söndag 30 juni 2019

Juni - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden juni och det är en månad då jag har läst förvånansvärt många böcker med tanke på att det känns som jag mest har ägnat mig åt att sticka ett par kaniner och plöjt tv-serier. Alla böcker som jag har läst den här månaden har varit nyutkomna. Det har också varit månaden då jag bestämde mig för att ge ljudböcker en ny chans och har än så länge lyssnat på en bok.

Varje steg du tar av Lisa Jewell
The Jane Austen Diet av Jane Austen och Bryan Kozlowski
När repet brister av Belinda Bauer
Nu stormar det i dalens famn av Ewa Klingberg
Klockmakarens dotter av Kate Morton
Ön av Ragnar Jónasson
En sommar i Devon av Lucy Diamond
Skuggor över Reykjavik av Arnaldur Indriðason 

Antal lästa böcker: 8         
Antal pappersböcker: 7
Antal e-böcker: 0
Antal ljudböcker: 1
Antal böcker utgivna 2019: 8
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 4
Antal faktaböcker: 1
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal böcker lästa på svenska: 7
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 2
Antal recensionsex: 2

Antal länder: 5 (Sverige, USA, England, Island, Australien)



onsdag 26 juni 2019

Ön

1987 hittas en ung kvinna brutalt mördad i familjens stuga ute på Västfjordarna på Island. Det dröjer inte länge förrän polisen misstänker kvinnans pappa för mordet. På polisen i Reykjavik jobbar Hulda Hermansdóttir och hon har just blivit nekad en befordran som istället gått till den yngre kollegan Lýður, som är inställd på att göra karriär. Tio år senare återförenas ett kompisgäng för en helg i en jaktstuga på den isolerade ön Elliðaey och när en av dem hittas död hamnar utredningen på Hulda Hermansdóttirs bord och hon är fast besluten att lösa fallet. Kan det finnas en koppling mellan de två fallen?


Ön är den andra delen i den isländske författaren Ragnar Jónassons serie om Hulda Hermansdóttir och den här boken utspelar sig långt tidigare i hennes karriär än den första boken Mörkret. Jag tycker att den här boken är bättre än den första och att den håller hela vägen utan att spåra ut allt för mycket. Det är också en bok som passar lite extra bra för oss som gillar deckare som utspelar sig i ödsliga och karga miljöer.

Modernista skickade boken

måndag 24 juni 2019

Klockmakarens dotter


Birchwood Manor är ett stort hus på den engelska landsbygden dit en grupp konstnärer från London åker sommaren 1862 under ledning av husets nya ägare, Edward Radcliffe. Alla ser framför sig en sommar fylld av kreativitet och inspiration. Det slutar med att en kvinna är död, en annan försvunnen och en stöld. 2017 hittar arkivarien Elodie en bortglömd väska på sitt jobb som innehåller ett fotografi av en kvinna och skissbok med bilder av ett hus. Elodie känner en dragning till kvinnan och huset och bestämmer sig för att ta reda på mer om dem.

Klockmakarens dotter är den senaste romanen från den australiensiska författaren Kate Morton. I likhet med Mortons tidigare romaner utspelar sig den här både i nutid och i dåtid innan de båda perspektiven knyts samman mot slutet. Det kan vara för att det tog ett tag för mig att läsa boken och komma in i den, men jag upplevde det som att berättelsen var lite spretig och rörig med många karaktärer under flera olika tidsepoker. Det är kanske inte Mortons bästa roman, men det är inte heller hennes sämsta bok. Det är i alla fall en läsvärd berättelse om kärlek, hemligheter och olösta gåtor. Det är också en bok för alla som gillar berättelser med stora, gamla hus på den engelska landsbygden.

lördag 22 juni 2019

Nu stormar det i dalens famn


Det har blivit nytt år och på begravningsbyrån Tranan och de börjar få fler begravningar än de klarar av. Sandras relation med Christoffer påverkas av ett oväntat dödsfall och Sandra börjar hitta allt fler ledtrådar till vem den gamla damen med alla porslinshundarna var och i vars hus Sandra nu hyr. Det börjar även bli dags för Sandra att bestämma sig för om hon ska stanna kvar i Tranås eller återvända till Västerås.

Nu stormar det i dalens famn är den tredje delen i Ewa Klingbergs serie om begravningsbyrån Tranan och det är mycket som är sig likt från de tidigare böckerna och fikas fortfarande lika mycket wienerbröd. Jag tycker dock fortfarande att böckerna hade vunnit på att vara färre och längre eftersom det känns som att man kastas rakt i ni berättelsen och att den sedan slutar plötsligt. Jag kommer definitivt även att läsa den fjärde delen som kommer efter sommaren då jag vill veta hur det går med alla trådar i berättelsen.

torsdag 20 juni 2019

Ljudbok

Det var flera år sedan jag senast lyssnade på ljudböcker, men nu har jag tänkt ge det en ny chans och nappade på ett erbjudande med 30 dagars provlyssning och ett par hörlurar, som jag kan ha på jobbet. Jag börjar med en ganska kort och lättsam bok den här gången. Sedan återstår det att se om ljudböcker är något som passar mig den här gången, eller om jag nu också mest kommer att bli irriterad på uppläsarna.


tisdag 18 juni 2019

En stickad kanin

Det har inte blivit så mycket läst den senaste tiden och det beror bland annat på att jag kom på att jag behövde en stickad kanin. Jag har också läst många böcker under våren och det är helt naturligt att det ibland kommer en period med mindre läsning. Den senaste tiden har jag ägnat mer tid åt att titta på tv-serier och sticka för första gången på cirka tio år.

Självklart så kommer även den här kaninen att posera med böcker ibland.


onsdag 12 juni 2019

När repet brister

En augustidag 1998 lämnar en mamma sina tre barn i bilen vid vägkanten för att gå och ringa efter hjälp. Barnen roar sig själva så gott de kan i den varma bilen med att leka ett skepp kommer lastat. När mamman inte kommer tillbaka går de iväg för att leta efter henne, men hon har försvunnit spårlöst. Tre år senare vaknar den gravida Catherine While av att hon hör att det är någon i huset. Catherine lyckas skrämma bort inkräktaren, men när hon kommer tillbaka till sovrummet hittar hon en kniv på sin säng med en lapp där det står ”Jag kunde ha dödat dig”. Mot bättre vetande berättar väljer Catherine att inte berätta något för varken polisen eller sin man, men hon blir inte av med oroskänslan.


När repet brister är den senaste fristående deckaren från den brittiska författaren Belinda Bauer och den här gången har hon skrivit en fängslande historia som helt klart är en av hennes bästa böcker. Det är en berättelse som där det finns många oväntade vändningar som skapar en obehaglig stämning och som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. 


Modernista skickade boken

söndag 9 juni 2019

Blott en begravning


När sommaren har övergått till höst har Sandra börjat komma till rätta med sitt nya liv i Tranås. Hon kämpar fortfarande med att få den dåliga ekonomin på fötter igen och konkurrensen från stans nya begravningsbyrå märks helt klart. När de får i uppdrag att ta hand om en stor begravning för en känd person ser Sandra en chans till en nystart.

Blott en begravning är den andra i delen i Ewa Klingbergs serie om Begravningsbyrån Tranan i Tranås. I likhet med den första boken, Där rosor faktiskt dör, är det här en kort bok och jag kan tycka att böckerna hade vunnit på att slås ihop till en tjockare bok. Nu fick jag en känsla av att jag kastades in rakt in i berättelsen och sedan kändes den som att slutet kom abrupt och mitt i berättelsen. Annars så är det en mysig bok och en feelgoodberättelse som fungerar bra, miljön till trots. Jag kommer definitivt att läsa de två återstående delarna i serien.

fredag 7 juni 2019

Varje steg du tar


Joey har precis återvänt hem till Bristol i England efter att ha bott och arbetat utomlands i flera år. Med sig hem har hon en ny man och de bor tillfälligt hemma hos hennes bror och hans fru och har ett jobb som hon inte trivs på. En dag möter hon en av grannarna, en man som är dubbelt så gammal som henne själv och som är rektor på den lokala skolan. Dessutom är han väldigt snygg och Joey blir attraherad av honom på en gång och börjar spionera på honom. Det hon inte vet är att det även finns någon annan som har koll på henne.

Varje steg du tar är den senaste boken från den brittiska författaren Lisa Jewell, som med åren rört sig bort från chick-lit och till böcker som är mer år thriller/deckare-hållet. Det här är en thriller som börjar på ett lovande sätt, även om det är lite väl många karaktärer som ägnar sig åt att spana på varandra. Mot slutet spårar det dock ut lite väl mycket för min smak och det dyker upp allt mer långsökta kopplingar (varav en del var lätta att förutse).

onsdag 5 juni 2019

Blå


2017 återvänder Signe tillfälligt till sin barndomsbygd i Norge där man har börjat sälja is från glaciären för att sälja till lyxkrogar i andra delar av världen. Efter ett kort besök seglar hon i väg på sin båt Blå för att konfrontera mannen som hon en gång älskade.

2041 är David och hans dotter Lou två av alla de flyktingar från Sydeuropa som söker sig norrut efter den långa torkan som har gjort vatten till en bristvara. De drömmer om att ta sig till någon av de platser där det sägs att det finns vatten i överflöd. David har även en förhoppning om att återförenas med sin hustru och lille son, som de blev separerade från under den hastiga flykten från hemstaden.

Blå är den andra boken som jag läser av den norska författaren Maja Lunde och i likhet med den förra boken, Binas historia, är det här en dystopi om vad klimatförändringarna kan leda till och som utspelar sig i en inte allt för avlägsen framtid. Det är en väldigt stark berättelse som känns än mer aktuell efter förra sommarens extrema värme med torka och skogsbränder. Det är också en bok som får läsaren att bli nojig över hur mycket vatten vi slösar i vardagen och som tycker att det är bra att det regnar ute.

måndag 3 juni 2019

The Jane Austen Diet


Vad kan Jane Austen och hennes böcker lära oss om hälsa i dag, drygt två hundra år senare? När Bryan Kozlowski går igenom det Austen skrivit om mat, hälsa och motion i sina romaner och jämfört dem med modern forskning visar att hon var rätt ute med många saker. Det finns dock vissa aspekter som skulle underlättas av om man har tjänstefolk som gör arbetet åt en och om man inte behöver ta hänsyn till att behöva jobba heltid på kontor. I boken får vi bland annat lära oss att det är bra att vänta ett par timmar med att äta frukost (som gärna ska bestå av te och mackor), att promenader är bra motion, att man ska rätt hållning, att bröd är viktigt (men att man ska äta mindre mängder av bättre kvalitet), socker är bra i små mängder (även om det inte längre är en lyxvara som behöver låsas in), att man ska äta både kött och grönsaker och att te är nyttigt, både för antioxidanter och eftersom vattnet inte var så bra att dricka på den tiden kokade man bort alla bakterier när man värmer tevattnet. Vi får också lära oss att det viktiga är att man ser hälsosam ut, inte vilken form man har på kroppen (fast det är inte bra att vara för smal).

Som det stora fan av Jane Austen som jag är kunde jag inte motstå att köpa The Jane Austen Diet så fort jag fick veta att den fanns (och inte kostade så mycket). Utöver att den ger några hälsotips som jag är nyfiken på att prova om de fungerar, även är skriven med en stor portion humor. Det jag främst tänker försöker prova är att fasta i två timmar innan frukost, jag tycker ända inte om att äta direkt när jag vaknar. Plus att jag tar med en bekräftelse på att te är nyttigt och att det inte går att dricka för mycket av det.

lördag 1 juni 2019

Maj - en sammfattning


Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden maj och det har varit en månad som har präglats av en skadad handled och som har gjort att det blivit ovanligt många e-böcker lästa eftersom jag haft vissa problem med att kunna hålla i inbundna böcker utan att få ont. Det har även blivit många nya böcker.

Och bergen skall rämna av Erika Olofsson Liljedahl
Dolt i vatten av Catherine Stedman

Lilla Berlin 6 - Bättre brinna upp än fejda ut av Ellen Ekman
Moratorium av Monica Rehm
Crazy Rich i Asien av Kevin Kwan
Folk med ångest av Fredrik Backman
Blott en begravning av Ewa Klingberg
Blå av Maja Lunde
Jag säger det ni tänker av Curtis Sittenfeld
Allt jag inte kan säga av Emilie Pine

Antal lästa böcker: 10       
Antal pappersböcker: 5
Antal e-böcker: 5
Antal böcker utgivna 2019: 9
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 2
Antal faktaböcker: 1
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 9
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 10
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 5
Antal recensionsex: 4

Antal länder: 6 (Sverige, USA, England, Irland, Norge, Singapore)