tisdag 27 april 2021

Årets bok - de nominerade titlarna

 

Idag släpptes de nominerade titlarna till Årets bok, ett pris där vinnaren röstas fram av läsarna. Årets 12 nominerade titlar är:

 Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson

De kapabla av Klas Ekman

Flickan som fick en röst av Abi Daré

Hoppets tåg av Viola Ardone

Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg

Rotvälta av Tove Alsterdal

Samtal från en ängel av Guillaume Musso

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Vänligheten av John Ajvide Lindqvist

Älskade barn av Ashley Audrain

Jag har läst fem av de nominerade titlarna och av dem har jag gillat tre (Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson, Flickan som fick en röst av Abi Daré och Shuggie Bain av Douglas Stuart) och inte varit så förtjust i två (Rotvälta av Tove Alsterdal och Vänligheten av John Ajvide Lindqvist). Utöver det har jag burit tillbaka en till biblioteket utan att läst den pga många böcker med kort lånetid (Amerikansk jord av Jeanine Cummins) plus att jag har reserverat en på bibblan (Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg)

Röstar gör man här

fredag 23 april 2021

Den lilla blomsterhandeln vid havet

 

Poppy Carmichael har aldrig haft en tanke på att bli florist och börja arbeta i familjeföretaget, tills hennes älskade mormor testamenterar sin blomsteraffär till Poppy. Hon har inget annat val än att återvända till den pittoreska lilla staden St Felix på den cornwallska kusten, där Poppy tillbringade en stor del av sin barndom, även om det väcker många svåra minnen till liv. Med hjälp av sina nyfunna vänner i staden börjar Poppy läka inombords och upptäcka vad det som är så speciellt med blomsterhandeln vid havet.

Den lilla blomsterhandeln vid havet är den första av den brittiska författaren Ali McNamaras böcker som kommer ut på svenska och det är även den första delen i serien om kuststaden St Felix (den andra delen, Daisys gamla folkabuss, kommer på svenska i höst). Det är en väldigt charmig och trevlig berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden. Den lilla blomsterhandeln vid havet är en ganska klassisk feelgoodroman, men den är inte fullt lika förutsägbar och sockersöt som många andra böcker i genren kan vara. Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av McNamara framöver.

Jag köpte boken direkt från Lavender Lit genom deras trevliga I LAV LIT-box



tisdag 20 april 2021

Ljudet av fötter. - Första Monikabok


Monika Bengtsson växte till största delen upp i en fosterfamilj och har lyckats att undvika det som verkar vara ett genetiskt arv av alkoholism. Efter att ha doktorerat i mytologi fått en forskartjänst på Stockholms universitet. Till skillnad från sin biologiska mamma skulle Monika vara en bra mamma, om hon bara kunde bli gravid. I samband med att Monika börjar sin sista provrörsbehandling börjar hon släktforska om sin biologiska släkt för att ta reda på var hon kommer ifrån och vem ett eventuellt framtida barn kan komma att brås på.

Ljudet av fötter – Första Monikabok är den senaste romanen från den produktiva författaren Sara Lövestam, som är en av mina absoluta favoriter och det är den första delen i en trilogi om Monika. Det är en berättelse om att söka efter sitt ursprung, om längtan efter ett barn och samhällets syn på barnlösa kvinnor (det naturliga är att alla kvinnor vill och kan få barn). Utöver att följa Monika har boken även historia delar där vi får följa Monikas några av kvinnliga släktingars öden under 1900-talet, vilket ger berättelsen en extra dimension. En trevlig detalj i boken är att det dyker upp några karaktärer från Lövestams tidigare romaner som Paula från debutromanen Udda och Alvar från Hjärta av jazz, och Texas från En stark nolla, som är en viktig karaktär i boken (Monika figurerade även i En stark nolla som grannen som Texas får vara hos).

Piratförlaget skickade boken

lördag 17 april 2021

När bergen sjunger

 

I Hanoi 1972 håller en flicka som kallas Guava och hennes mormor fast vid varandra när de söker skydd från bomberna som amerikanerna släpper över staden. Guava väntar på att hennes föräldrar och morbröder ska komma tillbaka från kriget som sliter itu både hennes familj och land. Under tiden som de väntar berättar mormodern om sin uppväxt och de val hon tvingades göra för sin familj överlevnad när de var tvungna att lämna sin hemby.

När bergen sjunger är den första boken av den vietnamesiska författaren Nguyen Phan Que Mai som kommer på svenska och boken är verkligen en av vårens största snackisar. Det är en väldigt stark och gripande om en familjs öden i Vietnam under landets blodiga 1900-talshistoria med krig och en brutal jordreform i det kommunistiskt styrda Nordvietnam på 1950-talet. Jag har tidigare läst den sydvietnamesiska författaren Kim Thúys skildringar av Vietnamkriget och det var intressant att läsa en berättelse som utspelar sig i den norra delen av det tidigare delade landet.

tisdag 13 april 2021

Sammetsdiktaturen: Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland

 

Jag tycker att Ryssland är ett fascinerande land där man trettio år efter Sovjets fall fortfarande har svårt att släppa det Sovjetiska arvet och utvecklas till en demokrati samtidigt som det är ett land med lång, intressant historia och ett land där man tar litteraturen på allvar. Vid mina två besök i Ryssland har jag fått känna på en del av den ryska byråkratin (främst genom den krångliga visumansökan) och den speciella ryska servicekänslan, som i ärlighetens namn inte innebär särskilt mycket service, glada miner eller hänsyn till om den man pratat med förstår ryska. Det är också ett land som verkar krylla av författarmuseum (sist jag var där besökte jag museer för Fjodor Dostojevskij och Anna Achmatova i St Petersburg och ett av Leo Tolstoj-museerna i Moskva) där författare står staty (främst Pusjkin) och där parker, tunnelbanestationer och till och med en hel stad döpts efter författare (Tsarskoje Selo, Tsarens by, har döpts om till Pujskin). Det är också ett land där man kan köpa souvenirer med bilder på president Vladimir Putin som gör manliga saker med bar överkropp.

Jag brukar läsa DNs utrikeskorrespondent Anna-Lena Lauréns texter om både nyheter och vardagslivet i Ryssland, så när hon nu har gett ut en bok, Sammetsdiktauren: Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland, om dagens Ryssland så blev jag genast intresserad av att läsa den. Boken påminner lite om reportagen i DN, men med den skillnaden att det blir mer på djupet. Laurén ger i boken en större förståelse för Rysslands utveckling efter Sovjets fall med korruption, förhållandet mellan makten och folket, vad som får folket att gå ut på gatorna för att protestera och hur farligt det kan vara att utmana Kreml, som inte har några skrupler när det gäller att skapa falska anklagelser för att fängsla motståndare.

lördag 10 april 2021

Norrskensnatten

 

När vintern börjar släppa sitt tag om Kiruna börjar Allis på ett nytt jobb på bilprovningen. Allis försöker komma tillbaka till vardagen efter förra årets traumatiska händelser, även om mardrömmarna hemsöker henne varje natt. När påsken närmar sig bestämmer sig Allis för att söka ensamheten genom att ta med sig sin farfars gamla pimpelark ut på en sjö i fjällen. När ett dån hörs mellan fjällen vet Allis att ett oväder är på gång. Det verkar dock som att det även finns något annat från det förflutna är på väg att komma i kapp henne.

Norrskensnatten är den andra delen i Anna Kurus Kirunatrilogi som inleddes med Den första frosten, som kom i höstas. När jag läste Den första frosten blev jag positivt överraskad av att läsa en så stark debut och en så bra psykologisk thriller. Norrskensnatten fortsätter i samma anda och även om det egentligen inte händer så mycket så är det en väldigt spännande berättelse som jag inte kunde lägga ifrån mig innan den var utläst (boken är också föredömligt kort med sina drygt 200 sidor). Jag längtar redan efter att läsa nästa del.

Modernista skickade boken

torsdag 8 april 2021

Kaosvego

 

Ibland när jag tappar inspirationen i köket och bara lagar sådant som jag redan har lagat hur många gånger som helst, är det enda som hjälper är en ny kokbok. Den hör gången kom inspirationen i form av Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo, en kokbok som Ordfrontförlag har varit så snälla och skickat. Även om jag äter all sorts mat (nästan i alla fall), så försöker jag att äta mer vegetariskt då det är bättre både för miljön och plånboken, plus att det är gott (i alla fall för det mesta). Tidigare när jag har ätit mer vegetariskt så har det bitvis känts som att det mest har varit olika varianter med rivna morötter och linser kokade i krossade tomater, något som jag har blivit lite less på. I Kaosvego har jag hittat flera recept där jag istället kan utforska haloumi och tofu som proteinkällor, något som jag inte har gjort tidigare. Jag har redan provlagat flera recept som varit goda och som jag kommer att göra igen (och ett recept som jag inte kommer att göra igen då det inte passade mig). Jag har även markerat många fler recept som jag kommer att prova den närmaste tiden. Det jag gillar med den här kokboken, och även den andra som jag har av Ask och Bjärbo, Megavego, är recepten är enkla och anpassade för vardagslivet.


Pepprig pastasås med aubergine

Palak tofu med mycket spenat

Pasta med svamp, tofu och ädelost

Linssoppa Margherita, en tomatbaserad soppa

söndag 4 april 2021

Shuggie Bain

 

I början av 1980-talet är Glasgow en industristad som är nere för räkning med en ökande arbetslöshet då gruvorna har stängt. Alice Bain har alltid varit glamourös och har haft drömmar om en bättre tillvaro. När hennes man lämnar henne och barnen faller hennes tillvaro samman och alkoholen blir en allt större del av hennes värld. Det är upp till barnen att ta hand om henne, även om de lämnar henne en efter en. Den som stannar kvar längst är den yngste, Shuggie, som även han drömmer om en tillvaro borta från gruvområdet där han hela tiden blir påmind om att han är annorlunda.

Shuggie Bain är en väldigt stark debutroman från den skotske författaren Douglas Stuart och har bland annat belönats med Bookerpriset. Det är en uppväxtskildring som är väldigt bra och gripande, även om den bitvis är väldigt jobbig att läsa då det inte är en lycklig uppväxt som det berättas om.