fredag 31 januari 2014

Bokbloggsjerka 31 januari – 3 februari

Äntligen fredag och dags för veckans bokbloggsjerka

Vilket förlag tycker du släpper flest bra böcker per år?

Jag vet inte om jag egentligen har någon större favorit bland förlagen och vilka som släpper flest bra böcker. Det finns de mindre förlagen, som Modernista och Sekwa, som har en intressant utgivning. Eftersom det verkar vara så att Norstedts är det förlag som ger ut de flesta av mina favoritförfattare så borde de ligga bra till.

torsdag 30 januari 2014

Min pappa Ann-Christine

 
Efter de två romanerna Antiloper och Fågelhuset (som jag läste förra året och gillade) kommer Ester Roxberg med en personlig bok om sin pappa som vid 58 års ålder kommer ut som Ann-Christine. Det blir en chock för omgivningen när den medelålders prästen och trebarnspappan Åke, som är hobbysnickare med helskägg och ölmage skulle ändra sin tillvaro på ett så radikalt sätt. I Min pappa Ann-Christine berättar Ester Roxberg historien utifrån sitt perspektiv som en dotter som plötsligt får en annan pappa, en som heter Ann-Christine istället för Åke. Hon försöker förstå och acceptera, försöker dölja sin vrede och försöker pussla ihop minnen från barndomen på jakt efter ledtrådar.

Det är en bra och välskriven bok som tar upp ett ämne som det inte skrivits så mycket om, men som det är bra att det skrivs och talas om. Det handlar om hur en sådan här förändring påverkar omgivningen och hur det är att ha en pappa som inte längre är den pappa som man känt hela sitt liv. Efter att ha läst tre böcker av Ester Roxberg så känns det allt mer som det här är en ung författare som jag kommer att hålla ögonen på framöver.

Wahlström & Widstrand skickade boken

onsdag 29 januari 2014

Horoskopens dag

Jag brukar i regel inte läsa horoskopen i tidningarna, men en kollega som är samma stjärntecken som mig brukar kunna upplysa mig om vad som gäller för dagen och idag stämde det in riktigt bra.

Först läste vi horoskopet i den ena lokaltidningen och tyckte att det stämde in rätt bra eftersom förändringens vindar har börjat blåsa så smått på arbetet.

När vi på nästa rast läste den andra lokaltidningens horoskop så stämde inte det bara in, utan det kompletterade det första horopskopet.

måndag 27 januari 2014

Tematrio - England

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om England och veckans utmaning är

Berätta om tre bra romaner/författare från England.
Peter Robinson är nog den författare som jag läst flest böcker av oavsätt genre, hittills har det blivit 21 böcker om DCI Alan Banks, ett par novellsamlingar och ett par fristående romaner. Då har jag ändå en novellsamling oläst.

När det gäller engelska klassiker så är min favorit Jane Austen, och då framförallt böckerna Stolthet och Fördom och Förnuft och känsla, två böcker som jag läst mer än en gång och det märks inte att de har 200 år på nacken.

Jag vet att Kate Morton är från Australien och inte England, men jag smyger in henne här ändå (jag blev trots allt förvånad när jag upptäckte att hon inte var engelska) då hennes böcker är bland de mest engelska jag läst. Bästa böckerna tycker jag nog är I det förflutna och En välbevarad hemlighet.

söndag 26 januari 2014

Bamse och Tjuvstaden

Jag minns inte när jag senast såg en barnfilm på bio (borträknat de animerade som riktar sig i lika stor grad till vuxna som t ex Shrek), men det borde vara ganska många år sedan. När det nu kommit en ny Bamse-film så tyckte jag och mamma att det var dags att inviga systerdottern A 4 år i biobesökens värld. En sak som vi definitivt hade underskattat var hur stor publik Bamse drar en kall och blåsig lördag dagen efter löning. Vi hade siktet inställt på den tidigare av de två föreställningarna, men när vi kom fram till bion så var föreställningen slutsåld. Det var bara att köpa biljetter till nästa föreställning och återkomma senare. Jag tycker att det är trevligt med barnfilmer som koncentrerar sig helt på målgruppen och inte håller på och flörtar med den vuxna delen av publiken. I det här fallet så behövs är det inte nödvändigt att flörta med de vuxna då de flesta av oss redan har en relation till Bamse och hans vänner sedan vår egen barndom.
 
Allt är fridfullt i byn där Bamse och hans vänner bor, de flesta som varit bovar och tjuvar är numera snälla, ordentliga medborgare med hederliga arbeten. Alla utom en person är nöjda med tillvaron, den elake Reinhard Räv är less på att Bamse förstör allt det roliga med sin dunderhonung. För att Bamse inte ska ha tillgång till dunderhonungen så kidnappar Reinhard Farmor och tar henne till Tjuvstaden. För att rädda Farmor så beger sig Bamse, Lille Skutt och Skalman utan att ha någon dunderhonung att ta till om de skulle hamna i någon knipa. Det är dock en annan trio som blir de stora hjältar, när Nallemaja, Husmusen och Katten Jansson hittar en kvarglömd honungsburk så beger sig även de mot Tjuvstaden och med hjälp av list och mod kommer de fram i rättan tid för att rädda alla. Det är en lagom spännande historia där allt slutar bra och sensmoralen är att om man inte får med blir man elak. Jag tycker om att det är Nallemaja som får rädda Bamse och att Knocke (ev Smocke, de är ganska lika) tycker så mycket om att ha klänning efter att de varit utklädda att han fortsätter att ha den resten av filmen (även om han inte får ha de rosa örhängena för Reinhard).

fredag 24 januari 2014

Bokbloggsjerka 24 – 27 januari

Det är äntligen fredag och det innebär att det blivit dags för veckans bokbloggsjerka

Har du ett konto på Boktipset, Goodreads eller båda? Vilken av dem är bäst och varför?

Jag har ett konto på Boktipset, men där är jag inte aktiv alls för tillfället. Förut hängde jag en del där, men främst för att tävla om böcker i deras utlottningar. Eftersom jag lyckades vinna oproportionellt många böcker så misstänker jag att vi inte var så många som skickade in.

Jag har även laddat ner Goodreads i telefonen och paddan, lyckats skapa ett konto och loggat in på den ena av dem. Längre än så har jag inte kommit. Får se om jag kommer att sätta mig in i hur det fungerar så småningom. 

torsdag 23 januari 2014

Äntligen!!

Jag har skrivit förut att Manic Street Preachers är ett av mina favoritband (sedan ungefär 15 år). Sedan deras senaste underbara akustiska skiva Rewind the film släpptes i höstas så har jag längtat efter och drömt om att få se dem live (på närmare håll än under en englandsturné). Idag släpptes beskedet att de kommer till Sverige och Stockholm för en spelning på Bern 11 maj. Jag har siktet inställt på att vara där (även om det är en bit att åka från Östersund). En helg i Stockholm på vårkanten med en konsert med favoritbandet blir trevligt att se fram emot.

onsdag 22 januari 2014

Fler bokprylar

Så här ett par dagar efter veckans tematrio om bokprylar så har jag hittat ett par till roliga här hemma som jag ser så ofta att jag inte alltid tänker på att jag har dem.

Så här i efterhand har jag lite svårt att förstå hur jag inte kom att tänka på bokgardinerna som jag har i sovrummet, de är egentligen svåra att missa.

Sedan så har jag ju även bibliotekarieactionfigur som kan lyfta ena handen för att hyssja och som har en bokhög. De övriga biblioteksakerna som följde med vet jag inte riktigt var de är. Min systerdotter A tycker om att leka henne och bokhögen.

måndag 20 januari 2014

Tematrio - Bokprylar

Den här veckans tematrio hos Lyran handlar om de bokrelaterade sakerna som vi tycker om, men som inte är själva böckerna;

Själva boken är naturligtvis huvudsaken för de flesta bokälskare, men det finns faktiskt en del annat bokrelaterat som också väcker habegäret. Jag tänker t ex på hyllor, plattor, fodral, smycken, kuddar, kassar o s v. Berättar om tre bokrelaterade prylar du har eller vill ha!
Även om jag är förtjust i bokrelaterade saker, så har det blivit så att jag samlat på mig ännu mer terelaterade saker som örhängen, halsband, tekanneformad kudde och handdukar.

En bokrelaterad sak som jag har och som jag är väldigt förtjust i är min Wuthering Heights-mugg som jag har på jobbet, och jag tycker att det känns som att kaffet smakar lite bättre.

På den nystartade Bokbutiken finns det en del saker som jag skulle kunna tänka mig att ha som tröjor, väskor, muggar plus lite andra saker.

Jag är också väldigt förtjust i min läsplatta som gör att jag kan bära omkring på ett helt bibliotek och hur många tegelstenar som helst i handväskan utan att det märks. Efter att jag satte in minneskortet som blev över när jag bytte mobil så får jag nu plats med cirka 16000 böcker.

söndag 19 januari 2014

Dålig karma


Kim Lange är en glamourös tv-stjärna med ett stort ego som är beredd att gå över lik för att få sin vilja igenom och som sätter karriären före familjen. Dagen då Kim tilldelas ett stort pris på tv-galan så borde hon glädjas åt att ha nått toppen på sin karriär, men istället träffas hon i huvudet av ett brinnande tvättställ från en rysk rymdstation, vilket är långt ifrån det värsta som hänt Kim den dagen. Till sin stora förvåning när Kim vaknar upp igen har hon blivit född som myra, vilket är priset hon får betala för den dåliga karma som hon samlat på sig under livet. Eftersom hon inte har någon större lust att vara myra så måste hon börja samla på sig bra karma. Till sin hjälp har hon en flörtig myra som presenterar sig som Casanova.

Dålig karma är en trevlig och charmig berättelse om vad som kan hända efter döden när man får stå till svars för det man gjort under sitt liv. Det är en lättläst och rolig bok som passar bra som underhållning för stunden. Det är dock inte huvudkaraktären Kim som jag tycker är den största behållningen, utan det är den flörtige Casanova som tillbringat 200 år som myra.

lördag 18 januari 2014

Östersundskopplingar

För några dagar sedan kunde man läsa i Östersunds-Posten att vår nya lokala författarstjärna Elin Olofsson skrivit klart och lämnat in sin andra bok till förlaget. Då jag är väldigt förtjust i Elin Olofssons debutroman från förra året, Då tänker jag på Sigrid, så ser jag redan nu fram emot att läsa hennes andra bok Till flickorna i sjön, som även den kommer att utspela sig i Gärningsberg och Östersund.

Det kryllar inte av böcker som utspelar sig i Östersund, men faktum är att det kommer en annan bok redan i mars, Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona av Anneli Jordahl, som utspelar sig på 1959.

fredag 17 januari 2014

Bokbloggsjerka 17 – 20 januari

Det är äntligen fredag (efter en osedvanligt lång arbetsvecka) och dags för veckans bokbloggsjerka.

Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du har sett i din genre? Serien eller filmen behöver inte vara en filmatisering av en författare du har läst men den/de ska ha en stark anknytning till din favorit genre.

Både när det gäller läsning och tittande på tv-serier så tycker jag om att blanda genrer för att få variation och för att jag har lite splittrade preferenser. Jag tycker om att titta på dramaserier som Gilmore Girls och Hart of Dixie, sjukhusserier som Grey's Anatomy och House, kostymdrama som Downton Abbey, komedier som The big bang theory, True blood (som jag inte riktigt vet vad jag ska klassa den som) och en del miniserier som Frimans krig. Den kategori som jag nog tittat mest på genom åren är nog ändå deckarserier där favoriterna är (eller i alla fall har varit under perioder, vissa evighetsserier lessnar jag på i omgångar) CSI (de första säsongerna), Morden i Midsomer, Criminal Minds, Rizzoli & Isles (med något så ovanligt som två kvinnliga huvudkaraktärer) och så gillade jag den brittiska serien Broadchurch som gick på svensk tv i våras. 

torsdag 16 januari 2014

Fler böcker

Igår tog jag vägen förbi Pingstkyrkans loppis och råkade komma hem med två böcker, Den tatuerade flickan av Joyce Carol Oates och Wolf Hall Hilary Mantel. Det borde ju vara så att läslusten kommer tillbaka när det kommer hem fler böcker, eller..

onsdag 15 januari 2014

Hellre en shelfie än en selfie?

Ugglan och Boken lottar ut boken Bokhyllor av Alex Johnson, som jag är sugen på att vinna eftersom det är lite roligt att titta på andras bokhyllor. Även om jag är en boknörd och läser ganska mycket så har jag inte särskilt många bokhyllor och inte heller några mängder med böcker. Då utmaningen är att visa våra bokhyllor så kommer här mina.

Huvuddelen av böckerna står i två stycken Billybokhyllor (jubileumsutförande från när de fyllde 30 år med bokcitat och illustrationer) och där är böckerna sorterade efter tema och författare.
 
Jag har även en smalare Billyhylla med barnböcker längst ner (som systerdöttrarna kan låna när de är på besök), poesi, biografier och lite blandade faktaböcker (plus lite leksaker och de cd-skivor som jag fortfarande har framme). Fredskallan mår för övrigt mycket bättre sedan den flyttade från fönstret till ett mörkare ställe.

Inte en traditionell bokhylla, men väl ett sidobord i vardagsrummet där jag förvarar olästa böcker (och den trådlösa routern). Här råder ingen ordning alls.

I köket har jag ett hyllplan med kok- och bakböcker, här försöker jag hålla mig till regeln en in, en ut. Plus att jag ska laga minst ett recept ur varje kokbok. Det är numera ganska trångt på hyllplanet, plus att matlagningstidningarna bor på hyllplanet under.
 
För mer spektakulära bokhyllor på in på Bookshelf porn

tisdag 14 januari 2014

Bokgeografi - Frankrike

Linda på Enligt O har återupplivat sin gamla bloggserie Bokgeografi där det varje tisdag kommer att tipsas om ett litteraturland som ligger utanför de vanligaste länderna som det oftast blir att jag läser böcker ifrån (typ Sverige, England och USA). Först ut är Frankrike, som är ett ganska nyupptäckt litteraturland för min del då det var först under förra året som det blev att jag läste en del franska böcker.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Frankrike eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Ifjol började jag året med att läsa Madame Bovary av Gustave Flaubert tillsammans med bokcirkeln i P1, en bok som gjorde att författaren blev åtalad för osedlighet när den kom 1856, men sett med dagens ögon så är berättelsen om läkarhustrun Emma, som läser för många böcker, handlar för mycket och har älskare, inte särskilt uppseendeväckande. När jag sedan under hösten läste Nathalie – en delikat historia av David Foenkinos och Allt jag önskar mig av Grégorie Delacourt så fick jag upp ögonen för Frankrike som litteratur land och väckte min lust att läsa mer samtida fransk litteratur.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Frankrike. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Min första kontakt med en fransk författare var när jag läste De tre musketörerna av Alexandre Dumas dä för första gången efter att ha sett en filmatisering av boken (den från tidigt 90-tal med Chris O’Donnell som D’Artagnan). Då tänkte jag inte på hur löst filmen bygger på boken, det slog mig flera år senare när jag läste om alla tre böckerna (berättelsen fortsätter ju i  Myladys son eller 20 år senare och Vicomte de Bragelonne). Däremot har jag inte läst Dumas andra klassiker Mannen med järnmasken och Greven av Monte Cristo.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Frankrike, som du inte läst, men är nyfiken på.
Eftersom jag nyligen fått upp ögonen för Frankrike som litteraturland så finns det en hel del böcker som jag är nyfiken på att läsa. Den som står näst på tur är Dagarna med farmor av Frédérique Deghelt, som verkar vara en mysig berättelse.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Frankrike.
Trots att jag inte pratar franska eller besökt landet mer än gång (en helg i Paris för typ 15 år sedan) så känner jag en dragning dit och funderar varje år på att möta våren i Paris utan komma iväg. Jag har i alla fall de senaste åren utvecklat ett intresse för franska viner (bland annat efter att ha lyssnat på en vinguide i P1 och eftersom jag bara lyssnade på avsnittet om franska viner så håller jag fortfarande på utforskar den franska hyllan på Systembolaget) och fransk mat där jag fått mycket inspiration från Maria Zihammous underbara kokbok Fransk bistro.

måndag 13 januari 2014

Tematrio - tre bra 2013

Lyrans tematrio är tillbaka och gör ett sista återbesök till förra året.

Berätta om tre bra böcker du läste under 2013!
Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma – en av årets bästa böcker där Uusmas passion för Andrées polarexpedition har smittat av sig en på mig. Jag sträckläste boken och det kändes som att jag vandrade omkring på polarisen utan att ha någon egentlig riktning. Sedan började jag kolla upp tågförbindelserna (ganska många byten visade det sug) till Gränna för ett eventuellt besök på Grenna museum för att lära mig ännu mer om expeditionen och se en del av föremålen som de hade med sig.

Nässlorna blomma av Harry Martinson – min introduktion till akademiledamoten och nobelpristagaren Harry Martinson skedde genom den starka barndomsskildringen Nässlorna blomma. Det är starkt gjort att gå från att bli såld på auktion som barn till att bli en hyllad författare (även om han inte borde ha fått nobelpriset i litteratur då han själv satt i akademien och i praktiken gav det till sig själv).

Vi kom över havet av Julie Otsuka – en stark liten bok som kvinnorna som kom över havet från Japan till Amerika för att gifta sig med män som de aldrig träffat och skapa sig ett bättre liv. I de flesta fall var det långt ifrån alltid fallet, de flesta av dem fick slita hårt utan att komma in i det nya samhället.

fredag 10 januari 2014

Bokbloggsjerka 10 – 13 januari

Bokbloggsjerkan är tillbaka efter ett juluppehåll och årets första fråga lyder;

Tänker du delta i några utmaningar i år och i så fall vilka? (Jerkan räknas inte)

Jag brukar inte hänga på särskilt många utmaningar eftersom jag tycker om att låta lusten styra min läsning, men ibland så dyker det upp utmaningar som jag tycker är intressanta (läs sådana som det känns som att jag kan klara av utan allt för stor ansträgning). I år är jag med i Spänningsutmaningen som Cum libris non solus har och troligtvis kommer jag att hänga på om det blir en ny tre på tre-utmaning hos Pocketlover.

torsdag 9 januari 2014

Brasilien berättar: Ljud av steg - utlottning

Så här ett par veckor innan vi börjar bokcirkla om Brasilien berättar: Ljud av steg på Facebook så lottar Anna (som arrangerar cirkeln) på och dagarna går ut ett exemplar av boken tillsammans med bokförlaget Tranan, och jag vill så klart försöka vinna.

tisdag 7 januari 2014

Den osynlige mannen från Salem


En kväll i slutet av sommaren hittas en ung kvinna skjuten till döds i ett härbärge för hemlösa i Stockholm. Några våningar upp vaknar polisen Leo Junker i sin lägenhet och beger sig ner till brottsplatsen, trots att han inte är i tjänst sedan en misslyckad incident tidigare under året. Många år tidigare under uppväxten i Salem lärde Leo känna syskonen Julia och John Grimberg, två personer som kommer att stanna kvar hos honom resten av livet. John var Leos bästa vän, medan han kom Julia ännu närmare, tills den dagen då allt ändrades. Under utredningen av mordet så finns det en man som rör sig i skuggorna och som verkar ha lyckats med att göra sig helt osynlig i samhället.

Det hör inte till vanligheterna att deckare berättas i första person som fallet är med Den osynlige mannen från Salem, vilket känns som ett uppfriskande grepp. Dessutom så håller Christoffer Carlsson ihop berättelsen på ett bra sätt nästan hela vägen till sista sidan (jag stör mig lite på en del av bokens upplösning). Annars så är det en ovanligt bra och välskriven deckare och jag kommer definitivt att läsa fler böcker av Christoffer Carlsson.

I höstas så vann Den osynlige mannen från Salem Svenska Deckarakademiens pris som årets bästa svenska kriminalroman 2013 och den är även Sveriges bidrag till Skandinaviska Kriminalsällskapets pris Glasnyckeln 2014.

måndag 6 januari 2014

Ett försök

I ett försök att återfinna läslusten så har jag laddat in en rad nya böcker i min Letto och anmält mig till gruppen som Anna på ...och dagarna går har startat på Facebook. Där vi kommer att läsa och diskutera Brasilien berättar: Ljud av steg, som är en samling med 37 noveller av en rad brasilianska författare.

Det verkar fungera ganska bra då jag lyckats läsa ut årets första bok. Recension kommer imorgon, men jag kan i alla fall avslöja att bokåret 2014 började bra.

söndag 5 januari 2014

2013 års bästa böcker

Då läsåret 2014 inte riktigt vill ta fart (ingen utläst bok än så länge) så gör jag ett sista besök till läsåret 2013 med en lista över förra årets bästa böcker. Listan presenteras i den ordningen som jag läste dem.

Vi kom över havet av Julie Otsuka
En man som heter Ove av Fredrik Backman
Vass egg av Gillian Flynn
Nässlorna blomma av Harry Martinson
Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson
I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam
Barnbruden av Anna Laestadius Larsson
Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell
Mörk jord av Belinda Bauer
I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början av Kristian Gidlund
Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski
Ru av Kim Thúy
Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma

fredag 3 januari 2014

Fröken Frimans krig

Den här julen har SVT visat serien Fröken Frimans krig, vilket är den bästa svenska tv-serie som jag sett på länge. Vanligtvis brukar jag inte fastna för svenska serier så ofta, men den här gången har jag suttit som klistrad framför alla tre avsnitten. SVTs juldramer brukar vara bra, men den här gången kändes det som att det var bättre än vanligt.

Dagmar Friman (som är inspirerad av Anna Whitlock) återvänder till Stockholm efter att ha bott i London en period, där hon har umgåtts med suffragettrörelsen. Eftersom fadern har dött så är en av anledningarna till återkomsten att få ut sin del av arvet, men fadern har lämnat allt till sonen i det andra äktenskapet. Då Dagmar får upp ögonen för det utbredda fusket som pågår inom livsmedelsbranschen bestämmer hon sig för att starta ett livsmedelskooperativ för kvinnor, som motvikt till alla affärer som drivs av män. De manliga specerihandlarna välkomnar inte den nya konkurrensen och organiserar en bojkott. Serien är inspirerad av verklighetens Svenska Hem (eller Hemska Sven som handlaren Johannesson kallar den), en konsumentförening som startades av Anna Whitlock.

Jag tycker om alla delar av Fröken Frimans krig, miljön, kläderna, historien och skådespelarinsatserna, som är genomgående underbara. Sissela Kyle är perfekt i huvudrollen och backas upp av en rad duktiga kollegor som Sofia Ledarp (som Kinna, den ekonomiskt sinnade av dem), Lena T Hansson (som Alma, änkan som lever upp på ålderns höst när hon engagerar sig i Svenska Hem), Frida Hallgren (som Dagmars svägerska Lottie, som känner sig fångad i hemmet och äktenskapet) och Emelie Wallberg (som det unga biträdet Tora). Min favorit är Maria Kulle, som spelar kokerskan Emmy som rekryteras till Svenska Hem som föreståndarinna och som har metertjockt skinn på näsan (och som inte drar sig för att jaga bort ligister med sopkvasten). Även Ulla Skoog är underbar i rollen som fru Johannesson, gift med handlare Johannesson som leder motståndet mot Svenska Hem. Då jag de senaste åren bekantat mig med kvinnokampen under det tidiga 1900-talet, så var det extra trevligt att miljöerna levandegjorda.
 
Hela serien går att se på SVT Play

torsdag 2 januari 2014

Läsåret 2013 - en sammanfattning

Idag tänker jag presentera en lite nördigare sammanställning av läsåret 2013 som bygger på den statistik som jag för i excel.

Antal lästa böcker: 101
Antal pappersböcker (inkl e-böcker): 71
Antal ljudböcker: 29

Antal böcker utgivna 2013: 39
Antal böcker lästa på svenska: 94
Antal böcker lästa på engelska: 7
Antal böcker lästa på originalspråk: 66

Antal deckare: 25
Antal klassiker: 18
Antal chick-lit: 2
Antal faktaböcker: 4
Antal poesiböcker: 1

Antal kvinnliga författare: 51
Antal manliga författare: 42
Antal kvinnlig och manlig författare: 8

Antal länder: 14
Sverige 57 böcker
England 12 böcker
USA 11 böcker
Frankrike 4 böcker
Norge 2 böcker
Tyskland 2 böcker
Finland 2 böcker
Kanada 2 böcker
Vietnam 2 böcker
Japan 1bok
Danmark 1bok
Australien 1bok
Kina 1bok
Island 1bok

onsdag 1 januari 2014

Bokåret 2013 - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta bok- och läsåret 2013, ett år som för min del bjöd på rekordmycket läsning (i alla sedan jag började föra statistik i mitten av 1990-talet). 101 böcker stannade jag på och det är betydligt mer än de 65 jag läste 2012.

Årets författare: Peter Robinson - med sex lästa böcker toppar han listan över den författare jag läst flest böcker av under året

Årets nya upptäckt: Sara Lövestam - föll pladask för hennes författarskap i början av sommaren och läste sedan alla hennes böcker i rask takt

Årets poet: Harry Martinson - skrev inte bara underbara dikter, utan även den starka barndomsskildringen Nässlorna blomma

Årets klassiker: Elin Wägner - läste både Pennskaftet och Norrtullsligan med stor behållning

Årets snusk: de första delarna i Agnes von Krusenstjernas svit om Fröknarna von Pahlen - ett tag kändes det som att alla låg med alla, men inte med den som de borde vara med

Årets bok som stannade kvar långt efter att jag läst ut den: Barnbruden av Anna Laestadius Larsson - tyckte att den var så där när jag läste den, men som jag ändå tänkt på mycket och diskuterat

Årets inspiration: Expeditionen av Bea Uusma - fick mig att kolla upp tågförbindelser till Gränna för ett eventuellt besök på Andrée-museet för att lära mig ännu mer om den misslyckade exepeditionen

Årets bok som fick mig att gråta: I kroppen min av Kristian Gidlund - en vacker och sorglig berättelse om döden

Årets bästa inköp: Letton - fick en e-boksskeptiker som mig att börja älska e-böcker

Årets film: Den store Gatsby (i 3D) - en storslagen film som jag tyckte gjorde sig bra i 3D

Årets tv-serie: Hart of Dixie - en underbar tv-serie som får en att må bra

Årets skiva: Manic Street Preachers Rewind the film - deras bästa skiva på länge och eftersom den är akustisk så kommer James Dean Bradfields underbara röst fram på ett annat sätt

Årets bästa var: Att laseropererade ögonen för slippa glasögon