fredag 31 mars 2017

Bokbloggsjerka 31 mars – 3 april

Det är fredag och det betyder att det är dags för veckans bokbloggsjerka

Hur viktigt är det med research tycker du? Kan det bli för mycket ibland, stör det dig när författaren inte verkar ha någon aning om vad denne skriver, etc.


Jag tycker om research och tycker sällan att det blir för mycket. Det beror också på vilken typ av bok det är, om det till exempel är en bok som utspelar sig i en historisk tid så vill jag att de yttre händelserna stämmer, särskilt om man blandar in verkliga personer. Jag tycker också att författare bör kolla upp geografiska fakta om de skriver om platser som de inte är bekanta med för att till exempel undvika att en person som bor i Jämtland åker till Luleå för att flyga till Arlanda. 

torsdag 30 mars 2017

Helgfrågan v. 13

Det börjar närma sig slutet på veckan och det har blivit dags för helgfrågan hos Mias bokhörna och den här gången består den av två frågor.

Har du någon form av läsplanering?
Nej, jag brukar inte göra någon långsiktig planering av min läsning eftersom de få gånger jag försökt mig på så har det aldrig blivit som jag tänkt. Jag brukar hålla mig till att planera en bok framåt, fast inte ens det brukar alltid bli som jag tänkt.

Är det viktigt med en planering?

Eftersom jag inte är så duktig på att planera så tycker jag inte heller att det är viktigt. 

Olikhetsutmaningen: liv och död

Den här veckans olikhetsutmaningen hos enligt O handlar om orden liv och död.

Ordet liv får representeras av Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson, en berättelse om förmågan att överleva mot alla odds.

Ordet död får representeras av Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell som handlar om när aids kom till Sverige och skördade många dödsoffer.


Som en liten bonus vill jag nämna Att hela de levande av Maylis de Kerangal, en bok som jag inte kunde bestämma mig för att om den passade in på liv eller död. Boken handlar om nittonårige Simon som blir hjärndöd efter en bilolycka och vars familj bestämmer sig för att donera hans organ, vilket ger liv till andra.

onsdag 29 mars 2017

Mina hjältinnor

Under en pilgrimsfärd till heden som var inspirationen till Emily Brontës Svindlande höjder börjar Samantha Ellis och hennes bästa vän Emma diskutera vilken som är den bästa hjältinnan Cathy i Svindlande höjder eller Jane i Jane Eyre. Diskussionen väckte en tanke hos Ellis och hon bestämmer sig för att läsa om sina favoritböcker från barndomen för att se om de verkligen är de feministiska förebilder som hon minns dem som. I en del fall leder omläsningen med nya ögon till att Ellis omvärderar en del karaktärer. Samtidigt som Ellis berättar om litteraturen så väver hon in berättelsen om sitt liv och uppväxten som irakisk jude i London, där släkten hamnade efter att ha flytt från Irak.

Även om jag inte läst särskilt många av de böcker som Ellis refererar till, så tycker jag väldigt mycket om boken och förstår vad hon menar med sina resonemang. Dessutom så är essäerna fyllda med humor och jag skrattade flera gånger under läsningen.


tisdag 28 mars 2017

Reader Problems Book Tag

Monika på Bokföring enligt Monika tycker att det har blivit dags för en enkät, och eftersom jag är förtjust i enkäter så kan jag bara hålla med.

1. Du har 20.000 olästa böcker i din bokhylla, hur bestämmer du vad du ska läsa?
Nu har jag ju inte 20000 olästa böcker hemma och jag försöker hålla nere antalet olästa böcker så gått det går. Jag går efter vad jag är sugen på att läsa, men recensionsex och bibliotekslån har en tendens att gå före i kön.

2. Du är halvvägs genom en bok och du känner inte något för den. Ger du upp läsningen eller läser ut den?
Är det en riktigt dålig bok så skulle jag inte komma halvvägs i boken eftersom jag skulle ha gett upp långt innan dess eftersom jag inte har tålamod med dåliga böcker.

3. Slutet av året kommer med stormsteg och du har inte avslutat din läsutmaning. Försöker du läsa ikapp och hur i så fall?
För att slippa hamna i den situationen så håller jag nere antalet utmaningar. Ett år när jag var väldiga nära 100-strecket började jag taktikläsa tunna böcker för att vara säker på att nå 100 böcker på ett år.

4. Omslagen på böcker i en serie du älskar matchar inte, hur hanterar du det?
Jag har inga problem med att böckerna har omslag som matchar.

5. Alla omkring dig hypar över en bok du inte gillar. Vem bondar du med som har liknande känslor?
Min erfarenhet är att det alltid finns fler som inte gillar en hypad bok, fast ibland får man leta lite efter själsfrände.

6. Du läser en bok offentligt och känner hur du börjar gråta. Hur hanterar du det?
Det händer ibland att jag gråter medan jag läser en bok, men det händer ganska sällan och jag försöker se till att vara hemma då. Skulle jag läsa en bok offentligt och upptäcka att det finns en risk för att den skulle få mig att börja gråta så skulle jag lägga undan den till ett bättre tillfälle.

7. Uppföljaren till en bok du älskar har precis kommit ut men du har glömt vad som hände i förra boken. Läser du om boken innan du går vidare?
Jag har inte tid för att läsa om böcker, så jag hoppas att jag blir påmind om vad som hände i den förra boken under läsningen.

8. Du vill inte att någon ska låna dina böcker, hur säger du på ett trevligt sätt nej till någon som frågar?
Jag lånar numera bara ut böcker till närmaste familjen eftersom jag vill vara säker på att få tillbaka dem.

9. Du har plockat upp fem böcker den senaste månaden men inte kommit någonvart med dem. Hur kommer du över en lässvacka?
För det första så försöker jag att inte stressa upp mig över en lässvacka eftersom jag vet att den kommer att gå över så småningom. Det bästa sättet att komma ur en lässvacka brukar vara genom att läsa något lättsamt för att komma igång igen.

10. Det är många böcker som har kommit ut och som du bara måste läsa, hur många böcker köper du?
Jag köper generellt sett inte så många böcker, en del får jag som recensionsex och sedan lånar jag en hel del på biblioteket, särskilt som fler böcker kommer som e-böcker på biblioteket samtidigt som de släpps.

11. Efter du har köpt alla de där böcker du bara måste läsa, hur lång tid sitter de i din bokhylla innan du faktiskt läser dem?

Antingen blir de lästa på en gång eller så kan de bli liggande ett bra tag.

Veckans utmaning: Din bästa plats i Sydsverige

Den veckan handlar det om Sydsverige hos Kulturkollo och frågan i veckans utmaning lyder;
I veckans utmaning vill jag att du berättar om en plats i Sydsverige (och här är vi generösa med definitionen) som du tycker mycket om eller har ett speciellt minne kopplat till. Har du dessutom ett kulturtips att koppla till platsen är det så klart en extra bonus.


Nu var det länge sedan jag besökte de södra delarna av vårt avlånga land och det är väldigt långt mellan gångerna. Annat var det när jag växte upp och familjens bilsemestrar allt som oftast gjorde ett stopp i Skåne (närmare bestämt Ödåkra utanför Helsingborg) för att hälsa på min faster med familj. Ett av mina starkaste minnen från besöken i Skåne var när min kusin skulle peka ut var Nils Poppe bodde varje gång vi åkte bil och eftersom hon pekade ut vartenda hus och alla blåa SAAB så var det uppenbart att hon inte hade en aning om var han bodde. Annars så minns jag att vi gick i bokskogar, badade i havet och besök på köpcentret Väla.

måndag 27 mars 2017

Tematrio - Tid i titeln

Det har blivit dags för veckans tematrio hos Lyran och den här gången handlar det om tid.


Berätta om tre romaner vars titel innehåller något som anspelar på tid!

Det har blivit dags för veckans tematrio hos Lyran och den här gången handlar det om tid.

Berätta om tre romaner vars titel innehåller något som anspelar på tid!

Tiden är inte än av Elin Boardy är den bok som jag håller på och läser just nu och den utspelar sig 1350, när digerdöden härjade i Europa.

Efter alla år av saknad av Peter Robinson var en av de första böcker om DCI Alan Banks som jag läste, fast det är den trettonde boken i serien. 

4.50 från Paddington är en av Agatha Christies deckare med Miss Marple där Mrs Gillicuddy blir vittne till ett mord som sker på ett tåg på ett parallellt spår.

söndag 26 mars 2017

Finna sig

När Anna blir mamma ändras hela hennes tillvaro och självuppfattning och hon börjar ta sin an rollen som mamma förutom rollen som hustru. Anna tänker hela tiden på hur uppfattats i andras ögon, på BB undrar hon om de andra papporna vill ha henne, på tunnelbanan tänker hon på om hon fortfarande är attraktiv i männens ögon och spelar upp små dramer för omgivningen. När hon tycker att äktenskapet inte har samma glöd som tidigare kommer Anna fram till att det verkar vara jobbigt med skilsmässa och att det vore enklare om mannen dog och varje gång han är sen börjar hon fundera på vilken klänning hon ska bära på begravningen. För att få lite spänning i tillvaron skaffar sig Anna en älskare, den äldre kulturmannen Ivan.


Finna sig är Agnes Lidbecks väldigt starka debutroman om Anna som lever sitt liv genom att utplåna sig själv genom att ägna sig åt att ta hand om männen i sitt liv, mannen, sonen och älskaren, och försöker vara den bästa hustrun, mamman och älskarinnan som hon kan vara. Även om boken inte är särskilt tjock sett till antalet sidor så ryms det mycket ångest i berättelsen och jag vill ibland ruska om Anna och säga åt henne att skärpa sig. 

lördag 25 mars 2017

Olikhetsutmaningen: regn och sol

Den här veckans olikhetsutmaningen hos enligt O är lite försenad, men när den nu är här så handlar den om regn och sol, vilket är passande så här års.

Regn får representeras av Förnuft och känsla av Jane Austen, där det finns två viktiga scener som utspelar sig i regn och berör förhållandet mellan Marianne och Willoughby. Den första är när Marianne är ute på en promenad i regnet och gör illa foten när hon snubblar. Det är då Willoughby dyker upp på sin häst, eskorterar henne hem och de förälskar sig i varandra. Den andra scenen utspelar sig när systrarna Dashwood är på väg hem från London efter att Mariannes hjärta krossats av Willoughby, när han istället väljer att gifta sig med en annan för hennes pengars skull. Marianne ger sig ut i regnet, blir genomblöt och nedkyld så att hon blir sjuk och är nära att dö.


I det här fallet får sol representeras av Stål av Silvia Avallone, som utspelar sig en stekhet sommar i den italienska industristaden Piombino. Det faktum att jag läste boken under ett parasoll på min stekheta balkong gör att den för mig är än mer associerad med sol och värme.

Halva bokreapriset

När det är halva priset på bokrean kan det hända att det följer med ytterligare en bok hem. Den här gången blev det paradisbaden av Akli Tadjer, och jag hoppas att den är lika bra som tangodrottningen som jag läste i höstas.

fredag 24 mars 2017

Bokbloggsjerka 24 – 27 mars

Det är fredag och dags för veckans bokbloggsjerka

Har någon av de författare som du följer bidragit till en tv-serie/film, om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?

Vad jag kan komma på så är det ingen av mina favoritförfattare som varit aktivt involverad i skapande av någon film eller tv-serie, i alla fall inte när gäller deras egna böcker. Den norske författaren Erland Loe har skrivit manus till en tv-serie, men den har så vitt jag förstått ingenting med hans böcker att göra.


torsdag 23 mars 2017

Helgfrågan v.12

Det börjar närma sig slutet på veckan och det betyder att det blivit dags för helgfrågan hos Mias bokhörna.
Titeln som har en sådan avgörande faktor för att man blir nyfiken på en bok? Alltså hur viktig är titeln på boken?


På samma sätt som en boks omslag kan vara lockande så bidrar även en intressant eller rolig titel till att skapa ett initialt intresse för boken, även om det inte betyder att jag kommer att läsa boken. Jag kan tycka att det ganska ofta är så att när en bok har en extra rolig titel som väckt min nyfikenhet så har blivit lite besviken på själva boken. Fjolårets läsning bjöd på ett par riktigt bra titlar som Lyckliga människor läser och dricker kaffe av Agnès Martin-Lugand och Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamson.

onsdag 22 mars 2017

Madrid nästa!

I början maj kommer att jag åka till Madrid med Breakfast Book Club. Det blir en långhelg och ser jag verkligen fram emot. Nu har jag beställt och fått boken som vi ska läsa och diskutera, Leaving the Atocha Station av Ben Lerner, och en reseguide så nu kan förberedelserna börja på allvar.

tisdag 21 mars 2017

Veckoutmaning: Personer, saker & händelser som förändrade världen

Den här veckan handlar det om att förändra världen hos Kulturkollo och veckans utmaning består av flera frågor kring ämnet

Berätta om en verklig person som förändrat världen och/eller är en viktig förebild för dig.
En av de mest fascinerande personerna som jag läst om är Raoul Wallenberg, som blev en av 1900-talets mest oväntade hjältar. Wallenberg är arkitekten som drev en importfirma när han skickades till Budapest, där blommade ut och räddade livet på tusentals judar, ofta rent handgripligen.

Välj en uppfinning som du inte kan leva utan och/eller något du önskar skulle uppfinnas.
Det finns väldigt många uppfinningar som jag skulle ha svårt att leva utan, som t ex hjulet, boktryckarpressen eller elektricitet. Även om jag växte upp i en tid utan datorer, mobiltelefoner eller internet, så skulle jag idag ha väldigt svårt att klara mig utan de sakerna.

Berätta om en historisk händelse som du tycker är viktig och/eller en historisk tid som fascinerar dig.

Jag har en förkärlek för medeltiden och då särskilt det sena 1300-talet och det tidiga 1400-talet, en period som var spännande, särskilt i den nordiska historien. Annars så är även 1700-talet intressant, bland annat för att det finns så mycket material från den tiden som gör att vi vet så mycket om hur människor (visserligen främst överklassen) levde. 

måndag 20 mars 2017

Tematrio - Vårtecken

Idag är det vårdagjämningen och våren är i antågande, vilket är något som Lyran tagit fasta på i veckans tematrio
Den här veckan är det officiellt vår. Och för en gångs skull kommer temat inte att vara begränsat till litteratur eller kultur. Alla svar är OK på frågan "vad har du sett för vårtecken hittills?"

Även om det inte varit mycket till vinter i år, så är det ändå lite för tidigt för att det ska ha kommit så många vårtecken till Östersund. Det har visserligen blivit betydligt ljusare ute och jag har börjat släppa ner persiennerna i vardagsrummet när solen blir för intensiv. (Läget på min lägenhet gör att solen ligger på så det blir olidligt varmt inne om inte persiennerna är nere halva året). Dessutom börjar det bli ganska blött och slaskigt.

Ett tecken på att det börjar bli vår, eller i alla fall att vårvintern är här, är att det under soliga dagar är väldigt många människor i Badhusparken, där man kan sola, fika eller ta en tur på isen med skidor, skridskor eller promenad (cykel fungerar också har jag sett).


Inom litteraturen är det tydligaste vårtecknet när Ronja skriker vårskriket i Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter. 

Brev till en nybliven förälder

2015 släpptes manifest Chimamanda Ngozi Adichie Alla borde vara feminister, som delades ut i alla gymnasieskolor. Nu följer hon upp med Brev till en nybliven förälder, som är manifest i femton punkter som är skrivet som ett brev till Adichies vän Ijeawele som precis fått ett barn som hon vill uppfostra feministiskt. Råden som ges rör både smått och stort och tillsammans utgör de en grundkurs i feminism. Det handlar både om hur samhället är format, vilka förväntningar vi har på barnen, vilka leksaker och kläder som vi köper till dem och hur vi pratar med barnen. Det är en intressant läsning, även om jag tycker att den kanske inte är fullt lika bra som Alla borde vara feminister

söndag 19 mars 2017

spökryttarna från ordebec

När en gammal dam dyker upp på polisstationen i Paris för att prata med kommissarie Adamsberg och berättar att hennes dotter har sett ”Spökryttarna” på en skogsväg utanför Ordebec i Normandie väcks ett intresse hos Adamsberg. ”Spökryttarna” är en är en grupp levande döda som är på jakt efter ostraffade brottslingar och de som syns bland dem brukar dö. Trots att Ordebec ligger utanför Adamsbergs jurisdiktion och att de har flera brådskande fall att lösa, så går Adamsberg med på att lösa fallet för att försöka hindra att de utpekade mördas.


Spökryttarna från Ordebec är den senaste boken i min läsning av alla Fred Vargas deckare om den egensinnige kommissarie Jean-Baptiste Adamsberg sedan jag upptäckte Vargas författarskap i somras. Det här är den femte boken som jag läser och nu är det bara två kvar (tills nästa bok kommer). Jag är väldigt förtjust i Adamsberg och hans udda samling kollegor, även om jag förstår att det inte skulle fungera i verkligheten med en polisstation där en polis somnar lite nu och då, en har flera nödförråd med mat, en är ett levande uppslagsverk som pimplar vin, en vars främsta förtjänst är att han har koll på allas kaffepreferenser och där det bor en tjock katt på kopiatorn (som måste bäras till och från sin matskål på en annan våning). I likhet med de andra böckerna så finns det här ett element i berättelsen som lätt skulle kunna viftas bort som ren fantasi, som att det rider omkring ett gäng levande döda på jakt efter odömda brottslingar, men som Adamsberg tar på allvar. Den här gången löser man även parallellt ett par andra fall som är mer jordnära. 

lördag 18 mars 2017

Bästautmaningen - Saint Patrick's day

Igår var det Irlands nationaldag Saint Patrick’s och därför undrar Lyran den här veckan vilken som är vår irländska favoritförfattare eller roman som vi läst.


En av mina favoritförfattare genom åren har varit Marian Keyes, som har skrivit många bra böcker. Min favorit är nog This charming man (En förtjusande man på svenska).

fredag 17 mars 2017

Helgfrågan v. 11

Veckan går mot sitt slut och det har blivit dags för helgfrågan hos Mias bokhörna och veckans fråga lyder;
Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?


Jag vet inte om omslaget har något större betydelse för om jag köper en bok, däremot så kan ett fint omslag göra så att jag dras till boken och läser på baksidan, vilket jag kanske inte skulle ha gjort om jag inte tyckte om omslaget. Även om kan dras till en bok på grund av dess omslag, måste även innehåller locka för att jag ska köpa en bok. 

torsdag 16 mars 2017

Olikhetsutmaningen: rik och fattig

Det har blivit dags för den andra veckan i enligt Os olikhetsutmaning och den här gången gäller det att presentera två böcker, filmer, tv-serier eller annan kultur, där en passar ihop med ordet rik och en med ordet fattig. Eller som innehåller både och.

Den första bok som jag kom att tänka på när jag tänkte på fattig var Harry Martinsons självbiografiska roman Nässlorna blomma, där den unge Martin Tomasson säljs på auktion tillsammans med sina syskon efter att de blivit föräldralösa. Det är svårt att tänka sig en fattigare start på livet, både ekonomiskt och känslomässigt, än att bli såld på auktion till den som ville ha lägst ersättning för att ta hand om en.


Lika lätt som jag hade att komma på en bok som passar ihop med ordet fattig, lika svårt hade jag att komma på en bok som passar ihop med ordet rik. Till slut fastnade jag för Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald där Nick Carraway berättar om sin granne i West Egg, den mystiske miljonären Gatsby som har storslagna partyn i sin herrgård som han själv inte är med på. Jag gillar både boken och Baz Luhrmanns filmatisering från 2013 med Leonardo DiCaprio som Gatsby.

Med dig vågar jag allt

En gycklare flyr hals över huvud med en skatt gömd i munnen. En hjälte från stormaktstiden sitter i sitt hemliga torn i Stockholm och funderar över meningen med livet. En förklädd präst lovar sin älskade evig kärlek i kyrkans mörker. En spetälsk sörjer sin familj som dog i pesten. En flicka som lever 2112 längtar till det idylliska 2000-talet.

Med dig vågar jag allt är en roman som rör sig fram och tillbaka över 1000 år och där vi möter olika livsöden som alla älskar, hatar, fruktar, drömmer, vinner och vad det är som gör att de vågar ta steget ut i det okända. Det finns även ett par röda trådar som binder samman berättelserna. Det är ett intressant grepp som författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom tar för att visa att vi alla genom historien bara är människor och att vissa saker inte förändrats på 1000 år.


Historiska Media skickade boken

onsdag 15 mars 2017

Grejen med substantiv och pronomen

Grejen med substantiv och pronomen är uppföljaren till Grejen med verb från 2014, där Sara Lövestam visade ett annat sätt att närma sig grammatik på. Jag hör till dem som inte var så förtjust i grammatik i skolan eftersom jag hade svårt att hålla reda på alla reglerna (särskilt i den tyska grammatiken), men Lövestams böcker får mig att se grammatik på ett nytt sätt. Eftersom jag generellt har bättre koll på substantiv och pronomen än på verb och adjektiv (jag har alltid haft svårt att komma ihåg vad som är vad av dem) så hade lite lättare att till mig den här boken jämfört med den förra. Nu har jag fått lära mig varför vissa ord inte går att böja i plural och varför andra ord bara finns i plural (som t ex kläder), olika kasus, vilka nosisterna är och vad en nominalfras är.


Piratförlaget skickade boken

tisdag 14 mars 2017

Veckoutmaning: Verkligheten vs overkligheten

Den veckan handlar det om verkligheten och overkligheten hos Kulturkollo och veckans utmaning lyder;

Vad föredrar du inom litteratur, film, poesi, konst – helt enkelt inom all kultur, verkligheten eller overkligheten? Varför föredrar du det ena eller det andra? Eller vill du befinna dig i båda? Ge gärna också tips till oss andra.

Jag tycker om att befinna mig både i verkligheten och overkligheten både i litteratur och i film/tv-serier. Ibland vill jag läsa eller titta på något som behandlar verkligheten och ibland vill jag läsa eller titta på något som behandlar overkligheten. Jag är även ganska förtjust i filmer och böcker som rör sig både i verkligheten och overkligheten, eller där berättelser utspelar sig i verkligheten, men där det händer overkliga saker. Maria Gripe var duktig på det (både Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia – en sällsam historia) och en annan favorit är Haruki Murakami, som lyckas med att skriva berättelser där torrlagda brunnar är en portal till en annan dimension (Fågeln som vrider upp världen) och där man pratar med katter och det regnar makrill och iglar (Kafka på stranden) utan att det känns det minsta konstigt.

måndag 13 mars 2017

Tematrio - från/i havet (eller annat vatten)

Den här veckan har Lyran försökt hitta på ett klurigt tema till tematrion,
Berätta om en bok/dikt/text vars titel innehåller något från havet (eller annat vatten)!

Vi, de drunknade av Carsten Jensen är en släktkrönika skeppare från den danska staden Marstal och deras förhållande till havet.

Vi kom över havet är Julia Otsukas fantastiska kollektivroman om de kvinnor som kom till USA från Amerika för att gifta sig med män som de aldrig träffat.


Kafka på stranden är Haruki Murakamis underbara roman om den unge Kafka Tamuras resa på jakt efter sin mor och syster. Här finns även en gammal man som pratar med katter och det regnar makrill och iglar från himlen.

lördag 11 mars 2017

Tio-listan - kvinnor om kvinnor

Den veckan är det ingen bästautmaning hos Lyran, istället vill hon att vi ska lista de tio bästa romanerna skrivna av kvinnor om kvinnor.

Kristina Sandbergs trilogi om Maj (Att föda ett barn, Sörja för de sina, Liv till varje pris) är en fantastisk berättelse om 1900-talet berättat utifrån en hemmafrus perspektiv.

Silvia Avallones debutroman Stål handlar om vänskapen mellan två unga kvinnor på väg ut i världen där de växer upp i en hård och skitig industristad i Italien.

Den danske författaren Hanne-Vibeke Holst har skrivit flera bra böcker om kvinnor, men de som gjorde att jag fick upp ögonen för henne var trilogin om journalisten Therese Skårup (Thereses tillstånd, Det verkliga livet, En lycklig kvinna).

I Neapelkvartetten (Min fantastiska väninna, Hennes nya namn, Den som stannar, den som går, Det förlorade barnet – kommer på svenska i juni) berättar Elena Ferrante om vänskapen mellan Lila och Elena från det att de är små och genom livet. De växer upp i en hård och fattig del av Neapel och det är bara Elena som får hjälp att ta sig därifrån genom att studera vidare, medan det väntar en annan framtid för Lila.

I Anna Laestadius Larsson 1700-talstrilogi som inleds med Barnbruden (Pottungen, Räfvhonan) får vi följa kvinnor från olika samhällsklasser, från det kungliga hovet till rodderskorna.

Alla Jane Austens böcker handlar om kvinnor och en av mina favoriter är Förnuft och känsla om systrarna Dashwood, som efter faderns död får leva på en väldigt liten inkomst och med förhoppningen om att gifta sig bra. De två äldsta systrarna Elinor och Marianne är varandras motsatser då Elinor är den lugna och förnuftiga, medan Marianne är mer impulsiv.

I Elin Olofssons tredje roman Gånglåt handlar om kända sångerskan Sonia ”Salida” Sallström som kommer hem till släktens gård i Gärningsberg, Jämtland för att skriva sin självbiografi. På gården bor nu hennes syster Gun-Britt som försörjer sig på lite av varje och Gun-Britts dotter Jenny som ska hjälpa sin moster med att skriva boken.

Sara Lövestams Tillbaka till henne är en berättelse som utspelar sig både i nutid och i början av 1900-talet. I nutid är den desillusionerade Hanna trött på sitt meningslösa liv och den irriterande pojkvännen, men när några gamla föremål hamnar hos henne börjar hon ta reda på var de kommer ifrån. Parallellt får vi följa folkskollärarinnan Signe som börjar engagera sig i rösträttskampen när den kommer till Tierp.

I Majgull Axelssons Aprilhäxan får vi följa Desirée, som på grund av sina funktionsnedsättningar lämnades till en institution som liten. Hennes tre systrar känner inte till henne, men Desirée kan följa deras liv genom att hennes speciella gåva som gör att hon som en gnista kan sitta i ett djurs eller en människas öga och se vad de ser. Hon vill veta vem av systrarna som stal hennes liv.


I Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson får vi följa tre generationers kvinnor i samma familj och deras liv som spänner över mer än hundra år och genom dem visas även hur samhället förändras.

fredag 10 mars 2017

Helgfrågan v. 10

Det har blivit dags att svara på veckans helgfråga hos Mias bokhörna
Nu är vi inne i mars, en vårmånad, ser inte så ut om man tittar ut genom fönstret. Denna månad och även nästa släpps en hel del nya böcker.
Vilken bok längtar du efter att läsa i vår? (Kan man nu inte bara nämna en, så kan man lista några.)

Som alltid så finns en del böcker som kommer nu i vår som jag ser fram emot att läsa som t ex Jo Nesbøs nya bok om Harry Hole, Törst,
Belinda Bauers De vackra döda,
Lucy Dillons nya bok Allt jag önskade
Och den nya boken från Per Hagman, Allas älskare, ingens älskling


Till sist vill jag nämna Någonstans brister himlen, den väldigt starka debutromanen från Erika Olofsson Liljedahl, som släpps i slutet av mars men som jag fått som förhandsexemplar. 

Andras vänner

En spontan grillfest med sex vuxna, tre barn och en hund en vanlig söndag. Vad kan hända? Något fruktansvärt händer under middagen som påverkar alla som var där på olika sätt. Clementine och Sam lever ett bra liv med sina två döttrar, Clementine är cellist och förbereder sig för en viktig provspelning och Sam har nyss börjar på sitt drömjobb. När Clementines barndomsvän Erika, som lever ett inrutat liv med sin man Oliver, nämner att de inbjudna till grannarna för att grilla tackar Sam och Clementine glatt ja för att de tänker att de kan lätta upp stämningen. Grannarna Vid och Tiffany är ett utåtriktat och socialt par som gärna ställer till med fest.

Andras vänner är den fjärde av Liane Moriartys böcker som kommer på svenska och det är en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Historien berättas från två olika håll, dels åtta veckor efter den ödesdigra dagen och dels dagen som ledde fram till det fruktansvärda som hände. Att det hänt något hemskt står klart från början, men det dröjer innan vi får veta vad det är som faktiskt har hänt. Jag tycker att de olika delarna av berättelsen hänger ihop på ett bra sätt och Moriarty klarar av att hålla spänningen uppe nästan hela vägen. Den del av berättelsen som utspelar sig åtta veckor efter händelsen präglas främst av den skuld som alla inblandade känner över det som hände.


Albert Bonnier Förlag skickade boken 

torsdag 9 mars 2017

Olikhetsutmaningen: nytt och gammalt

Enligt O drar idag igång en ny torsdagsutmaning som hon valt att kalla olikhetsutmaningen och den beskrivs så här;
Varje vecka presenterar jag ett motsatspar och jag vill att ni skriver om två böcker, filmer, tv-serier, författare eller andra kulturella företeelser som passar in på orden. Lätt som en plätt!

Så här den första veckan handlar det om att välja något nytt och något gammalt.

Det som får representera något nytt hos mig är inte en sprillans ny bok (den kom 2014), men Bad Feminist av Roxane Gay är ändå en av mina senast utlästa böcker. Det är en briljant essäsamling som bland annat tar upp kön, politik och etnicitet.


Som något gammalt väljer jag Pennskaftet av Elin Wägner, en bok som kom 1910 och handlar om kampen för kvinnlig rösträtt och kvinnors situation för drygt 100 år sedan. Tyvärr är vissa frågor fortfarande aktuella.

onsdag 8 mars 2017

Vända hem

I Ghana i slutet av 1700-talet växer två unga systrar upp utan att känna till varandras existens. Den ena blir bortgift med den engelske guvernören och den andra blir bortförd och såld som slav till Amerika. Det är inledningen på en vindlande släktkrönika som tar oss fram till nutiden genom att göra nedslag i varje generation. Det är en berättelse om slavhandelns två sidor, dels de som tjänade pengar på att sälja slavar och dels de som rycktes upp med våld och såldes som slavar, något som varje generation måste förhålla sig till på olika sätt. Det är också en berättelse om barn som blir övergivna på olika sätt och historien går via bomullsplantage i amerikanska Södern, inbördeskriget, kolgruvor, jazzklubbar, missionsstationer och knarkarkvartar.


Vända hem är Yaa Gyasis väldigt starka debutroman om två sidor av en släkt på varsin sida av Atlanten och slavhandeln. Det är en av de bästa böcker som jag läst hittills i år och det är en berättelse som är väldigt stark och som behandlar en viktig och hemsk del av mänsklighetens historia. Jag gillar att berättelsen består av nedslag hos olika personer i de sju generationerna och det sätt de för historien framåt, även om en del av ödena skulle kunna räcka till en egen roman. Jag kommer definitivt läsa mer av Gyasi i framtiden.

tisdag 7 mars 2017

Veckans utmaning: Minns ditt 90-tal!

Den här veckan handlar det om 90-talet hos Kulturkollo och veckans utmaning handlar om att minnas sitt 90-tal.

Det känns verkligen som att 90-talet var mitt årtionde eftersom det var då jag växte upp. Jag inledde 90-talet med att fylla 11 år och gick i fjärde klass och när det tog slut läste jag en grundkurs i historia på Mitthögskolan. Det var under 90-talet som jag gick från att vara ett barn till att ta de första stegen ut i vuxenlivet och det var då jag till stora delar formades. En sak som kom att prägla mina tonår var det politiska intresset som gjorde att jag blev aktiv i SSU under några år, vilket var en rolig tid då jag fick möjlighet att göra en massa saker som jag inte skulle ha gjort annars både på lokal- och riksnivå. Förutom att gå kurser, fick jag även planera och hålla i flera kurser, åka på läger och kongresser och vara första maj-talare ett par år. Jag minns att knäna skakade rejält under första maj-talet i Badhusparken i Östersund.


När det gällde drömmarna om vad jag ville göra i framtiden så gick jag från att vilja bli ridande polis eller veterinär (jag var en hästtjej) till att vilja bli advokat till att vilja historiker som Peter Englund. Någonting säger mig att var ganska ensam om att ha honom som stor idol när jag var 12–13 år. Nu tog livet en annan riktning och jag blev inte något av det jag drömde om, även om jag läste en grundkurs i historia på högskolan. Efter gymnasiet for jag till Lewes (utanför Brighton) i England för att gå en språkkurs på en termin och det blev min första erfarenhet av att klara mig själv.

En viktig sak för mig under 90-talet var musik och eftersom jag inte fick MTV förrän jag flyttade hemifrån 1999, så spelade jag in musikvideor när de visades på SVT (vilket inte var så ofta). Annars så spelade jag in blandband från radion, komplett med P3-jingeln och Kaj Kindvalls röst. Jag har faktiskt kvar ett av blandbanden och att lyssna på det är som att åka i en tidsmaskin till 1993. Jag började 90-talet med att lyssna på pudelrock lite längre än alla andra och upptäckte Europe i samband med deras skiva Prisoners in paradise, vilket var när de försvann från scenen (även om de gjort comeback sedan dess). Lite senare började jag lyssna en del på band som Metallica och Nirvana och drogs till grungen både när det gällde musik och klädstil (kängor, jeans och flanellskjorta passade mig som redan då var ointresserad av mode).
Mitt favoritband var det amerikanska grunge-punkbandet Soul Asylum, vars största var med Runaway train, en låt som handlar om sångarens depression även om man i videon efterlyste försvunna barn. Sångaren Dave Priner var även till viss del min stilikon i mitten av 90-talet och jag försökte få till hans frisyr genom att inte borsta håret på några veckor. Jag återupptäckte nyligen Soul Asylum när jag såg Hitlåtens historia på SVT om just Runaway train och har lyssnat ganska mycket på bandet de senaste månaderna.
Mot slutet av 90-talet kom först Suede
Och sedan Manic Street Preachers in i mitt liv och har stannat kvar. Manic Street Preachers upptäckte jag under min termin i Lewes 1998 när de fick en hit med If you tolerate this then your children will be next från skivan This is my truth tell me yours. Förutom att låttiteln är lång så handlar själva låten om spanska inbördeskriget, vilket inte är vanligt för en hit.

måndag 6 mars 2017

Tematrio - Kvinnor

Den här veckan är det internationella kvinnodagen och veckans tematrio hos Lyran handlar om kvinnor. Temat för trion den här veckan blir därför väldigt lätt, berätta om tre bra texter som handlar som kvinnor. Klassiker, lyrik, faktaböcker, elaka mammor, vackra häxor o s v välj själv! Eller blanda hejvilt.

En helt fantastisk bok om en fascinerande kvinna är Joyce Carol Oates roman Blonde om Marilyn Monroe, eller Norma Jean Baker som hon egentligen hette.

Julie Otsukas fantastiska kollektivroman Vi kom över havet handlar om de japanska kvinnorna som reste till USA för att gifta sig med män som de aldrig träffat och med en förhoppning om ett bättre liv.


Slutligen så väljer jag en biografi över en av de mest intressanta regenterna i svensk historia, Marie-Louise Flembergs Filippa engelsk prinsessa – svensk drottning. För de som inte känner till Filippa (1394-1430) var hon gift med Erik av Pommern, som var kung över Sverige, Norge och Danmark och lärdes upp av Eriks fostermamma drottning Margarete. Det var redan på den tiden välkänt att Filippa var en bättre regent än sin man, och han lämnade även över mycket makt till henne.

söndag 5 mars 2017

Bad Feminist

Bad Feminist av Roxane Gay är en bok som jag varit sugen på att läsa ett bra tag och när den kom på årets bokrea passade jag på att köpa den (tillsammans med några andra böcker som det inte blivit av att jag läst). Det är en essäsamling där Gay skriver om en rad olika ämnen som bantningsläger, Scrabbleturneringar (vilka verkar vara ganska speciella), våldtäktskultur, Hungerspelen, Femtio nyanser av honom, triggervarningar, Orange is the new black och om att gilla hiphop trots sexistiska låttexter. Gay är en fantastisk skribent och samlingen består av en rad essäer som alla är intressanta oavsett om de handlar kön, politik, etnicitet, populärkultur eller sex. Alla texter utgår från Gays devis att hon hellre är en dålig feminist än ingen feminist alls. Att hon är en dålig feminist beror på att hon inte vill bli satt på en piedestal eftersom de som placeras på piedestaler förväntas vara oklanderliga, och det är hon inte. Jag vill definitivt läsa mycket mer av Gay och kommer börja med hennes roman I vilt tillstånd som kom på svenska förra året.


fredag 3 mars 2017

Bästautmaningen - ödsliga hus

I den här veckans bästautmaning hos Lyran har hon hängt på Kulturkollos tema om karga och ödsliga platser och frågar helt enkelt vilken som är den bästa bok ni läst som utspelar sig i en fyr, ett ödsligt spökslott, en oåtkomlig fästning eller liknande.


En av de bästa böcker som jag läst som utspelar sig på en ödslig plats är Väggen av Marlen Haushofer. Fast när kvinnan i boken går och lägger på kvällen i sin kusins jaktstuga är det inte en särskilt ödslig plats, men när hon vaknar nästa morgon och det visar sig att alla andra människor försvunnit och det dykt upp en genomskinlig vägg blir tillvaron desto ödsligare.

torsdag 2 mars 2017

15 frågor om vårvintern

Johannas Deckarhörna tycker att det var ett tag sedan det senast cirkulerade en enkät bland bokbloggarna och har satt ihop en med 15 frågor om vårvintern. Jag gillar vanligtvis vårvintern när den strängaste vintern är över, det är fortfarande snö ute, solen börjar komma tillbaka och det börjar bli behagligare temperaturer ute. Jag har satt mina svar i fetstil.

Semlor eller våfflor? Semlor är väldigt gott, men jag tycker också om våfflor med sylt och grädde.

På spåret eller Sveriges mästerkock? Jag älskar På spåret och sitter beredd med appen varje fredagkväll för att kunna tävla mot lagen i burarna.

Bokrea eller pocketkampanj? Även om bokrean inte är vad det varit, så tycker jag ändå att den är lite speciell.

Längdskidor eller alpint? Jag har svårt att se charmen med att åka längd. Tittar dock på båda sorterna på tv.

Bokaktuella Camilla Läckberg (Häxan) eller Birgitta Ohlsson (Duktiga flickors revansch)?
Har läst Camilla Läckbergs böcker och det är troligare att jag läser hennes nya bok än Birgitta Ohlssons.

Tulpaner eller snödroppar? Det är trevligt med tulpaner

Vasaloppet eller Oscarsgalan? Vasaloppet går i alla fall på en tid då jag är vaken

Långkok eller hämtpizza? Jag tycker om att laga mat och tycker om att göra långkok när jag har tid. Äter väldigt sällan hämtpizza.

Klassiker eller nyutkomna böcker? Även om jag skulle vilja läsa fler klassiker så är det svårt att motstå de nya intressanta böckerna

Melodifestivalen eller P2-konsert? Jag har väldigt svårt för melodifestivalen nu för tiden

Pollenallergi eller blixthalka? Med broddar och försiktiga steg kan man i alla fall ta sig fram när det är blixthalka. Däremot så mår jag inte särskilt bra under pollensäsongen.

Böcker som utspelar sig i Paris eller i London? Det är svårt att motstå Paris, kanske för att jag velat åka dit i ganska många år nu utan att ha tagit mig iväg.

Ishockey eller bandy? Fast jag har egentligen inget intresse av något av dem

Bokaktuella Jo Nesbø (Törst) eller Johannes Anyuru (De kommer att drunkna i sina mödrars tårar)? Jag står i kö till Nesbøs nya bok och är nyfiken på hur det går för Harry Hole


Blåmesar eller domherrar? Domherrar är väl söta (och en av få fågelarter jag känner igen)

onsdag 1 mars 2017

Februari - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta årets andra läsmånad, februari och det har varit en bra månad med ganska många lästa böcker om flera som varit riktigt bra, som Erika Olofsson Liljedahls väldigt starka debutroman Någonstans brister himlen.

Levande och döda av Han Kang
After Hello av Mhairi McFarlane
Grejen med substantiv och pronomen av Sara Lövestam
Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl
Hjälp vad ska jag göra med räkorna av Thomas Järvheden 

Antal lästa böcker: 8
Antal pappersböcker: 6
Antal e-böcker: 2              
Antal böcker utgivna 2017: 4
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 1
Antal faktaböcker: 2
Antal seriealbum: 0
Antal kvinnliga författare: 6
Antal manliga författare: 2
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 7
Antal böcker lästa på engelska: 1
Antal böcker lästa på originalspråk: 5
Antal recensionsex: 3


Antal länder: 5 (Sverige, England, USA, Sydkorea, Frankrike)