söndag 31 december 2023

2023 års bästa böcker

Så här när det är dags att sammanfatta läsåret 2023 på olika sätt, så är en av de viktigaste frågorna vilka av de 71 lästa böcker som egentligen var bäst. I vanlig ordning listar jag dem i den ordningen som jag läste dem.
 
Löpa varg av Kerstin Ekman
Häng City av Mikael Yvesand
Simmarna av Julie Otsuka
Där askan blommar av Nguyn Phan Quế Mai
Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist
Dikter 1958-1973 av Harry Martinson
Lady Susan av Jane Austen
Barnvakten av Joyce Carol Oates
Daisy Darker av Alice Feeney
Drömmen om ett träd av Maja Lunde
Förinta världen ikväll av Stina Jackson
Stacken av Annika Norlin
Folk som spår i snö av Tina Harnesk
Alla syndare ska blöda av S. A. Cosby

lördag 30 december 2023

En sammanfattning av 2023

Det har blivit dags att sammanfatta 2023 och det har verkligen varit ett annorlunda år för mig. Den här tiden förra året höll jag på att packa ihop mitt liv i Östersund inför flytten söderut till Malmö. Det har inte blivit fullt lika många lästa böcker i år eftersom det hänt så mycket annat under året. Jag har ägnat mig åt att hitta min plats i Malmö och har lärt känna en massa nya människor som jag har haft roligt med och druckit en del vin med. Under året har jag även hunnit ägna mig en del åt kultur, framförallt när det gäller litteratur och har varit på bokträffar (både i Lund och Jönköping), bokens dag, författarsamtal, Louisana Literature och fått ett flertal böcker signerade.
 
I den här långa listan som får inleda sammanfattningen av året kommer inspirationen från Linda på enligt O, även om jag har både lagt till och tagit bort några kategorier.
 
Årets första bok: The Wisteria Society of Lady Scoundrels av India Holton
Årets sista bok: Allomorferna av Sara Lövestam
Årets mest oväntade: Folk som spår i snö av Tina Harnesk, helt klart en av årets bästa böcker som jag inte hade så stora förväntningar på och som visade sig innehålla både humor och elände
Årets klassiker: Lady Susan av Jane Austen, jag läste Austens ungdomsverk för första gången
Årets kvinnokamp: Männen av Sandra Newman, en berättelse om vad som kan hända med världen om alla män försvinner
Årets historiska: Där askan blommar av Nguyn Phan Quế Mai, en stark berättelse om Vietnamkriget och hur det påverkar senare generationer
Årets deckargåta: Daisy Darker av Alice Feeney, en riktigt pusseldeckare i Agatha Christies anda
Årets obehagligaste: Alla syndare ska blöda av S. A. Cosby, en bok som är så bra och obehaglig
Årets dystopi: Drömmen om ett träd av Maja Lunde, dem fjärde och sista delen i klimatkvartetten är minst lika skrämmande som de tidigare
Årets nostalgitripp: Häng City av Mikael Yvesand, jag kände verkligen igen 90-talet
Årets grafiska: Framtidens arab 6 av Riad Sattouf
Årets återseende: God jul - en berättelse av Jonas Karlsson, tredje gången jag läste boken sedan den kom ut 2013 och jag fnissade fortfarande under läsningen
Årets galnaste: Verkligheten, i år finns det ingen bok som slår hur världen sett ut det här året
Årets tegelsten: En lyckligare tid av Claire Lombardo, i alla fall enligt Goodreads
Årets tunnaste bok: Fangs av Sarah Andersen, i alla fall enligt Goodreads
Årets utmaning: komma på plats i en ny stad och börja om med att lära känna nya människor
Årets aldrig mer: Hotellet av Sarah Pearse, kanske lite hårt, men efter att ha läst Hotellet så är jag inte det minsta sugen på att läsa fler böcker at Pearse  
Årets författare: Holly Martin, den brittiska feelgoodförfattaren som jag läst alla 3 böcker på svenska av
Årets titel: Förinta världen ikväll av Stina Jackson, en vacker titel på en av årets bästa böcker
Årets kulturupplevelse: besöket på Louisiana Literature där jag både fick lyssna på och få böcker signerade av favoritförfattarna Joyce Carol Oates och Hanne-Vibeke Holst
Årets konsert: jag har varit på 2 konserter i år och det var julkonserter med Peter Jöback och Anders Ekborg, två konserter som var väldigt bra på olika sätt
Årets artist: lite sent kanske, men i somras upptäckte jag George Michael enligt Spotify blev han min mest spelade artist
Årets låt: enligt Spotify är Johnossis versioner av Anxious Angel och Dina ord de låtar jag lyssnat på mest
Årets läskigaste: Sommaren 1985 av John Ajvide Lindqvist, den senaste boken från den svenska skräckmästaren
Årets besvikelse: Between us av Mhairi McFarlane, en ovanligt svag bok av henne
Årets underskattade: 
Årets debut: Stacken av Annika Norlin, en oerhört stark debut som romanförfattare
Årets möte: att få träffa Joyce Carol Oates och byta några ord med henne medan hon signerade min bok

fredag 29 december 2023

Salta tårar och söta bullar

 

Vanligtvis älskar Vendela julen och allt som hör till, men i år ser hon inte fram emot den alls. Efter att hon upptäckt att hennes sambo varit otrogen med deras gemensamma chef lämnade hon både lägenheten och jobbet på en gång. Nu bor hon i sitt gamla flickrum hemma hos sina föräldrar och är arbetslös. När hon träffar sin gamla vän Allis, som bor på samma gata, och som erbjuder Vendela både ett jobb och en bostad ser allt genast ljusare ut.
 
Kian har bävat för julen ända sedan hans fru, som älskade julen, dog i cancer, men han försöker hålla liv i traditionerna för döttrarna Amanda och Emmys skull. Det är inte helt enkelt att vara ensam förälder till en rebellisk tonåring och en flicka som saknar sin mamma. Att det dessutom flyttat in en ny attraktiv granne på gatan gör inte saken enklare.
 
Salta tårar och söta bullar är en fristående uppföljare till den svenska författaren Sofia Fritzsons serie om systrarna Ljung. Jag har läst några böcker av Fritzson tidigare, men inte serien om systrarna Ljung och det går alldeles utmärkt att läsa boken även utan att ha läst de tidigare böckerna. Det är en charmig berättelse om två människor med brustna hjärtan som försöker hitta en ny mening med julen. Även om boken kanske inte kommer att stanna kvar hos mig så länge, så bjuder den på en trevlig underhållning för stunden.

tisdag 26 december 2023

Frostiga rosor och kryddat vin

 

Det har blivit dags för att börja pynta inför advent när det flyttar in en ny hyresgäst i sekelskifteshuset på Vättergatan 4. När den nya hyresgästen Madeleine inte visar något intresse för att småprata i trapphuset och inte bryr sig om att sopsortera blir hyresvärden Felicia misstänksam och undrar vilka hemligheter som hon döljer.
 
1902 bor Olivia i en arbetarbostad en bit bort i Huskvarna och blev änka bara någon månad efter bröllopet då mannen omkom i olycka. I stället för det bekväma livet som gift som Olivia sett framför sig väntar nu en mer osäker framtid. När hennes syster lämnar den stökiga systersonen Hjalmar hos Olivia ändras hela hennes tillvaro.
 
Frostiga rosor och kryddat vin är den sjätte fristående delen i den svenska författaren Ewa Klingbergs charmiga Huskvarnasvit. Boken är uppdelad i 24 delar, vilket gör att man kan läsa den som en adventskalender från 1 december till julafton. Själv började jag inte läsa boken förrän 22 december och den fungerade även bra att läsa i ett streck. Det är några år sedan den förra delen i sviten kom och det är trevligt att få återse huvudkaraktärerna från de tidigare böckerna. Boken följer samma upplägg som de tidigare delarna då både den nutida berättelsen och den historia berättelsen hänger ihop. Berättelsen är charmig och mysig med en rejäl dos julstämning och bjuder på en trevlig underhållning för stunden (eller för 24 stunder om man läser den som en adventskalender).

Historiska Media skickade boken

fredag 22 december 2023

After I do

 

Lauren och Ryan träffades i college och har varit ett par sedan dess. Nu när de levt ihop i drygt 10 år har gnistan mellan dem försvunnit. De bestämmer sig för att dela på sig under ett års tid och inte ha någon kontakt alls för att sedan bestämma sig för om de vill fortsätta vara gifta eller inte. När Ryan flyttat ut tvingas Lauren att konfrontera sina egna idéer om monogami och äktenskap. Vad det är som är viktigt att kämpa för.
 
After I do är en av den amerikanska författaren Taylor Jenkins Reids tidiga romaner, som jag håller på att läsa en i taget då hon är en av mina favoritförfattare. Jag hade ganska höga förväntningar på boken (bl a då jag aldrig läst en dålig bok av Jenkins Reid) och den började lovande med en nedräkning till nutid och hur det blev som det blev i förhållandet. Tyvärr så tycker jag inte om slutet, som blir alldeles för tillrättalagt och amerikanskt för min smak. Nu har jag bara en äldre titel kvar att läsa i väntan på att det ska komma en ny bok.  

tisdag 12 december 2023

Julmys på Wishing Wood

 

Evergreen Winters levet ett okonventionellt liv och bor i en gammal cirkusvagn som dras av hästen Thunder, som också är hennes enda sällskap. Hon stannar aldrig tillräckligt på ett ställe för att kunna rota sig. När Evergreen kommer till Wishing Wood åtta dagar före jul är hon inte beredd på att de känslor som kommer att väckas när hon träffar Heath Brookfield och för första gången börjar hon fundera på hur livet skulle kunna bli om hon stannade kvar på semesteranläggningen.
 
Julmys på Wishing Wood är den tredje delen i den brittiska författaren Holly Martins serie om semesteranläggningen Wishing Wood där bröderna Brookfield i varsin bok hittat kärleken. Det här en berättelse som inte bjuder på några större överraskningar, men däremot massor med julstämning och en trevlig underhållning för stunden.

fredag 8 december 2023

God jul - en berättelse

 

I kommunhuset börjar julen närma sig och kommunledningen bestämmer sig för att överraska invånarna med något fint trots nerskärningar. De bestämmer sig för att skriva en julhälsning och det är viktigt att det görs med nollbudget. Man bjuder in lokalpressen för att visa upp lagandan i kommunhuset och resultatet. Det visar sig snabbt att det inte är så lätt att få till pyntningen som de trodde, särskilt inte när Gunvald på fritidsförvaltningen av att samarbeta.
 
God jul – en berättelse är författaren och skådespelaren Jonas Karlssons julroman från 2013 som det tydligen är tredje gången som jag läser, först läste jag den när den kom ut 2013 och sedan läste jag tydligen om den 2016. När jag nu läser boken för tredje gången så är den precis så bra som jag minns den och jag sitter bitvis och fnissar för mig själv under läsningen.

måndag 4 december 2023

Alla syndare ska blöda

 

Titus Crown återvände hem till Charon County, efter att ha jobbat åt FBI i många år, för att ta hand om sin åldrande far. När Titus valde att kandiderade till sheriff blev han vald till som den första svarta mannen på posten och med en vilja att göra skillnad. På dagen ett år efter att han valdes så inträffar en skolskjutning där en tidigare elev skjuter en omtyckt lärare. När Titus försöker ta kontroll över situationen skjuter en av hans vicesheriffer ett dödligt skott. När de börjar utreda fallet visar det sig snart att den tidigare eleven och läraren delar en mörk hemlighet. Under utredningen konfronteras Titus även fullt ut med vad det innebär att vara en svart man i polisuniform i den amerikanska södern.
 
Alla syndare ska blöda är den amerikanska författaren S. A. Cosbys tredje roman som kommer på svenska och jag har läst och gillat dem alla. I likhet med de tidigare böckerna handlar det bland annat om hur det är att vara en svart, fattig man i den amerikanska södern och den rasism som fortfarande frodas där. Även om de tidigare böckerna haft en del våldsamma inslag, så är den här riktigt våldsam och bitvis väldigt brutal. Det här en bok som är en bok som både är väldigt bra och väldigt brutal, våldsam och blodig. Jag både vill rekommendera boken till höger och vänster samtidigt som jag inte vill rekommendera den till någon jag känner.
 
Modernista skickade boken

fredag 1 december 2023

November - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden november, en månad där det känns som att jag inte läst så mycket, men ändå hunnit med fem böcker trots att jag känt mig tröttare än vanligt. Själva läsningen har varit en blandning mellan spänning, humor, kärlek och avslutades med en riktig brutal (men väldigt bra) berättelse.
 
Folk som spår i snö av Tina Harnesk
Skinn av Sara Strömberg
Bland pannben och styrkekramar av Jan och Maria Berglin
Bröllop på Hedgehog Hollow av Jessica Redland
Alla syndare ska blöda av S. A. Cosby
 
Antal lästa böcker: 5
Antal pappersböcker: 5
Antal e-böcker: 0
Antal böcker utgivna 2023: 3
Antal på originalspråk: 3
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 2
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 3
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal recensionsex: 2
Antal böcker lånade på biblioteket: 1
Antal köpta böcker: 1
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 3 (Sverige, England, USA)

måndag 27 november 2023

Augustpriset 2023

Idag var det dags för Augustprisgalan där årets vinnare av Augustpriset presenteras
 
Årets fackbok
Zorn – ett liv, en tid av Per Svensson
 
Årets svenska barn- och ungdomsbok
Vitsippor och pissråttor av Oskar Kroon och Hanna Klinthage
 
Årets svenska skönlitterära bok
Jävla karlar av Andrev Walden

måndag 20 november 2023

Bröllop på Hedehog Hollow

 

Efter en kaotisk tid på Hedgehog Hollow hoppas Samantha att tillvaron ska bli lite lugnare framöver. Hon håller på att planera bröllopet med sitt livs kärlek och allt borde vara frid och fröjd. När Samantha upptäcker att räddningscentrats bankkonto har blivit tömt är hela Hedgehog Hollows framtid hotad. Phoebe längtar efter den dagen då hon kan flytta från sin familj, som hon vet ligger bakom alla attentat mot Hedgehog Hollow. Frågan är om Phoebe kan få den nystart som hon längtar efter, eller som hennes familjehemligheter kommer att sätta käppar i hjulet.
 
Bröllop på Hedgehog Hollow är den fjärde delen i den brittiska författaren Jessica Redlands serien om Hedgehog Hollow. I likhet med de tidigare böckerna så blandas romantiken med hot mot räddningscentret och information om alla faror som finns för igelkottar. Mina största invändningar mot serien är alla karaktärer är antingen väldigt goda eller väldigt elaka och att allt har utspelat sig under en väldigt kort tid (när boken slutar har gått ca 1,5 från att den första boken började). Boken ger i alla fall en trevlig underhållning för stunden och jag kommer troligtvis inte att kunna motstå den femte delen när den kommer på svenska i vår.

onsdag 15 november 2023

Folk som sår i snö

 

Máriddja är 85 år gammal och när hon får reda på sin cancerdiagnos känner hon att ingen ska tala om för henne när hon ska dö. Dessutom kan ingen få reda på diagnosen, särskilt inte maken Biera. Den enda hon anförtror sig åt är växeltelefonisten Siri i den nya telefonen, som Biera skaffat bakom hennes rygg, även om Siri ibland verkar lite väl korkad. I samband med att Kajs mamma dör, utan att berätta sin hemlighet, flyttar han och sambon Mimmi till en liten ort i Norrbotten, där han kanske kan slå rot. Sägnen säger att ingenting får kallas vid sitt rätta namn, för då kan allt gå förlorat. Det betyder att det är hög tid att ta saken i egna händer, även om det innebär att tjuvskjuta en älg och bränna ner en lada.
 
Folk som sår i snö är den svenska författaren Tina Harnesks mycket starka debutroman. Det här en alldeles underbar berättelse som både är allvarlig och alldeles underbart skruvad på gränsen till farsartad. Av någon anledning så är det här en bok som helt har gått mig förbi tills min bokklubb valde den som nästa bok efter att den vann omröstningen Årets bok tidigare i höst. Det hade varit tråkigt om jag missat den helt, för det visade sig vara en av de bästa böcker som jag läst i år. Det ska bli intressant att diskutera den med bokklubben och jag har markerat flera saker som jag vill prata om.

fredag 10 november 2023

Skinn

Det har gått tjugoåtta år sedan Storlien, den lilla jämtländska fjällbyn vid norska gränsen, chockades av ett brutalt våldsbrott där en pappa och två barn mördades i sitt hem medan mamman var spårlöst försvunnen. Mördaren hittades aldrig och tragedin är ett obearbetat trauma i bygden. När Jämtlandsposten drar igång en serie om true crime får Vera Bergström i uppgift att granska det kalla fallet. Spåren leder både till jaktvillor på fjället och till utsatta förorter i storstäder och för varje ny ledtråd som kommer fram verkar fallet bara bli mer komplicerat. När Vera börjar ana sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten verkar det som att mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt och att han fortfarande är farlig.
 
Skinn är den tredje delen i den jämtländska författaren Sara Strömbergs serie om lokalreportern Vera Bergström och hennes förmåga att lösa brott innan polisen. Mycket är sig likt från de tidigare böckerna, Vera jobbar för mycket och äter för lite och för dåligt och den jämtländska glesbygden med sin bitvis obarmhärtiga natur är en egen karaktär. Den här boken utspelar sig under vintern och känner verkligen kylan, halkan och blåsten och är glad att jag slipper den jämtländska vintern efter min flytt söderut. Det känns som att de kommer att räcka med en veckas vinter över julhelgen.
 
Modernista skickade boken

söndag 5 november 2023

Änglatrumpeten

 

När Angelika en dag kliver in på handelsträdgården Grönkulla är det närstan som att stiga in i Amazonas regnskog och doften från de stora änglatrumpeterna ligger tjock i rummet. Grönkulla ägs av Hilding, som ägnat hela sitt liv åt att förvalta arvet efter sin farfar. Nu på när Hilding är på ålderns höst och saknar arvingar, gör allt han kan för att säkerställa att det finns en plan för blommorna. Det blir Angelika som får i uppdrag att hjälpa den gamle mannen. Hon har blivit van att få oväntade uppgifter i sin roll som dödsdoula. Samtidigt så behöver hon reda ut sina egna problem, både privata och professionella.
 
Änglatrumpeten är den tredje och sista delen i Ewa Klingbergs serie Evigheten AB, som är en spin-off från serien Begravningsbyrån Tranan. I den här boken börjar Angelika tvivla på att hon vill arbeta som dödsdoula längre och att hon kanske borde satsa mer på den delen av företaget som ägnar sig åt återförsäljning av varor med dödstema. Det märks att det här är den sista delen eftersom en del trådar som varit med sedan den första boken behöver lösas, och det med lite (väl mycket) fart och kläm. Annars så är det en mysig berättelse som ger en trevlig underhållning för stunden.  

onsdag 1 november 2023

Oktober - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden oktober, en månad som innehållit bokträffar både i Jönköping och i Lund, där jag både fått träffa andra boknördar och fått lyssna på och träffa intressanta och trevliga författare. Rent läsmässigt så har det slumpat sig så att alla böcker utom en varit nyutkomna svenska böcker och som alla utom en har lånats på biblioteket. De två bästa böckerna (Förinta världen ikväll av Stina Jackson och Stacken av Annika Norlin) utspelar sig dessutom (i alla fall delvis) i Norrland, vilket är en extra bonus.
 
Förinta världen ikväll av Stina Jackson
Det lilla ljus vi har av Jan och Maria Berglin
Vackra värld, var är du av Sally Rooney
Själens telegraf av Amanda Svensson
Stacken av Annika Norlin
Änglatrumpeten av Ewa Klingberg
 
Antal lästa böcker: 6
Antal pappersböcker: 6
Antal e-böcker: 0
Antal böcker utgivna 2023: 5
Antal på originalspråk: 5
Antal böcker lästa på svenska: 6
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 0
Antal deckare: 0
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 1
Antal kvinnliga författare: 5
Antal manliga författare: 0
Antal kvinnlig och manlig författare: 1
Antal recensionsex: 0
Antal böcker lånade på biblioteket: 5
Antal köpta böcker: 1
Antal böcker övrigt: 0
 
Antal länder: 2 (Sverige, Irland)
 

 

söndag 29 oktober 2023

Stacken

 

Emelie har flytt staden för att söka lugnet i skogen i ett försök att återhämta sig efter att ha gått in i väggen. Från platsen där hon slagit upp sitt tält ser hon en grupp med sju människor nere vid vattnet. Emelie studerar gruppen som verkar bestå av en samling udda personer som verkar ha hittat en gemenskap trots att de är väldigt olika. Gruppen kallar sig för Stacken och de lever tillsammans utanför samhället och efter sina egna normer.
 
Stacken är den svenska författaren och artisten Annika Norlins debutroman, hon har tidigare gett ut den hyllade novellsamlingen Jag ser allt du gör. Det här är en av de märkligare berättelser som jag har läst på länge, men den tar tag i mig från första sidan (eller från ordet hurvades, ett ord som sällan används i litteraturen). Det här är en berättelse om en grupp individer som lever helt utanför samhället och hur de påverkas när en ”utanförs” dyker upp. Jag har en känsla av att det här är en berättelse som kommer att stanna kvar hos mig länge.

söndag 22 oktober 2023

Själens telegraf

 

1992 bor trettonåriga Iris tillsammans med sin mamma i Somerset, England i ett hus som de kanske äger. När landet präglas av lågkonjunktur och arbetslöshet är orosmolnen på Iris himmel mer diffusa. Vem är mannen som en dag dyker upp och frågar om huset? Vilka av mammans berättelse ska hon tro på? Det är också sommaren då Iris bestämmer sig för att bränna ner mammans hus,
 
1998 bor Iris i Glasgow, Skottland och hon umgås i kretsarna kring konsthögskolan och har inte särskilda framtidsdrömmar. På en nyårsfest träffar hon musikern Rupert och de bildar tillsammans ett band som är tänkt att ta hela världen med storm. När behovet av pengar blir akut hotas Iris trygghet.
 
Själens telegraf är den senaste romanen från den svenska författaren och översättaren Amanda Svensson och det är en berättelse om kärlek, ägande, lojalitet och svek. Jag har gillat Amanda Svensson böcker sedan jag läste den för många år sedan och tycker att hon bara blir bättre och bättre. Det här en berättelse som även om den tar tag i mig från början fick ta sin tid eftersom den innehåller väldigt mycket på sina 250 sidor.

tisdag 17 oktober 2023

Vackra värld, var är du

 

Alice är en ung, prisad författare som flyttat in i ett stort hus på den irländska landsbygden. När hon träffar lagerarbetaren Felix på Tinder bjuder hon med honom på en resa till Rom. Eileen är Alice bästa vän och hon är kvar i Dublin, där hon försöker kommer över sitt ex genom att söka upp sin barndomsvän Simon. Alice och Eileen håller sin vänskap högt, men en spricka ha uppstått mellan dem när deras liv har tagit olika vändningar.
 
Vackra värld, var är du är den första romanen som jag läser av den hyllade irländska författaren Sally Rooney och det är en bok som min bokklubb har valt. Det här berättelse där det egentligen inte händer så mycket, utan det är två kvinnor liv som puttrar på i sina två olika vardagar. Även om en stor del av boken berättas genom mejl till varandra, så görs det också nedslag hos dem där deras tillvaro berättas genom en blick utifrån. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om boken, jag både gillar att det inte händer så mycket och tycker att det är lite tråkigt. Det ska i alla fall bli intressant att diskutera boken med bokklubben för att se vad de andra tyckte om den.

torsdag 12 oktober 2023

Förinta världen ikväll

 

I Skellefteå är det första Ewa gör när hon vaknar att kolla apparna för sociala medier för att se om dottern Matilda har gjort några uppdateringar. Matilda befinner sig i USA där hon lever för dagen, går dit fötterna leder henne och kickarna och relationerna löser av varandra. Kanske finns äventyret i nästa möte eller nästa flaska. När Matilda slutar att svara när mamma Ewa ringer och smsar driver ensamheten ut Ewa i sommarnatten, där hon blir någon som vågar. I en stad i sydvästra USA jobbar Tyler nattpass på ett nedgånget motell där alla kvällar är likadana till Matilda en dag kliver in och vänder upp och ner på hela hans värld. Tillsammans ger de sig ut på en resa genom USA med Los Angeles som mål.
 
Förinta världen ikväll är den i Denver, USA boende svenska författaren Stina Jacksons tredje bok, men det är hennes första roman efter två deckare. Det är en helt fantastisk berättelse som rör sig mellan Västerbotten och sydvästra USA, två miljöer som både är väldigt olika och samtidigt har samma ödslighet. Även om jag gillat Jacksons två tidigare böcker, Silvervägen och Ödesmark, så är den här boken några snäpp bättre. Jag är beredd att säga redan nu att det här är en av årets absolut bästa böcker och att jag var alldeles tagen när jag läst sista sidan.

lördag 7 oktober 2023

En gömd värld

 

Det har hänt mycket sedan Vilma flyttade till Göteborg med sin familj. Hon har upptäckt slingerdörrar som leder till andra världar där tiden antingen går snabbare eller långsammare än i den vanliga världen, fått en ödla som husdjur (som andra tror är en ovanligt stor katt), skolan har brunnit ner och hennes kompis Konrad har förlorat 3 år på att vara fast i ett parallellt universum. Det enda Vilma vill (förutom att flytta tillbaka till Stockholm) är att få börja med truppgymnastik igen. När hon äntligen får plats i en trupp visar det sig att hennes tränare är en ilsken gudinna från en annan tid. Dessutom är skolan rektor på henne om att hitta sin pappa eftersom hela världens existens tydligen hänger på honom.
 
En gömd värld är den andra delen i författaren Augustin Erbas ungdomsserie Den förlorade staden, som inleddes med Det gula ljuset. I den här boken har Vilma börjat acceptera att vår värld inte är den enda och att allt inte är som det först verkar. Jag gillar verkligen både den här boken och serien och längtar redan efter att få läsa nästa del.

tisdag 3 oktober 2023

10 år med Lilla Berlin

I år är det tydligen 10 år sedan min favoritserie Lilla Berlin började publiceras i tidningen Metro och med anledning av det så kommer det nu en samlingsvolym med de bästa serierna och extramaterial i form av tecknaren Ellen Ekmans skisser och ny längre serie som utspelar sig bakom kulisserna. Under de 10 år som gått har både karaktärerna och ämnena ändrats. Dock så har inte Ekman tappat sin förmåga att klockrent spegla samtiden och många av spaningarna är fortfarande väldigt aktuella även om det var flera år sedan serien ritades. Under läsningen fick jag stoppa mig själv flera gånger från att fota var och varannan sida för att skicka till min omgivning. Jag hoppas verkligen att Lilla Berlin kommer att fortsätta i flera år till.
 
Ordfront Förlag/Galago skickade boken   

söndag 1 oktober 2023

September - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden september, en månad som inneburit en hel del förändringar för min del som inte var väntade. Det har gjort att det inte har funnits så mycket energi över till läsning som jag hade velat. Jag läste två böcker efter varandra som båda var väldigt läskiga på olika sätt, Daisy Darker av Alice Feeney är en pusseldeckare av klassiskt snitt och Drömmen om ett träd av Maja Lunde är en berättelse om en framtid som inte ligger så längt bort med hur världen kan komma att de ut om vi inte något åt klimatförändringarna (spoiler: det är inte en ljus framtid). Jag avslutade månaden med en liten utflykt till Ystad för att lyssna på fantastiska Stina Jackson (inte hunnit läsa ut hennes nya bok än). Nu ser jag fram emot oktober, boktober som månaden tydligen kallas på Instagram, där jag har bokträffar i både Jönköping och Lund inbokade.
 
De som färdas om natten av Armando Lucas Correa
Daisy Darker av Alice Feeney
Drömmen om ett träd av Maja Lunde
Supernova av Callum Bloodworth
En gömd värld av Augustin Erba
 
Antal lästa böcker: 5
Antal pappersböcker: 5
Antal e-böcker: 0
Antal böcker utgivna 2023: 5
Antal på originalspråk: 2
Antal böcker lästa på svenska: 5
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal ungdomsböcker: 2
Antal deckare: 1
Antal klassiker: 0
Antal faktaböcker: 0
Antal poesi: 0
Antal noveller: 0
Antal serier: 0
Antal kvinnliga författare: 2
Antal manliga författare: 3
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal recensionsex: 2
Antal böcker lånade på biblioteket: 2
Antal köpta böcker: 0
Antal böcker övrigt: 1
 
Antal länder: 4 (Sverige, England, Norge, Kuba)