Den här veckans bokgeografi
enligt O handlar om Kanada, ett land som är aktuellt efter os-finalen i hockey i helgen som var. Det svåra med den här veckans bokgeografi är att jag inte alltid är hundra procent säker på vad av den engelskspråkiga kulturen som kommer från Kanada och var som kommer från grannen USA.
1. Berätta om en bok eller
flera böcker du läst som utspelar sig i Kanada eller är skriven av en
författare med anknytning dit.
I höstas läste jag den underbart charmiga boken Fiskar ändrar riktning i kallt vatten av Pierre Szalowski, som kommer från den fransktalande delen av Kanada och utspelar sig i Quebec. Det är en riktig må bra-bok som gör en varm om hjärtat.
2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har
anknytning till Kanada. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt
val.
Det har väl inte undgått någon att 2013 års nobelpris i litteratur gick till den kanadensiska novellförfattaren Alice Munro, vars novellsamling Brinnande livet jag läste under senhösten tillsammans med en bokcirkel på Facebook.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Kanada,
som du inte läst, men är nyfiken på.
En författare som jag inte har läst, men som jag hört en massa positivt om är Margaret Atwood. Någon gång kommer jag säkert att läsa någon av hennes böcker.
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från
Kanada.
När det kommer övriga kulturella inslag från Kanada så känner jag att är lite osäkert på vad som kommer från Kanada. Jag har i alla fall förstått att curling och ishockey är stora sporter i landet. En tv-serie som jag kommer ihåg från ungdomen är Uppdrag Chicago (Due South), som jag visserligen är osäker på om den är amerikansk eller kanadensisk, men som i alla fall innehåller en kanadensisk ridande polis som samarbetar med en amerikans polis.