onsdag 30 september 2020

September - en sammanfattning

 Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden september, en månad där det gått trögt med läsningen och där det inte blivit så mycket läst. Det mesta som jag har läst har varit svenskt fluff där man redan från början förstår ungefär hur det kommer att sluta.

 

Bokskåpets hemlighet av Frida Skybäck

Mitt hemliga liv av Jenny Fagerlund

Kaninboken av Martin Heap

Hemligare kan ingen vara av Ewa Klingberg

De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante

 

Antal lästa böcker: 5

Antal pappersböcker: 4

Antal e-böcker: 1

Antal ljudböcker: 0

Antal böcker utgivna 2020: 4

Antal klassiker: 0

Antal deckare: 0

Antal faktaböcker: 0

Antal serier: 1

Antal poesi: 0

Antal kvinnliga författare: 4

Antal manliga författare: 1

Antal kvinnlig och manlig författare: 0

Antal böcker lästa på svenska: 5

Antal böcker lästa på engelska: 0

Antal böcker lästa på originalspråk: 4

Antal recensionsex: 0

 

Antal länder: 3 (Sverige, England, Italien)

 

måndag 28 september 2020

Kaninboken

 

Jag har länge varit förtjust i Martin Heaps bilder med kaniner i olika situationer som ibland dyker upp i DN och när jag upptäckte att det finns en hel bok med kaninbilder så var jag tvungen att beställa den. Det är en bok fylld med charmiga bilder på kaniner, även om en del av dem är lite makabra. Boken är uppdelad i kapitlen Konstkaniner, Historiska kaniner, Kungliga kaniner, Kulturkaniner och Bibliska kaniner. Den läsande Kaninens betyg är 5 morötter av 5 möjliga.


Ett exempel på en Konstkanin


Ett exempel på en Historisk kanin

fredag 25 september 2020

Hemligare kan ingen vara

                                                         

Det har nu gått ett drygt år sedan Sandra kom till Tranås för att hjälpa sin moster med den konkursmässiga begravningsbyrån Tranan. Nu har begravningsbyrån kommit på fötter igen och Sandra har blivit delägare i det anrika familjeföretaget. En dag hittar Sandra en kartong i källaren som bland annat innehåller en mystisk portfölj. Innehållet i portföljen väcker Sandras intresse och hon kan inte släppa det utan att gå till botten med mysteriet. När det verkar som att byrån hittills största uppdrag trots allt inte är avslutat börjar Sandra ändå att tvivla på om hon gjorde rätt i att stanna.


Hemligare kan ingen vara är författaren Ewa Klingbergs femte bok i serien om begravningsbyrån Tranan. Jag tycker att det är en mysig bokserie där allt puttrar på och där alla bekymmer som dyker upp brukar lösa sig så småningom. Det här sådan bok som ger en trevlig underhållning för stunden, men som inte stannar kvar så länge. Det kommer snart även en sjätte del, där jag gissar att det som inte löstes ut i den här boken får sina svar.

tisdag 22 september 2020

De vuxnas lögnaktiga liv

 

Giovanna är på gränsen mellan barn och tonåring när hon råkar höra att hennes pappa säger att hon är ful. När Giovanna försöker förstå vem hon håller på att bli när utseendet ändras. Hennes vilsenhet gör att hon tar kontakt med sin faster Vittoria som introducerar henne till en annan sida av Neapel, en sida som är mer tygellöst och som den finare delen av staden uppe på kullarna fruktar och avskyr. Giovanna försöker hitta sin plats i någon av världarna, men verkar inte kunna hitta något svar på något av ställena.

De vuxnas lögnaktiga liv är den första boken som den italienska författaren Elena Ferrante skriver efter den stora succén med Neapel-kvartetten (Min fantastiska väninna, Hennesnya namn, Den som stannar, den som går, Det förlorande barnet) om vännerna Elena och Lila. Det här är en bok som har blivit hyllad från en massa olika håll, men för mig har det tagit ovanligt lång tid att läsa boken. Jag vet inte om felet har legat hos mig eller Ferrante, eller så har bara timingen varit dålig. Det är inte ett bra tecken när jag pausar en bok (som inte är en riktig tegelsten) för att läsa andra böcker. Det är egentligen inget fel på berättelsen, men jag har bara inte fått något flyt i läsningen.

lördag 19 september 2020

Mitt hemliga liv

 

När Moas farmor dör visar det sig att hon har testamenterat sin lägenhet på Södermalm i Stockholm till henne. Dessutom behöver hon ta hand om farmors hund Iris. Lägenheten är sliten och fylld med en massa saker, plus att hunden Iris vägrar äta. Moas första tanke är att sälja lägenheten och att hitta ett nytt hem åt Iris. Under arbetet med att röja och fixa till lägenheten börjar Moa känna att den känns som hemma och att livet tillsammans med pojkvännen Ruben har blivit så att hon anpassat sig efter honom så mycket att hon börjat tappa bort sig själv. Det visar sig även att farmodern har lämnat ledtrådar till de hemligheter som hon burit med genom livet.

 

Mitt hemliga liv av den senaste boken från den svenska författaren Jenny Fagerlund och den är charmig liten historia som ger en trevlig underhållning för stunden. Det gör mig inte så mycket att det är en ganska förutsägbar historia som inte innehåller så många överraskningar.

onsdag 16 september 2020

Handbok för språkpoliser


Sara Lövestam är en författare som har ett stort intresse för grammatik och hon har nu skrivit sin femte bok om grammatik. Jag tyckte att Lövestams förra grammatikbok, Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik, var lite annorlunda då det var en sagobok. Den här gången har Lövestam skrivit Handbok för språkpoliser, som är skriven som en lärobok för studenter på Språkpolishögskolan. Det är ett ännu ett lite annorlunda sätt att lära sig mer om grammatik, även för en sådan som mig som hatade grammatik i skolan.

Handbok för språkpoliser är uppdelad olika delar som språkpolisens historia, språkpolisens roll i samhället, brottslighet, tyngre kriminalitet och lättare förbrytelser. Bland den tyngre kriminaliteten finns t ex de och dem, särskrivning och syftningsfel. Bland de lättare förbrytelserna finns t ex knappt, nästan och drygt, niande, komma till bukt med och felaktig sexusböjning. Alla kapitel har även en fältstudie där exempel har hämtats från verkligheten, som från sidor som Flashback och Familjeliv samt från olika nyhetsmedia (som man kan tycka borde veta bättre). Det finns två utbildningar som man kan gå i boken och man får själv känna efter om man passar som good cop eller bad cop. En good cop försöker vänligt förklara brottslingarna tillrätta medan en bad cop gärna förlöjligar, hånar och skrattar ut brottslingarna för att få dem att ändra sig. Det är dock viktigt att man tänker på att språkpoliser bara ska korrigera de som har svenska som modersmål och som inte har allvarliga läs- och skrivsvårigheter,

En av de sakers om jag tycker är mest intressant historiska aspekten på stavningar och hur länge vissa saker har diskuterats. Det verkar som att en del grammatiska fel har gjorts sedan Gustav Vasas översättning av bibeln på 1500-talet (som t ex särskrivningar) och att vissa frågor att språkpoliser diskuterat och upprörts över sedan 1800-talet. En del saker har ändrats genom åren och en del saker som gamla tiders språkpoliser upprördes över har idag blivit en naturlig del av språket.

Piratförlaget skickade boken

onsdag 9 september 2020

Bokskåpets hemlighet

 

När Rebeckas mormor hamnar på sjukhus åker hon hem till Skåne för första gången på flera år för att hjälpa till. För att komma ifrån sin stökiga uppväxt och trassliga familjerelationer har Rebecka skapat sig ett nytt liv i Stockholm med utbildning, ett bra jobb och en framgångsrik fästman. När hon bor i sin mormors stuga hittar Rebecka en dagbok och några brev från 1940-talet i ett gammalt brevskåp. Det visar sig att snart att familjen historia är mer komplicerad än vad Rebecka har vetat om och att hennes mormor har burit på stora hemligheter i många år.


Bokskåpets hemlighet är den senaste boken från den svenska feelgoodförfattaren Frida Skybäck och det är en historia som både utspelar sig i nutid och i en historisk tid och där de två historierna hänger ihop. Det är en ganska mysig och charmig berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden, även om jag tidigt vet exakt vad som kommer att hända.

söndag 6 september 2020

Mörkret vet


En nedfrusen kropp hittas i Langjökulls glaciär visar det sig snart att det är affärsmannen Sigurvin, som varit spårlöst försvunnen i trettio år. Den pensionerade polismannen Kónrað kopplas in på fallet eftersom det var hans som hade hand om utredningen vid försvinnandet. Den gången var den huvudmisstänkte Sigurvins kompanjon Hjaltalín, men som aldrig dömdes då det saknades bevisning. Nu är Hjaltalín döende, men håller fast vid att han är oskyldig och ber Kónrað hitta mördaren. När en okänd kvinna kontaktar Kónrað med ny information om sin döde bror ger det Kónrað en ny infallsvinkel på fallet med Sigurvins försvinnande.

Mörkret vet är den senaste boken från den isländske deckarförfattaren Arnaldur Indriðason, som efter att ha skrivit flera böcker om den sympatiske Erlendur skrev några böcker som utspelade sig under andra världskriget med poliserna Flovent och Thorson och som nu skriver om den pensionerade Kónrað. Jag tycker att det är en helt okej deckare som börjar på ett lovande sätt, men där det spårar ut lite väl mycket på slutet. Jag är inte helt förtjust i polisen Kónrað och tyckte allt mindre om honom ju längre jag kom i boken. En del av mig önskar att Erlendur ska komma tillbaka, även om jag vet att han är död. Även om jag har en del invändningar mot den här boken, så kommer jag att fortsätta läsa Indriðasons böcker.

torsdag 3 september 2020

Vi möts på museet


Tina Hopgood bor på en bondgård på den engelska landsbygden och när hon skickar ett brev till en man som hon aldrig har träffat förväntar hon sig inget svar. När museiintendenten Anders Larsen svarar på brevet förväntar han sig inte heller något svar. De två börjar ändå att brevväxla och det visar sig att båda letar efter något nytt i livet, men vet inte vad. Tina har tillsammans med sin väninna Bella drömt om att få se Tollundmannen, en man som hittats i en mosse i Danmark, sedan de var unga, men det har aldrig blivit av att de kommit iväg. Nu är Tina i 60-årsåldern och känner sig instängd i sitt äktenskap samtidigt som Bella är död. Anders har nyligen förlorat sin hustru och känner att han tappat tron på framtiden.

Vi möts på museet är den engelska författaren Anne Youngsons debutroman och det är en charmig berättelse om två personer som långsamt öppnar upp sig om sina känslor för en person som de aldrig har träffat genom att skriva brev. Boken är skriven form av en brevroman, en format som inte är så vanligt, men som jag är förtjust i. Jag är väldigt förtjust i berättelsen och ser fram emot att läsa Youngsons andra roman, Sommaren på kanalen, som kommer på svenska i höst.

tisdag 1 september 2020

Augusti - en sammanfattning


Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden augusti, en månad då jag hade min andra semesterperiod under den andra halvan av månaden. Det har varit en månad med genomgående väldigt bra böcker, även om de har varit olika sätt till ämne och stil.

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones
Rökridå av Krysten Ritter
Natthimmel med kulhål av Ocean Vuong
Byn av Ragnar Jónasson
Tritonus av Kjell Westö
Fränder av Emma Donoghue
Handbok för språkpoliser av Sara Lövestam
Snöstorm av Augustin Erba
Söndagsvägen av Peter Englund
Vi möts på museet av Anne Youngson
Mörkret vet av Arnaldur Indriðason

Antal lästa böcker: 11
Antal pappersböcker: 11
Antal e-böcker: 0
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2020: 6
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 3
Antal faktaböcker: 2
Antal serier: 0
Antal poesi: 1
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 6
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 11
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 4
Antal recensionsex: 1

Antal länder: 7 (Sverige, England, USA, Vietnam, Irland, Finland, Island)