söndag 28 november 2021

Mysteriet Henri Pick

 

I staden Crozon, Bretagne finns ett bibliotek som har ett helt rum tillägnat manus som har blivit refuserade av förlagen och som har lämnats in av författarna. En dag är en parisisk förlagsredaktör på besök och hittar ett manus som är fantastiskt bra. Den som står som författare är en numera död pizzabagare vid namn Henri Pick, som enligt sin familj aldrig skrev något mer avancerad än inköpslistor. När boken ger ut så blir den (tillsammans med historien bakom) en bästsäljare. Det är inte alla som tror att allt stämmer och en avdankad litteraturkritiker bestämmer sig för att ta reda på sanning om vem som skrev boken.

Mysteriet Henri Pick är den senaste romanen av den franske författaren David Foenkinos som kommit på svenska. Det är en charmig historia om drömmen om att hitta ett manus som alla andra har missat och som blir en bästsäljare. Det är också en berättelse om hur historien bakom en bok kan betyda mer än själva boken när gäller att skapa uppmärksamhet och för att öka försäljningen. Det här en pärla som jag verkligen rekommenderar alla som vill ha charmig och mysig berättelse om böcker.

torsdag 25 november 2021

En rysk docka i Buenos Aires

 

Claire bor i Paris är en skådespelare, men hon försörjer sig genom att dubba barnfilmer. När Claire får chansen att dubba huvudkaraktären i en ny argentinsk serie kommer att det att ha en oväntad effekt på hennes liv. Alma har växt upp i Buenos Aires fattigaste delar, som en del av en familj som kommit från Bolivia för att söka lyckan i storstaden. För Alma har skådespeleriet en väg bort från fattigdomen, men när framgången kommer riskerar hon att tappa fotfästet i tillvaron. Under ett besök i den brasilianska turistorten Jericoacoara korsas Claires och Almas vägar och de båda kvinnorna kommer bindas samman för alltid.

En rysk docka i Buenos Aires är den franska författaren och skådespelaren Laetitia Ayrès debutroman. Det är en berättelse där vi får möta de båda kvinnorna på varsitt håll i världen, innan deras världar korsas på en plats där ingen av dem har varit innan. Det är en trevlig berättelse och en väldigt stark debut som ger en trevlig underhållning för stunden, Jag kommer säkerligen att läsa fler böcker av Ayrès framöver.  

måndag 22 november 2021

Augustpriset 2021

Idag tillkännagavs årets vinnare av Augustpriset och i vanlig ordning följde jag direktsändningen av galan hemifrån. Årets vinnare blev:

Årets skönlitterära bok:
Eufori : En roman om Silvia Plath av Elin Cullhed

Årets fackbok:
Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkansson

Årets barn- och ungdomsbok:
Nattkorpen av Johan Rundberg

Svenska Förläggareföreningens Hederspris tilldelades Marianne von Baumgarten Lindberg 

fredag 19 november 2021

Vackra dagar

 

Novellsamlingen Vackra dagar av den amerikanska författaren Joyce Carol Oates kom på svenska förra året, men jag har inte kommit mig för att läsa den förrän nu. I de elva noveller som boken innehåller så visar Oates verkligen att hon verkligen behärskar att berätta historier i korta format, båda när det handlar om berättelser som är vardagsnära och de som är lite annorlunda. Boken är uppdelad i två delar, där den första delen innehåller noveller som är vardagsnära medan novellerna i den andra delen mer leker med realism och vad som är sant och inte. I de olika berättelserna får vi bland annat träffa paret som nyligen förlorat sin dotter, en universitetsprofessor som utnyttjar en godtrogen kvinna, en mamma som tar med sin son till ett speciellt museum, en ung pojke som läser en sommarkurs på universitetet och en ung afrikansk man som när han blir av med sitt visum gör det han måste för att få stanna i landet. Jag gillar verkligen alla novellerna var för sig och den helhet som de skapar tillsammans. Oates är en av mina absoluta favoritförfattare och det är alltid en fröjd att läsa henne när hon är i toppform, vilket hon är i den här samlingen.

tisdag 16 november 2021

Benny älskar baklava

 

Benny har inte så höga krav på tillvaron, bara att han det är ordning och reda på rörmokerifirman, att Liverpool vinner sina matcher och att ölen på puben är kall. Bennys liv lunkar på i samma spår utan större överraskningar till den dag som det flyttar in en ny familj i grannhuset. Det är Farah och hennes familj, som är nyinflyttade i Klippan och som har kommit som flyktingar från Syrien. Den vanligtvis så lugna gatan fylls livliga diskusssioner och oskottade trottoarer. Benny är till en början skeptisk till de nya grannarna och hans kompisar är ännu mer skeptiska. När en serie av inbrott och våldsbrott drabbar orten tror många att de vet exakt vilka det är som ligger bakom. Samtidigt som Benny tycker att Farah är märklig kan han inte låta bli att dras till henne som är varmhjärtad, omtänksam, irriterande och en besserwisser.  

Benny älskar baklava av den svenske författaren Mikel Jisander är en bok som dök upp som en överraskning i min brevlåda. Det är jag glad för eftersom jag annars mest troligtvis inte hade letat upp boken själv för att läsa den, bland annat för att jag tycker att titeln låter lite som en barnbok. Det här är egentligen en ganska vanlig feelgoodroman, med den största skillnaden är att den är skriven av en man och att det är en manlig huvudkaraktär, vilket jag tycker märks på att fotboll tar en större plats än jag är van vid och att det dricks mer öl än vin. Själva handlingen är till vissa delar ganska förutsägbar, men det gör inte så mycket i det här fallet.

Modernista skickade boken

lördag 13 november 2021

Shelf respect - a book lover’s defence

 

Shelf respect - a book lover’s defence av Annie Austen är en bok som definitivt vänder sig till boknördar och som på ett humoristiskt sätt tar sig an frågor som hur rensar man ut bland böckerna, hur man sorterar sina böcker och faran med att låna ut böcker. Blandat med betraktelserna finns det flera listor av typen fiktiva böcker i litteraturen och fem böcker som utspelar sig under en dag. Vi får bland annat lära oss vilka som har varit de största boksamlarna genom historien, både kända och okända, och att Napoleon hade med sig ett ganska stort bibliotek i fält och som var packade i speciella kistor som vecklade ut sig till bokhyllor. Även om jag gillar boken, så vänder den sig definitiv till en ganska begränsad läsekrets.


onsdag 10 november 2021

Framtidens arab 4


Riad har nu hunnit bli nio år gammal och fortsätter att slitas mellan två kulturer. Han har flyttat till Frankrike tillsammans med mamman och de två yngre bröderna medan pappan jobbar i Saudiarabien för att tjäna pengar, samtidigt som religionen tar en allt större plats i hans liv. I Frankrike upptäcker Riad att han har en talang för att teckna och ju mer familjen kommer in i sin nya tillvaro så börjar han glömma både arabiskan och sin frånvarande fader. När pappan en dag dyker upp oannonserat dröjer det inte många veckor innan hela familjen är på väg tillbaka till Ter Maaleh i Syrien.

Framtidens arab 4 är den fjärde delen i den fransk-syriske serietecknaren Riad Sattoufs serie om sin uppväxt i omväxlande Frankrike och Syrien där det uppstår kulturkrockar både i de båda länderna och där föräldrarna inte kan komma överens om hur var barnen ska växa upp. Det är också en berättelse om att växa upp med en frånvarande pappa, som dessutom blir att mer religiös och som låter religionen styra hans liv allt mer. Nu hoppas jag att den femte delen snart kommer på svenska (den planerade sjätte och sista delen verkar inte ha kommit ut på franska än).

söndag 7 november 2021

The garden of small beginnings

Det har gått tre år sedan Lilis man Dan omkom i en bilolycka utanför deras hem och hon har sedan dess haft fullt upp med att hitta en ny tillvaro för henne och barnen samtidigt som hon jobbar som illustratör. Saknaden efter Dan är fortfarande påtaglig och Lili saknar honom varje dag. När Lili får i uppdrag att illustrera ett uppslagsverk om grönsaker skickar hennes arbetsgivare henne på en trädgårdskurs som förberedelse. På kursen lär Lili känna en grupp människor som är där av olika anledningar och trots att de är väldigt olika bildar de snart vänskapsband. Vem vet, det kanske till och med finns möjlighet till en romans på kursen.

The garden of small beginnings är den fjärde boken som jag läser av den amerikanska författaren Abbi Waxman i år (sedan jag föll handlöst för The bookish life of Nina Hill i början av året). Det här är Waxmans debutroman och även om jag inte tycker att den kanske är lika bra som de senaste böckerna, så är det ändå en bra bok där allvar och humor blandas på ett bra sätt. Nu har jag nedräkning till maj nästa år då nästa roman, Adult assembly required, släpps.

 

torsdag 4 november 2021

Gryningsjakten

 

I ett försök att bli utvilad och komma över de senaste årens händelser åker Allis till Rhodos på semester, men när hon kliver av planet i Kiruna är hon fortfarande lika trött som tidigare. Hon har svårt att sluta tänka på Raumo. Vem var han och vilka är föräldrarna som hoppas att han fortfarande lever. När Allis blir erbjuden en plats i älgjaktlaget av sin chef på Bilprovningen tackar hon ja och ser fram emot att tillbringa ett par veckor ute i skogen. Det blir ett andrum från vardagen, i alla fall tills grannjaktlaget verkar festa hårt i skogen. Jakt och alkohol hör definitivt inte ihop. Samtidigt så börjar minnesbilder poppa upp hos Allis som gör att hon börjar minnas händelser som legat undangömda länge.

Gryningsjakten är den tredje och sista delen i den svenska Anna Kurus Kiruna-trilogi om bilmekanikern Allis. I den här tredje delen så försöker Allis komma över de traumatiska händelserna från de två tidigare böckerna. Det är också trevligt att vi får veta lite om hennes barndom och de händelser som kommit att göra henne till den hon är. Även om jag har gillar alla böckerna i trilogin, så tycker jag nog att den här den bästa av de tre eftersom det känns som att den har ett annat djup. Även om det här är den sista boken om Allis, så det jag verkligen fram emot att läsa fler böcker av Kuru.

Modernista skickade boken

måndag 1 november 2021

Oktober - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden oktober, en månad som har bjudit både uteslutande nyutgivna böcker och där de flesta har lånats på biblioteket. Oktober har även bjudit på ett par ungdomsböcker, ett par novellsamlingar, en kortroman, ett par deckare som utspelar sig i Kiruna och några böcker som jag verkligen sett fram emot att läsa (några levde upp till förväntningarna och andra inte). 

Nya människor i fel ordning av Jonas Karlsson

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Daddy av Emma Cline

Harvey av Emma Cline

Bära och brista - Andra Monikabok av Sara Lövestam

Gustave Eiffel och kärleken av Nicolas d’Estienne d’Orves

Hola Humlan Hansson av Kristina Sigunsdotter och Ester Eriksson

Bland hittegods och vilsna hjärtan av Helen Paris

Tilly and the maps of stories av Anna James

Gryningsjakten av Anna Kuru

 

Antal lästa böcker: 10

Antal pappersböcker: 8

Antal e-böcker: 2

Antal böcker utgivna 2021: 10

Antal på originalspråk: 6

Antal böcker lästa på svenska: 9

Antal böcker lästa på engelska: 1

Antal ungdomsböcker: 2

Antal deckare: 2

Antal klassiker: 0

Antal faktaböcker: 0

Antal poesi: 0

Antal noveller: 2

Antal serier: 0

Antal kvinnliga författare: 8

Antal manliga författare: 2

Antal kvinnlig och manlig författare: 0

Antal recensionsex: 2

Antal böcker lånade på biblioteket: 7

Antal köpta böcker: 9

Antal böcker övrigt: 1

 

Antal länder: 4 (Sverige, England, USA, Frankrike)