tisdag 31 maj 2016

En enkät om lånade, bytta och fådda böcker

Den veckan har Kulturkollo tema Lånat bytt och fått, så den här veckoutmaningen är en enkät på samma tema.

Hur många biblioteksböcker har du hemlånade just nu?
Två stycken i pappersformat, plus några utlästa e-böcker som lånetiden inte gått ut på än

Vilken var den senaste boken du fick?
Jag får inte så mycket böcker, men när jag fyllde år i början av året så fick jag både Gånglåt av Elin Olofsson och Northanger Abbey av Jane Austen (efter att aktivt ha önskat mig båda).

Vilken var den senaste boken du gav bort?
När min moster fyllde år nu i veckan så fick hon i väntan på bojangles av Olivier Bourdeaut av mig

Vilken var den senaste boken du bytte till dig och mot vad?
Jag är dålig på att byta till mig böcker. Det finns visserligen en byteshylla på jobbet, men det är mest jag som ställer dit böcker och en av cheferna som bär hem dom.

Vad läser du just nu och hur fick du tag på den boken?

Just nu läser jag Huset vid sjön av Kate Morton, som jag har fått som recensionsexemplar av Forum.

En efterlängtad bok

En av vårens/sommarens mest efterlängtade böcker har landat i brevlådan, nämligen John Ajvide Lindqvists novellsamling Våran hud vårat blod våra ben. Jag ser fram emot att bli skrämd väldigt snart (som tur är sommarkvällarna ljusa).

måndag 30 maj 2016

Tematrio - Paris

Den här veckan har Lyrans tematrio ett roligt tema, nämligen Paris. Ända sedan jag tillbringade en helg i Paris hösten 1998 har jag velat återvända till staden, och vilket år som helst kommer jag att åka dit.
Berätta om tre böcker som utspelar sig i Paris!

Underjordiska timmar av Delphine de Vigan handlar om två människor som känner sig ensamma och som driver omkring i Paris.

Drömbokhandeln av Laurence Cossé handlar om bokhandeln Au Bon Roman som bara säljer bra romaner, och som blir en oväntad succé.


Lukt av Radhika Jha är en roman som jag älskade när jag läste den när den kom på svenska för ganska många år sedan. Boken handlar om den unga indiska kvinnan Leela som vandrar omkring i Paris och tar in alla dofter.

fredag 27 maj 2016

Bokbloggsjerka 27 – 30 maj

Det är äntligen fredag igen och det betyder i vanlig ordning att det blivit dags för veckans bokbloggsjerka.

Temat för veckans fråga är musik i kombination med böcker. Har en av dina favoritartister utkommit med en bok som du tycker att vi ska läsa? (För mitt vidkommande är jag ruskigt nyfiken på boken om Paul Stanley från Kiss). Kan du ge exempel på en bok som har en stark koppling till din favoritgenre? Envisas en av dina favoritförfattare med att ”spela” musik i böckerna som du absolut inte gillar? Eller….?

Nej, ingen av mina favoritartister har gett ut någon bok, i alla fall inte som jag vet om. Visserligen står Nicky Wire i Manic Street Preachers författare till en fotobok, Death of a Polaroid, med bilder polaroidbilder på bandet tagna, men det känns inte som att den räknas i det här sammanhanget eftersom den nästan inte innehåller någon text.

När det gäller musik i böcker så tycker jag sällan att det är ett problem, snarare kan jag bli nyfiken och kolla upp musiken. I Peter Robinsons böcker om DCI Alan Banks så förekommer det en del musik och till vissa böcker så har författaren satt ihop en spellista på sin hemsida med alla låtar som är med i boken, vilket ibland har varit intressant att lyssna på.


torsdag 26 maj 2016

Flickorna i parken

En pittoresk park i London fungerar som en förlängd trädgård åt de som bor runt den, det är en trygg plats där barnen får springa fritt. De flesta som bor runt parken har gjort det länge och känner varandra väl och litar på varandra. En sommarkväll hittas en trettonårig flicka medvetslös i en mörk del av parken och frågan är vad var det som egentligen hände och vem kan ha gjort henne illa.


Jag har i ärlighetens namn tappat räkningen på hur många av Lisa Jewells böcker som jag har läst, men det borde vara ett tiotal vid det laget och Flickorna i parken är den senaste som precis kommit på svenska. Jag är generellt väldigt förtjust i Jewells böcker, men tycker kanske inte att den här hennes bästa (därmed inte sagt att det är en dålig bok på något vis). Berättelsen är i vanlig ordning vardagsnära och känns realistisk hela vägen.

tisdag 24 maj 2016

Veckoutmaning: Tipsa oss om en spännande släktskildring

Den här veckan har Kulturkollo tjocka släkten som tema och i vanlig ordning så knyter veckoutmaningen an till det;

Har ni läst någon sådan där härlig roman som rymmer en hel släkts historia? Har ni sett någon film eller kanske kan ni tipsa om en TV-serie? Biografier om en släkt?

En bok som jag läst flera gånger och som älskade som tonåring är Peter Høegs debutroman Föreställning om det tjugonde århundradet, som handlar en familj i Köpenhamn under 1900-talet. Eftersom det är Høeg det handlar om så finns här en del konstigheter, som t ex Greven som stannade i tiden på sitt gods i närmare 400 år.


Kjell Westös underbara roman Vådan av att vara Skrake handlar om släkten Skrake i 1900-talets Helsingfors. Det var lite extra intressant att läsa boken efter att ha varit i Helsingfors.

måndag 23 maj 2016

Tematrio - Hemligheter

Den här veckan handlar Lyrans tematrio om ett vanligt tema i litteraturen, nämligen hemligheter. För ett tag sedan så blev det så att jag läste flera böcker på rad med en massa hemligheter, vilket gjorde att jag till slut längtade efter att läsa en bok utan en massa gömda hemligheter som kommer att förändra allt när de kommer fram.

Många böcker bygger på hemligheter av olika slag. Den senaste veckan har jag läst två böcker vars gemensamma nämnare är just hemligheter. Därför blir veckans tema just texter som på olika sätt berättar om, speglar eller innebär hemligheter (nya tolkningar av runskrifter räknas).

Simma med de drunknande av Lars Mytting är en fin berättelse om en ung man som växt upp tillsammans med sin farfar på en gård på den norska landsbygden och som när farfadern dör börjar nysta i det egentligen hände när hans föräldrar dog och han var spårlöst försvunnen i fyra dagar.

Snövit ska dö av Nele Neuhaus är en tysk deckare där det kryllar av mörka hemligheter, så mycket att jag hade svårt att hålla isär alla trådar på slutet.


Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty är även det en bok med många hemligheter, där en av de största finns i ett brev som Cecilia hittar och som hennes (i allra högsta grad levande) man skrivit till henne.

Bokvinst

För ett tag sedan så fick jag veta att jag var en av de lyckliga som vunnit ett exemplar av Jesús Carrascos Flykten i pocket hos Fiktiviteter och idag låg boken och väntade på hallmattan när jag hem från jobbet. Jag ser verkligen fram emot att läsa boken framöver.

lördag 21 maj 2016

Semesterläsning

I år känns det som att jag ägnat väldigt mycket tid åt att fundera över vad jag ska göra på semestern och har jämfört en rad olika alternativ utifrån vad jag vill göra och vad som plånboken tillåter. Nu när jag äntligen bestämt mig och bokat en resa så känns det som att det börjar bli dags att planera semesterläsningen, även om det är 74 dagar kvar till jag åker. Eftersom jag har bokat en veckas solsemester på Gran Canaria, så kommer jag att behöva packa ganska många böcker (eller lite färre med tjockare böcker). Som tur är så har jag lite tid på mig att fundera.

fredag 20 maj 2016

Bokbloggsjerka 20 – 23 maj

Det har äntligen blivit fredag och det betyder att det är dags för veckans bokbloggsjerka, som den här veckan har en klurig fråga.

Även denna vecka kommer frågan från Siri: Pest eller kolera: Att bara få läsa en bok per år eller att få läsa så mycket du vill men aldrig avsluta böckerna?


Det här är ett svårt dilemma, men jag får nog trots allt välja att bara läsa en bok per år, men då vill det till att det är en riktigt bra bok (och gärna väldigt tjock som t ex Krig och fred)

torsdag 19 maj 2016

Hur man förälskar sig i en man som bor i en busle

Julia bor tillsammans med sin katt Optimus i Wien där hon arbetar som engelskalärare, ett jobb som hon inte trivs med. Hon drömmer om att bli författare (men alla bra idéer verkar redan vara tagna) och att bli kompis med Elfriede Jelinek som bor i samma uppgång. En dag när hon sitter på en parkbänk träffar hon Ben, som bor i en buske. Även om det uppstår kärlek mellan Julia och Ben från början, så är Julia tveksam till att inleda ett förhållande med en hemlös kille utan skor och pengar.

Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske är en trevlig och charmig berättelse om att hitta kärleken på ett ovanligt sätt. Boken är en trevlig underhållning för stunden, men den stannade inte kvar hos mig någon lång stund efter att jag läst ut boken.

tisdag 17 maj 2016

Veckoutmaning: Sämst och bäst

Den här veckan ägnar sig Kulturkollo åt att hissa och dissa saker, vilket även är temat för veckoutmaningen.

Berätta om den bästa kulturupplevelsen du haft under det senaste året! Bok du läst, film du sett, något på scen som var alldeles magiskt…. Hylla, hissa, beröm!
Jag har haft en del riktigt bra kulturupplevelser det senaste året, men en som står ut som extra bra var när jag var och lyssnade på en av mina absoluta favoritförfattare, Peter Høeg, på Internationell Författarscen på Kulturhuset i Stockholm i september. Dels så visade han sig vara väldigt rolig och hade förmåga att trollbinda publiken när han berättade skrönor och dels så var han väldigt trevlig på signeringen, där han skrev två fina hälsningar i mina böcker.

Och berätta om den sämsta kulturupplevelsen du haft under senaste året! Uslaste boken, värsta kalkonfilmen, pinsammaste föreställningen… Plocka fram stora motorsågen, bara!

Jag har faktiskt varit ganska försonad från riktigt dåliga kulturupplevelser den senaste tiden, eller så har jag förträngt det. Däremot så har jag en tendens att ibland se filmer bara för att en viss skådespelare är med i den, vilket har lett till att jag har sett en hel del dåliga filmer på grund av det (vissa skådespelare har varit med i fler dåliga filmer än andra). Den senaste tiden har jag sett både Serena och Burnt med Bradley Cooper och var båda ganska dåliga.

söndag 15 maj 2016

Stora små lögner

På ytan verkar den prydliga förorten Pirriwee vara en idyll, men under ytan bubblar det. Den unga ensamstående mamman Jane flyttar till Pirriwee med sin son Ziggy när det är dags för honom att börja i förskoleklass och hon till en början blir hon misstagen för att vara barnflicka. Det dröjer inte länge förrän Jane lär känna de bästa vännerna Madeline och Celeste som har barn i samma förskoleklass. Madeline har händerna fulla med tonårsdottern som verkar föredra sin pappa och den yogaälskande styvmamman, och hon tvekar inte att ge sig in i konflikterna som uppstår mellan olika grupperingar av föräldrar. Celeste är den okrönta skönhetsdrottningen med två vilda tvillingpojkar och en framgångsrik man som ofta är på resande fot, vilket kan vara anledningen till att hon verkar allt mer disträ, eller så är det något som hon inte berättar.


Stora små lögner är den andra boken som jag läser av den australiensiska författaren Liane Moriarty och jag tycker att den här boken är betydligt bättre än den förra boken, bästsäljaren Öppnas i händelse av min död. Berättelsen börjar med att man får reda på att något hemskt har hänt och att någon är död och jag gillar upplägget med att historien berättas från två tidsperspektiv, dels genom att vi långsamt närmar oss den ödesdigra kvällen och dels genom utdragen från utredningen som berättar om vad som hände i efterhand. Det är en berättelse handlar om vänskap, lojalitet, föräldraskap och pusslande med ex-män och deras nya fruar. Även om det kan kännas som en lättsam historia så tar den även upp en hel del allvarliga ämnen. Det är en bok som är väldigt läsvärd och som jag hoppas att många läsare hittar till.

fredag 13 maj 2016

Bokbloggsjerka 13 – 16 maj

Det är fredag och det har återigen blivit fredag och dags för veckans bokbloggsjerka, som den här veckan har en intressant fråga;

Av böckerna i din bokhylla, vilket titel beskriver dig bäst?

Det här är en intressant och inte helt lätt fråga att besvara.
Den franska boken Lyckliga människor läser och dricker kaffe av Agnès Martin-Lugand beskriver mig ganska bra, även om jag egentligen dricker något mer te än kaffe.

onsdag 11 maj 2016

Simma med de drunknade

1971 hittas ett norskt-franskt par döda i Frankrike, de har dött efter att ha andats giftigt gas från en mina som är kvar sedan första världskriget. Parets treårige son är spårlöst försvunnen och hittas först fyra dagar senare på ett sjukhus tolv mil bort och vad som egentligen hände är höljt i dunkel. Sedan dess har Edvard vuxit upp med sin tystlåtne farfar på en potatisgård på den norska landsbygden. När farfadern dör i början av 90-talet dyker det upp en kista som snickrats av farfaderns bror Einar, som enligt familjehistorien avrättades under andra världskriget. Det gör att Edvard beger sig ut på en resa för att hitta svaren till sitt förflutna och sökandet tar honom till Shetlandsöarna.


Simma med de drunknade av Lars Mytting är en bok som troligen hade gått mig förbi om det inte vore för att Kulturkollos nästa bokcirkel. Jag är verkligen glad för att det blev så att jag läste boken, för att det är en väldigt bra bok om ung mans sökande efter sitt ursprung och de hemligheter som döljer sig i familjen. Simma med de drunknade är definitivt en av de bästa böcker jag läst i år och den kommer troligtvis att hamna högt när det är dags att sammanfatta året så småningom. Det ska bli riktigt spännande att får diskutera boken om ett par veckor.

tisdag 10 maj 2016

Veckans utmaning: Din absoluta schlagerfavorit

Den här veckan är det dags för årets Eurovision Song Contest och eftersom Måns Zelmerlöw vann förra året så avgörs årets tävling i Stockholm. Med anledning av detta så har Kulturkollo schlagertema den här veckan, något som även avspeglar sig i veckoutmaningen.

1. Vilken schlagerlåt är din favorit om du tänker tillbaka genom åren?
Mitt intresse för schlagern har gått lite upp och ner genom åren och i år är jag mer intresserad av mellanakterna än låtarna när jag tittar på finalen på lördag. Jag har inte så många favoriter från tidigare år, men några låtar har i alla fall letat sig in i mina spellistor, som den fantastiska balkanballaden Molitva med Marija Serifovic från Serbien.

Och även bidraget som Frankrike skickade förra gången tävlingen gick i Sverige, L'enfer Et Moi med Amandine Bourgeois

2. Förutom Sverige, har du någon förhandsfavorit på lördag?
Eftersom jag inte ens är säker på att jag hört hela Sveriges bidrag i år, så är svaret nej.

måndag 9 maj 2016

Tematrio - Fest

Den här veckan har Lyrans tematrio ett riktigt festligt tema
Berätta om tre böcker där man firar något; en födelsedag, en speciell händelse eller högtid eller något annat.

Sagan om ringen av J. R. R. Tolkien är en bok (och trilogi) som inleds med Bilbo Baggins storslagna 111-årskalas.

Varför deppar Gilbert Grape av Peter Hedges är en fin berättelse där man under nästan hela boken planerar för Gilberts lillebror Arnies 18-årsdag, vilket är ett mirakel eftersom läkarna inte trodde att han skulle bli 10 år. Boken är filmatiserad av Lasse Hallström med Johnny Depp och Leonardo DiCaprio i huvudrollen.


I den sommaren av Véronique Olmi samlas ett gäng vänner för att i vanlig ordning fira den franska nationaldagen 14 juli med trevligt umgänge, bad, vin, god mat och fyrverkerier. Den här gången så blir inte som vanligt, snarare så är det början på slutet för vännernas tradition.

söndag 8 maj 2016

Olyckan

En sommardag råkar den tolvårige Milo ut för en olycka med sin cykel, han skadas svårt och hamnar i koma. Runt hans sjukbädd samlas familjen, mamma Céleste, pappa Lino, mormor Jeanne och moster Marguerite, som var den som var där när olyckan hände och blir den som de andra lägger skulden på. Det dröjer inte länge förrän relationerna i familjen börjar krackelera när gamla hemligheter bubblar upp till ytan och det visar sig Milo är familjens nav, den enda som alla älskar ovillkorligt.


Olyckan är den andra av Valérie Tong Cuongs böcker som kommer på svenska, och jag har tidigare läst den mysiga Mirakelverkstaden. Det här är en berättelse om en dysfunktionell familj där det bara finns en person som alla egentligen älskar och som håller ihop det hela, och när han skadas klarar de vuxna inte av att hålla ihop. Det är väldigt bra bok, även om jag blir irriterad på hur de vuxna beter sig mot varandra och inte alltid lyssnar på vad Milo vill och tycker. Det är en helt klart läsvärd bok och den senaste i raden av bra böcker från Sekwas klik-prenumeration den här våren. 

lördag 7 maj 2016

Snövit ska dö

En novemberdag hittas ett skelett på en byggarbetsplats och det visar sig snart att det är den sjuttonåriga Laura, som försvann för mer än tio sedan tillsammans med sin jämnåriga kamrat Stefanie. Samtidigt släpps Tobias, som dömdes för morden på flickorna trots bristande bevis, och som efter att ha avtjänat sitt straff återvänder hem till sitt föräldrahem i den lilla orten Altenhain. När sedan en kvinna blir knuffad över ett räcke på en gångbro så börjar kriminalkommissarierna Pia Kirchhoff och Oliver von Bodenstein ana att allt hänger samman och att svaren finns i det förflutna.


Snövit ska dö är den första av Nele Neuhaus böcker som översatts till svenska och det märks att det inte är den första boken i serien eftersom det förekommer en del referenser till tidigare fall som Kirchhoff och Bodenstein varit involverade i. Det hela börjar ganska trovärdigt, men efter ett tag tyckte jag att det började spåra ur, för att sluta i ett kaos av karaktärer, hemligheter, lögner och dolda motiv tills all trovärdighet försvunnit. Jag vet många andra som tyckt väldigt bra om boken, men jag blev mest förvirrad av alla karaktärer och förvecklingar där för många personer hade för många hemligheter. 

torsdag 5 maj 2016

Jag utan dig

Callum jobbar på en PR-byrå i Sydney och varje dag pendlar han med färjan till förorten där han bor. En eftermiddag träffar han av en slump Lilah, som är en väldigt engagerad jurist och miljökämpe. Deras första möte utvecklar sig snabbt till en kraftig förälskelse och så nära kärlek vid första ögonkastet man kan komma, trots att de i mycket är varandras motsatser. Lilah gör dock i början sitt bästa för att kämpa emot och inte låta känslorna ta över genom att hitta den ena efter den andra ursäkten för att inte träffa Callum mer. När hon ger upp och låter känslorna ta över så dröjer det inte länge förrän symptomen som hon fruktat börjar komma tillbaka och blir att svårare att dölja.

Jag utan dig är den australiensiska romanceförfattaren Kelly Rimmers första bok på svenska och den marknadsförs som ett måste den som gillar Jojo Moyes Livet efter dig och eftersom jag tycker om att sticka emellan med den här typen av böcker så tänkte jag att det kunde vara något för mig. Berättelsen innehåller allt som den här typen av lättsammare böcker förväntas innehålla med kärlek som stöter på lite problem eftersom huvudkaraktärerna är väldigt olika och en lite allvarligare sida med sjukdomen som lurar i bakgrunden. Det är en helt ok bok, men det är inte den bästa måbra-bok som läst. Även om boken utspelar sig på andra sidan jorden i Australien så känns miljön ändå bekant eftersom den på många sätt påminner om den engelska miljön, med undantag för att det är högsommar vid jul.


Modernista skickade boken

onsdag 4 maj 2016

Kära Olle

Jag och min far, originalversionen

Jag sitter och försöker formulera något om Olle Ljungström och den betydelse hans musik har haft för mig, men det går så där. Olle Ljungström är en artist som följt mig genom tonåren och upp i vuxen ålder och i drygt tjugo år har rankat honom som en av mina absoluta favoritartister och den fick mig att inse vilken betydelse som låttexter kan ha. Nu tänker jag ägna resten av kvällen åt att lyssna på Olles låtskatt och minnas de två konserter som jag såg med honom i slutet av 90-talet.

Lyckliga människor läser och dricker kaffe

Under det år som gått sedan Dianes man Colin och deras femåriga dotter omkom i en bilolycka har hon knappt lämnat lägenheten i Paris, och bokkaféet Lyckliga människor läser och dricker kaffe förfaller allt mer. Dianes vän Félix gör sitt bästa för att locka ut henne i verkligheten och få henne att börja leva igen, men ingenting fungerar. En dag bestämmer sig Diane för att hon behöver komma bort från alla minnen och bestämmer sig för att åka till Irland på obestämd tid. Hon hyr ett hus i en liten by på landsbygden där alla känner alla och det alltid verkar blåsa. Hennes hyresvärdar gör allt för att hon ska känna sig hemma, medan deras brorson som även är hennes granne är den otrevligaste människa som hon träffat.

Jag har nu läst boken med årets bästa titel, Lyckliga människor läser och dricker kaffe av Agnès Martin-Lugand, och det är en liten pärla om förlamande sorg och att känna sig övergiven. Bitvis så tyckte jag att boken var lite förutsägbar, men det gjorde inte så mycket eftersom jag känner för Diane i hennes oerhörda sorg. Lyckliga människor läser och dricker kaffe är Agnès Martin-Lugands debutroman som hon först gav ut på egen hand och som sedan plockades upp av ett förlag och har sålt i 350000 exemplar i Frankrike.


Forum skickade boken

tisdag 3 maj 2016

Tematrio - Läströtthet

Den här veckan har Lyrans tematrio ett lite annorlunda tema, nämligen hur man botar läströtthet:
Det är länge sedan sist, men nu är jag faktiskt riktigt lästrött. Jag har försökt läsa en massa ljudböcker, men orkar inte engagera mig i dem (och det brukar jag kunna).  Jag behöver nu därför era allra bästa tips, berätta om tre bra böcker/aktiviteter att ägna sig åt vid ett akut fall av läströtthet!

När man läser mycket så är ofrånkomligt att man drabbas av läströtthet ibland, under kortare eller längre perioder. När jag inte orkar läsa och alla böcker jag öppnar verkar väldigt tråkiga, då är det läge att göra någonting annat som att istället titta på tv-serier, film (eller bara dåliga tv-program), ta en promenad eller så kan man ta i tu med något som är eftersatt i hemmet som städning.

Surfa runt på nätet efter saker man inte behöver (och förslagsvis inte köper), onödiga fakta, resor man skulle vilja göra och spela något helt meningslöst spel i iPaden.

Försök hitta tillbaka till läsningen med en lättsammare bok, i mitt fall brukar det fungera ganska bra med böcker där man vet att alla blir lyckliga och det går att säga vilka som kommer att bli ihop första gången de träffas. Min erfarenhet är att det för att bota läströtthet är bättre med Jojo Moyes än Dostojevskij.

söndag 1 maj 2016

April - en sammanfattning

Det har blivit dags att sammanfatta läsmånaden april och det är bara att konstatera att den senaste tidens läsflyt verkar hålla i sig. Det mest anmärkningsvärda med läsningen i april är jag inte har läst någon bok av en svensk författare och det vet jag inte när det hände senast (dock har jag läst en bok av den finlandssvenska Sofia Torvalds).

Första gången jag såg dig av Tasha Kavanagh
Hjältinnor av Kate Zambreno
Generation loss av Elisabeth Hand
Bliv du hos mig av Sofia Torvalds
vi var skapta för lycka av Véronique Olmi
Öppnas i händelse av min död av Liane Moriarty
Fiskarmännen av Chigozie Obioma
Lyckliga människor läser och dricker kaffe av Agnès Martin-Lugand

Antal lästa böcker: 8
Antal papperböcker (inkl e-böcker): 8
Antal ljudböcker: 0
Antal böcker utgivna 2016: 6
Antal klassiker: 0
Antal deckare: 0
Antal faktaböcker: 1
Antal kvinnliga författare: 7
Antal manliga författare: 1
Antal kvinnlig och manlig författare: 0
Antal böcker lästa på svenska: 9
Antal böcker lästa på engelska: 0
Antal böcker lästa på originalspråk: 1
Antal recensionsex: 4

Antal länder: 6 (Finland, Frankrike, England, USA, Australien, Nigeria)