fredag 30 november 2012

Bokbloggsjerka 30 november - 3 december

Denna fredag advent knackar på dörren så har veckans bokbloggsjerka en säsongsrelaterad fråga.

Nu står snart julen för dörren och då är frågan vad du önskar dig för bokliga saker i julklapp?

Till vissa personer i min närhets frustration så önskar jag mig nästan ingenting alls i julklapp, varken bokliga saker eller ickebokliga saker. Dock har jag tipsat tomten om Gång på gång är skogarna rosa av Emily Dickinson. Jag har även önskat mig del två i Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar som kommer i januari, men eftersom jag fyller år i mitten av januari så kanske jag får den så istället.
Eftersom jag kommer att vara långledig i jul så hoppas jag på att biblioteksreservationstomten kommer med Ingrid Carlsbergs "Det står ett rum här och väntar på dig..." lagom till ledigheten.

torsdag 29 november 2012

Processen

Josef K vaknar en morgon (hans 30-årsdag dessutom) och upptäcker att han är arresterad, utan förklaring till vilket brott han är anklagad för. När Josef K försöker ta reda på vad det är som han är anklagad för så leder det till en vindlande färd genom rättsväsendets korridorer. Att det inte är en vanlig domstol där Josef K står inför rätta visar sig när kan kallas till den första rannsakningen, som visar sig hållas i ganska nergånget hyreshus. Trots att Josef K tar hjälp av bland annat en advokat så ökas hans desperation allt mer över den obegripliga process som han är indragen i och som gör hans tillvaro väldigt surrealistisk.
 
Jag har alltid trott att Franz Kafkas Processen är en tung bok att läsa (vill minnas att jag gav upp en gång på gymnasiet), men nu när jag tagit mig igenom den så visade det sig att den var bättre än jag trodde att den skulle vara. Jag drogs verkligen in i Josef K:s surrealistiska värld och kände hans desperation över att inte kunna påverka den process som han är indragen i. En stor bidragande orsak till att jag uppskattade Processen så mycket heter i och för sig Gerhard Hoberstorfer. Trots att jag gjort ett spontaninköp av boken i pocket (ett inte helt normalt handlande om man får tro omgivningens reaktioner) så lånade jag även ljudboken på biblioteket, vilket visade sig vara en vinstlott. Den som har läst in boken är skådespelaren Gerhard Hoberstorfer (som bland annat synts i Fasadklättraren, Rederiet och Torka aldrig tårar utan handskar) som visade sig vara en av de bästa ljudbokinläsare som jag lyssnat på. Han gav verkligen texten liv och jag kunde inte sluta lyssna. Dessvärre så verkar det inte som Gerhard inte läst in så många böcker, så nu får jag skynda mig till biblioteket för att låna Bram Stokers Dracula, som verkar vara den enda titeln som han läst in utöver Processen.
 
Tanken var för övrigt att jag skulle läsa Processen med P1sbokcirkel, men klarade i vanlig ordning inte av att dela upp läsningen. Det roliga med att hänga på bokcirkeln är att det så blir av att jag läser klassiker som jag annars inte skulle ha kommit på att läsa. Bara i höst har det blivit både Processen och Den store Gatsby.

onsdag 28 november 2012

Vardagsglädje

Ibland så dyker det upp små glädjeämnen i vardagen, som att hitta ett nytt nummer av favorittidningen Vi Läser på hallgolvet när man kommer hem från en lång dag på jobbet.

Jag glädjer mig även åt nyheten att min favoritserie Downton Abbey kommer att få en fjärde säsong. Synd bara att det är ett helt år tills de avsnitten visas på tv.

tisdag 27 november 2012

Novemberläsning


November började som en riktigt stark läsmånad och jag fick öppna anteckningsboken, där jag skriver in alla böcker jag läser, oftare än vanligt för att skriva in en ny titel. Sedan har lästakten stannat av. Det kan bero på att jag för tillfället läser en ganska tjock bok som inte är speciellt bra, vilket gör att den blir liggande medan jag fastnat framför datorn eller tvn. Jag har dock lyssnat på Franz Kafkas Processen som ljudbok och håller på och filar på en recension (inklusive en hyllning av Gerhard Hoberstorfers inläsning). Sedan ska jag se om jag hittar någon annan bok som känns mer inspirerande.

måndag 26 november 2012

Augustvinnare

Idag har vinnarna av Augustpriset presenterats och i år gick priset till;

Årets svenska skönlitterära bok
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg

Årets svenska fackbok
"Det står ett rum här och väntar på dig..." av Ingrid Carlberg

Årets svenska barn- och ungdomsbok
ABC och allt om D av Nina Ulmaja

Jag har inte läst någon av böckerna, men både Göran Rosenberg och Ingrid Carlberg finns med på listan över böcker som jag vill läsa någon gång i framtiden.

fredag 23 november 2012

Bokbloggsjerka 23-26 november

Äntligen fredag och dags för veckans bokbloggsjerka. Den här veckan var min första tanke att det var en lite klurig fråga, men det gick ändå snabbt att komma på ett svar.

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en. 

Min lista blev en blandning mellan nya och äldre författare som jag listat utan inbördes ordning


Peter Høeg – Föreställning om det 20:e århundradet och De kanske lämpade

Maria Gripe – Tordyveln flyger i skymningen

Haruki Murakami – Fågeln som vrider upp världen

Jane Austen – Stolthet och fördom
 
Vilhelm Moberg – Utvandrareposet

Kristina Sandberg – romanerna om Maj, Att föda ett barn och Sörja för de sina

Joyce Carol Oates – Dödgrävarens dotter

Peter Englund – Tystnadens historia och andra essäer

Åsa Larsson – Till dess din vrede upphör

Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar

onsdag 21 november 2012

Olle-nyheter

Idag har jag nåtts av nyheten att min stora idol Olle Ljungström kommer att släppa en ny skiva i vår och han kommer att ge sig ut på en turné (tyvärr inte kommer i närheten av Östersund). Skivan kommer enligt uppgift att ha titeln Släng in en clown och jag hoppas att den blir bättre än den förra skivan Sju, som jag inte tycker är en av hans bättre. Det kommer även en ny samlingsskiva, Så mycket bättre Olle Ljungström, snart som även kommer att innehålla låtar från tv-programmet Så mycket bättre på TV4, där Olle är aktuell nu i höst. I väntan på den nya skivan så kommer jag att lyssna på mina favoritskivor med Olle (Olle Ljungström, Världens räddaste man, Tack och Det stora kalaset) och håller tummarna för att han ska komma även till Östersund (eller i alla fall någonstans i närheten).

lördag 17 november 2012

Mannen som gick upp i rök

Det är sommar i Stockholm och Martin Beck ser fram emot att semestern ska börja så att han kan åka ut till familjen som är på sommarnöje i skärgården. Lyckan blir dock kortvarig, 24 timmar närmare bestämt. Den svenske journalisten Alf Mattsson har försvunnit spårlöst i Budapest och Martin Beck får avbryta sin semester för att åka dit och leta efter honom. Till sin hjälp har han sin kollega Lennart Kollberg och den ungerska poliskommissarien Szluke. När Beck kommer till Budapest så upptäcker han snart att han är skuggad, samtidigt som det inte finns några spår av vart Alf Mattsson tagit vägen.
 
Mannen som gick upp i rök är Maj Sjöwalls och Per Wahlöös bok om Martin Beck. Precis som i Roseanna som jag lyssnade på för några veckor sedan så är Mannen som gick upp i rök en riktigt bra deckare med en historia som håller hela vägen (till skillnad från t ex Sandmannen). Eftersom Gunvald Larsson ännu inte har visat sig i böckerna, så hoppas jag att han dyker upp i nästa bok, Mannen på balkongen.

fredag 16 november 2012

Bokbloggs jerka 16-19 november

Frågan i den här veckans bokbloggsjerka är av det lite klurigare slaget;

Nämn en titel som du ”går igång på,” på ett antingen positivt eller negativt sätt.

Efter en del funderande så kom jag fram till att den boktitel som jag går igång mest på är Emily Brontës Wuthering Heights. När jag säger Wuthering Heights (vilket jag gjort tyst för mig själv lite för många gånger på jobbet idag) så ser jag framför mig böljande brittiska hedar där diset sveper över kullarna. Jag tycker även att Wuthering Heights rullar så fint på tungan och ger en romantiskt och poetisk känsla.

måndag 12 november 2012

Sandmannen

En ung man hittas gående på en järnvägsbro, han är medtagen, nerkyld och har legionärssjukan. Det visar sig snart att han varit försvunnen i 13 år och dödförklarad 1 7 år. Den unge mannen är seriemördaren Jurek Walters sista offer. Jurek Walter greps för 13 år sedan av polisen Joona Linna och har sedan dess suttit isolerad på en rättspsykiatrisk anstalt. Ett oväntat vittnesmål från mannen gör att det är det är bråttom att hitta vart han hållits fången under alla år. Det innebär även att man måste få in någon på anstalten som kan etablera en kontakt med Jurek Walter.
 
Sandmannen är den fjärde boken som författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril ger ut under pseudonymen Lars Kepler. I den här boken rätas en del av de frågetecken som funnits i de tidigare böckerna runt huvudkaraktären Joona Linna, vilket hör ihop med Jurek Walter. I vanlig ordning när det gäller Lars Kepler så är språket bra och har ett driv, vilket tillsammans med spänningen gör det svårt att lägga ifrån sig boken. När jag väl hade börjat läsa så kunde jag inte sluta förrän alla 518 sidorna var lästa (vilket straffade sig med drömmar med ett visst seriemördartema och trötthet på jobbet idag). Historien fungerar bra under de första 400 sidorna, men under de sista 100 sidorna så tycker jag tyvärr att berättelsen spårar ur ganska ordentligt, vilket är synd.

söndag 11 november 2012

Jag ringer mina bröder

En bil har exploderat i centrala Stockholm och vi får under 24 timmar följa Amor som paranoid irrar omkring i staden för att byta ett borrhuvud. Han känner sig uttittad på grund av sitt utseende och tror att omgivningen ser honom som en misstänkt. Vi får följa Amors tankar och de telefonsamtal han har med sina bröder, vilka han än uppmanar göra sig så anonyma som möjligt och sedan till att gå ut på gatorna.
 
Jag ringer mina bröder är den första bok som jag läser av Jonas Hassen Khemiri (jag tillhör den lilla skaran som inte läst hans debutroman Ett öga rött) och jag är väldigt imponerad det gedigna hantverket. Boken tog tag i mig och från första sidan och jag läste nästan hela i ett svep. Texten är verkligen väl genomarbetad och innehåller inget onödigt. Den tar även upp ett viktigt ämne i vårt samhälle.

lördag 10 november 2012

Hundar, hus och hjärtats längtan

Sedan Juliets älskade man Ben dog oväntat så har hon isolerat sig i huset där hon sitter framför tvn hela dagarna och försöker följa råden i självhjälpsböcker för att komma över den värsta sorgen. När Juliets mamma Diane lyckas locka med henne ut på hundpromenader så händer det något och det dröjer inte länge förrän hon har ansvar för en hel rad hundar, katter och krukväxter i området. Juliet börjar även långsamt renovera huset tillsammans med hjälp av grannen Lorcan som bor tillsammans med den högljudda rockfamiljen Kelly. Juliets syster Louise däremot lever ett på ytan helt perfekt liv med man och barn, men det saknas värme och gemenskap i äktenskapet.
 
Ibland känns det bra att läsa böcker som är lite förutsägbara och där man vet att allt kommer att sluta lyckligt. Lucy Dillons andra bok på svenska, Hundar, hus och hjärtats längtan, är en sådan bok, precis som hennes förra bok Ensamma hjärtan och hemlösa hundar var. Berättelsen innehåller inga egentliga överraskningar, men den har en mysig känsla och är en av de bättre chick-lit böckerna som jag läst på länge.

fredag 9 november 2012

Bokbloggsjerka 9-12 november

Det är äntligen fredag och det har blivit synonymt med Bokbloggsjerka för mig. Veckans fråga är lite klurig;

Har du en ”guilty pleasure” eller en favorit som eventuellt kan förvåna oss jerkare?

Jag har inte några särskilda "guilty pleasures", i alla fall inga som jag skäms över

torsdag 8 november 2012

Bokresan

Nu när mörket är här och den långa norrländska vintern ligger framför mig så har känt ett tag att jag skulle behöva något att se fram emot i slutet av vintern. Ett tag så verkade som att det det var en hälso/träningsresa till Kanarieöarna var det bästa alternativet. Sedan kom räddningen genom att Breakfast Book Club planerar ännu en Bokresa i april. Även om jag försöker leva ett lite hälsosammare liv, så passar en bokresa mig mycket bättre än en träningsresa. Dessutom så var det väldigt trevligt förra gången.

lördag 3 november 2012

Roten till det onda

När jag nyligen läste Peter Robinsons nya deckare med DCI Banks, Watching the dark, så försökte jag reda ut vilka böcker om Banks som jag läst och inte, vilket inte direkt underlättas av att jag läst några i svensk översättning och några på engelska. Det visade sig att jag inte hade läst Roten till det onda som kom på svenska 2011, som kom på engelska redan 1997 med titeln Dead right. Tanken på att det stod en oläst bok om min favoritpolis Alan Banks i hyllan på biblioteket kändes märklig, så jag skyndade mig dit för att låna den.
 
En regnig lördagskväll hittas en död ung man i Eastvale och det polis till en början tror är ett fylleslagsmål som gått snett visar sig snart ha betydligt mer komplicerade bakomliggande orsaker med kopplingar till en ljusskygg rasistisk organisation. Eftersom Roten till det onda utspelar sig innan En ovanligt torr sommar, som var den första boken i serien som översattes till svenska, så är det som att ta ett kliv bakåt i tiden. Här är Banks fortfarande gift med Sandra, Annie Cabbot har inte kommit till Eastvale än och det finns ett par referenser till psykologen Jenny Fuller, som Banks hade ett inte okomplicerat förhållande till i början av serien.
 
Efter att ha läst en bok på engelska och en bok i svensk översättning av samma författare efter varandra med väldigt kort tid emellan så tycker jag att det finns en skillnad i flytet i språket mellan böckerna. Det känns som att en del av flytet som gör Robinson så trevlig att läsa på engelska har försvunnit i alla fall den här svenska översättningen och språket känns platt och lite tråkigt. Sedan så kändes det lite märkligt att backa 15 år tillbaka i Banks liv till tiden innan hans fru lämnade honom. Banks smak vad det gäller musik och alkohol har inte ändrats särskilt mycket under åren, men han har i alla fall slutat röka. Vad gäller historien så hör den inte till de bättre och är så pass komplicerad att jag inte kände mig särskilt mycket klokare när jag läst den sista sidan.

fredag 2 november 2012

Bokbloggsjerka 2-5 november

Äntligen är det fredag och förutom att arbetsveckan går mot sitt slut så är det även dags för ännu en bokbloggsjerka. Den här veckan så är det en ganska kort och enkel fråga;

Veckans fråga lyder kort och gott: vad ska du ägna dig åt för bokliga aktiviteter under Halloween helgen?

Jag har faktiskt inga särskilda planer för helgen, så det kommer nog att finnas en del tid att ägna åt bokliga aktiviteter, så som läsning av böcker som så snällt ligger här hemma och väntar på sin tur. Sedan så finns det ett par saker som inte är fullt så bokliga som jag ser framemot i helgen, dels säsongspremiären av Downton Abbey imorgon kväll och Så mycket bättre där det är dags för min store idol Olle Ljungström att vara huvudperson. Det kan nog bli en del tedrickande också känns det som.

torsdag 1 november 2012

Spontaninköp

I helgen som var så gjorde jag en spontanbeställning från AdLibris och det blev den kanske något udda kombinationen av Franz Kafkas Processen och Lucy Dillons Hundar, hus och hjärtats längtan. När berättade om mina spontanköp på jobbet så tittade kollegorna konstigt på mig och hävdade att det inte är normalt att spontanköpa Franz Kafka. Det hjälpte inte särskilt mycket när jag började prata om P1s bokcirkel som drar igång om några veckor.