny vändning när hon inte bara bestämmer sig för att kämpa för sig egen upprättelse, utan även tar upp kampen för alla kvinnor.

Törnrosens triumf är den senaste historiska romanen från den svenska författaren Anna Laestadius Larsson, som den här gången har skrivit om Sophie Sager, som var den första kvinnan i Sverige som anmälde ett mål om våldtäkt till domstol och som vann, och som även var en av de första svenska feministerna som reste runt och agiterade om kvinnoemancipationen. Ibland kan romaner som handlar om verkliga personer kännas stolpiga i berättandet, men Laestadius Larsson har verkligen väckt Sophie Sager till liv på ett övertygande sätt. Det är en väldigt stark och viktig berättelse om en modig kvinna som var före sin tid på flera sätt.
 
Piratförlaget skickade boken

söndag 9 oktober 2022

Kan innehålla spår av Tommy Roos

 

Tommy Roos liv har puttrat på i samma spår i många år, han är gift med sin ungdomskärlek sedan många och jobbar på fabriken i hemorten Forshammar. Den stora skillnaden är att han lagt drömmarna om att bli en rockstjärna på hyllan, även om han en gång i tiden var stjärnan i ett lokalt rockband. När Tommys fru meddelar att hon vill skiljas samtidigt som det kommer nyheter om att fabriken ska säljas och flyttas till Estland vänds hela hans liv upp och ner. När Tommy lär känna Gunnel Aurell, en tidigare känd operasångare som flyttat tillbaka, hjälper hon Tommy att hitta sin röst och väcker en glöd i honom.
 
Kan innehålla spår av Tommy Roos av den svenska författaren Cecilia Klang en bok som har figurerat flitigt i mitt instagramflöde den senaste tiden och jag passade på att låna den som e-bok innan jag for i väg på en veckas jobbresa. Det är en väldigt charmig berättelse om att tvingas till en omstart i livet och ge upp sina drömmar.

fredag 30 september 2022

September - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden september, en månad som har varit lite märklig rent läsmässigt. Av olika anledningar så har det inte blivit så många böcker lästa, men det har varit en salig blandning bland de som har blivit lästa. Det har inte blivit någon större geografisk spridning på månadens böcker då fyra av dem är från Sverige och en är från Frankrike.
 
Hej då Humlan Hansson av Kristina Sigrunsdotter och Ester Eriksson
Där barnen är kungar av Delphine de Vigan
Liv Strömquists astrologi av Liv Strömquist
Steg för steg av Felicia Welander
Under samma tak av Christina Lindström och Jan Andersson
 
Antal lästa böcker: 5
Antal pappersböcker: 5
Antal e-böcker: 0
Antal böcker utgivna 2022: 5
Antal på originalspråk: 4
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 1
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 4
Antal manliga författare: 0
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 4
Antal köpta böcker: 1
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 2 (Sverige, Frankrike)

söndag 25 september 2022

Under samma tak

Lisa har bestämt sig för att lämna Luleå för en nystart i Göteborg, och för att få distans till sin familj som tycker att hon misslyckas med allt hon gör. Frans liv går på sparlåga sedan hans tvillingbror dog och han behöver ett miljöombyte i form av en ny lägenhet. När de två kommer till lägenheten visar det sig att de blivit lurade att hyra samma lägenhet. Det omaka parets försök till att dela lägenheten börjar i en spänd stämning, men utvecklar sig så småningom till en trivsam tillvaro, även om det är ett lite annorlunda arrangemang.
 
Under samma tak av Christina Lindström och Jan Andersson är en mysig feelgoodberättelse som två helt olika personer som tvingas dela lägenhet, och som båda bär på själsliga sår. Det är en bok som bjuder på en trevlig underhållning för stunden, men som inte kommer att stanna kvar hos mig särskilt länge.

 

torsdag 22 september 2022

Steg för steg

 

Isabelle har precis börjat som ballerina på det nya operahuset i Stockholm och dansar där tillsammans med sin tvillingbror Carl. Tillsammans drömmer de två syskonen om att en gång få stå på de stora scenerna och dansa. När ledningen på operan utlyser en öppen audition för en kommande föreställning ser Isabelle sin chans till att få en stor roll. Samtidigt så börjar hon allt mer misstänka att det är något allvarligt fel med hennes kropp, ett fel som inte syns på utsidan och som hon gör allt hon kan för att dölja för omgivningen.
 
Steg för steg är den första boken som jag läser av den svenska författaren Felicia Welander och det är en berättelse om att våga följa sina drömmar och vad de kan kosta. Det är också en berättelse om att leva med en kronisk sjukdom inte syns på utsidan. Även om boken är ganska snabbläst och ger en trevlig underhållning för stunden är det ingen berättelse som kommer att stanna kvar särskilt länge hos mig.